Üniversitemiz ve Turkcell’den 5G’de Yerli Üretim Atağı
Ara 02, 2016

Günümüz dünyasını her gün yeniden şekillendiren mobil teknolojide, ülkemiz adına yeni atılımlara öncülük ediyoruz. Turkcell ile imzaladığımız anlaşma çerçevesinde yaptığımız iş birliğiyle üniversitemiz, firma ile birlikte Ar-Ge ve eğitim alanlarında ortak çalışmalar yürütecek. Anlaşma, Türkiye’nin 5G teknolojisinde üretici ülke haline gelmesini hedefleniyor. Anlaşma uyarınca üniversitemizin; Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilişim Enstitüsü ve Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi laboratuvarları, teknik altyapı olanakları ile Turkcell’in teknolojik imkânları arasında bir güç birliği sağlanacak. Türkiye’nin 5G teknolojisinde rekabet gücünü artıracak bu çalışmalarla öğrencilerimiz, 5G çalışmalarına katılma ve sürece katkıda bulunma şansı yakalayacak.

Anlaşma kapsamında Ar-Ge çalışmalarının yanında; ulusal ve uluslararası 5G projeleri için hazırlanan konferans, sempozyum, seminer, çalıştay ve paneller gibi bilimsel etkinliklerde üniversitemiz ve Turkcell birlikte hareket edecek. Yeni nesil telekomünikasyon alanındaki standartlaşma çalışmalarında da işbirliği getiren anlaşma, üniversitemiz bünyesinde kurulacak “İTÜ-Cell Araştırma, Geliştirme ve Test Ortamı”nın altyapısıyla Ayazağa Yerleşkemizi tam anlamıyla bir 5G merkezi haline getirecek.

turkcell-5G (1)

Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Üçüncü nesil üniversite olma yolunda önemli bir adım attık.”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ve Bilişim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha tarafından imzalanan protokolde, ülkemizde teknik eğitimde yetkinliğini kanıtlayarak bir marka olan ve farklı mühendislik dallarında verdiği nitelikli mezunları sayesinde Türkiye’ye değer katan üniversitemiz ile Turkcell, geleceği bugünden yakalamak adına önemli bir proje ortaklığı başlattı. Anlaşmayı yorumlayan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca protokolün, Türkiye’de “üçüncü nesil üniversite” olmaya en yakın kurum olan İTÜ için bu yönde atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi. Günümüzde dünya sistemine hâkim olanların bilgiyi üretenler olduğunu hatırlatan Karaca, bilgiyi üreten yerlerin ise üniversiteler olduğunun altını çizdi. Karaca, görüşünü: “Üniversitemizin 2023 hedefleri ışığı altında sanayi ile iş birliği misyonumuzu sürdüreceğiz. Gerek uygulamada gerekse mobil haberleşme sistemlerinde yapılacak Ar-Ge faaliyetleri, ülkemizin rekabet gücüne yakın gelecekte önemli katkılar sağlayacaktır. Bu anlamda, Turkcell ile gerçekleştirilen projenin bir başlangıç olduğunu vurgulamak isterim.” sözleriyle paylaştı.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, 4.5G hizmetiyle birlikte aynı zamanda 5G’nin temellerini de attıklarını vurguladı. Türkiye’nin 5G üreticisi ülke olmasının, ülkemiz açısından bir dönüm noktası olabileceğini belirten Terzioğlu, üniversitemizle yapılan iş birliğini: “Türkiye’nin teknik eğitim konusunda en iyi üniversitelerinden İTÜ ile yaptığımız iş birliği kapsamında hem kendi bünyemizdeki hem de İTÜ’deki en iyi mühendislerle çalışarak üniversite yerleşkesi içinde bir 5G merkezi kuracağız.” şeklinde yorumladı.

turkcell-5G (2)

Protokolü imzalayan diğer isim olan Bilişim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha ise ekonominin lokomotifi olan haberleşme ve bilişim alanlarında söz sahibi olmanın teknoloji üretmekten geçtiğine vurgu yaptı ve anlaşmanın, yeni teknolojiler kullanarak sektörde yerli üretimi gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Karaçuha son olarak: “Üniversitemiz ve Turkcell arasında imzalanan bu protokolle, 5G konusunda bir açık alan test, ölçme ve araştırma merkezi kuracağız ve bunu Ar-Ge üzerine çalışan herkese açacağız. Böylece, 5G konusunda dünyadaki standartlaşma çalışmalarına katılmamız mümkün olacak.” yorumunu yaptı.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi