Oryantiring Yarışlarında Üniversitemizden İki Madalya
Ara 06, 2016

Yön bulmada ne kadar başarılısınız? Örneğin sık ağaçlarla kaplı ormanlık bir alanda yolunuzu bulacak ya da labirent gibi karmakarışık şehirlerde kaybolmayacak kadar izci içgüdüleriniz var mı? Zamana karşı yarışarak yön bulmaya dayalı oryantiring, yön bulmada iddialı sporseverleri bir araya getiren bir spor dalı olarak biliniyor. Bu sporun üniversitemizdeki temsilcisi Orienteering Kulübü’müz de giderek artan performansıyla dikkat çekiyor. Kulüp üyesi öğrencilerimiz son olarak, Türkiye Oryantiring Federasyonu (TOF) 1. Kademe Yarışları’nda iki madalya kazanarak başarılarına bir yenisini ekledi.

oryantiring kulubu (2)

26 - 27 Kasım tarihlerinde Bergama’da yapılan, Türkiye’den ve yurt dışından 70 spor kulübü ile toplam 1200 sporcunun katıldığı Türkiye Oryantiring Şampiyonası 1. Kademe yarışlarında büyük bir rekabet yaşandı.

Kozak Yaylası’nda yapılan yarışın ilk gününde sporcumuz Ahmet Korkmaz, ikinci gününde ise Yasin Bosnalı M21A kategorisinde üçüncü sırayı alarak dereceye girdi ve iki bronz madalya üniversitemizin oldu.

oryantiring kulubu (1)

Oryantiring nedir?

Daha çok ormanlık alanlarda yapılan bir spor olan oryantiring, zamanla belli kurallar temelinde şekillenmiş ve çoğu ülkede federasyonlar kurularak yapılmıştır. İsveççe kökenli “orientering” kelimesinden gelen oryantiring, ilk kez İsveç’te, Albay Ernst Killander tarafından yapılmaya başlandı. Sporun giderek daha fazla ilgi toplaması sonucunda, 1961’de Uluslararası Oryantiring Federasyonu kuruldu. Oryantiring bugün, başta ana vatanı İsveç olmak üzere, çok sayıda ülkede bilinen ve ilgi toplayan bir branş hâline geldi.

Oryantiringde sporcular, yarış sahası olarak belirlenen alanda verilen hedef noktalarına sırasıyla ve en kısa sürede ulaşmaya çalışıyor. Turuncu-beyaz bayraklarla kendini gösteren bu noktalarda yarışmacılar, bayrağın yanında bulunan zımbayı tuttukları fişe basıp söz konusu noktaya ulaştıklarını kanıtlar veya bu işleyiş elektronik sistem üzerinden gerçekleştirilir. İki hedef nokta arasındaki yolun hangisi olacağına yarışmacı karar verir ve parkuru en hızlı tamamlayan sporcu olmak için yarışır. Sporcuların rota üzerinde birbirini izlememesi için birkaç dakikalık çıkışların verildiği oryantiring yarışlarında sporcular, parkur boyunca karşılaşabilirler ama birbirlerini izlemeleri yasaktır.

Yapıldığı araziye ve koşullara göre çok sayıda alt dala ayrılan oryantiring sporunun başlıca alt kategorileri: Koşu, dağ bisikleti, kayak ve patika oryantiringi olarak öne çıkıyor.