85. Yaş Gününde: “İyi Ki Doğdun Zeki Müren!”
Ara 08, 2016

Yaptığı sayısız beste ve hafızalara kazınan şarkı sözleriyle, zamanı ve mekânı aşan ses rengiyle müzik tarihimizin en önemli ve unutulmaz isimlerinden olan “Sanat Güneşimiz” Zeki Müren, doğum günü olan 6 Aralık’ta, İTÜ Türk Müziği Kulübü’nün üniversitemizde düzenlediği özel bir konserle anıldı. Sanatsal birikimimizin en büyük isimlerinden Zeki Müren, etkinliğe gösterilen büyük ilgi nedeniyle tıklım tıklım olan Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde, farklı kesimlerden ve yaş gruplarından oluşan, salon kapasitesini aşan sayıda bir kitleyi; müziğin ve sanatkâr kişiliğinin gücüyle, duyguları ifade etmedeki ustalığıyla birleştirdi.

zeki muren anma gecesi (2)

Konser öncesinde gösterilen videoda, sanatçının yaşamöyküsünü şairane bir dille kendi sesinden dinleyen izleyiciler siyah-beyaz fotoğraflarla Zeki Müren’in çocukluğundan profesyonel kariyerine uzanan, anılarla dolu bir yolculuğa çıktı. Sanat Güneşi’nin hayatındaki ilk rolü olan “Çoban” adlı okul müsameresinde aldığı rolden başlayan öykü, müzisyenin Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edilmesine, İstanbul Radyosu kadrosuna katılmasına, ilk sinema filmi olan Beklenen Şarkı ile devam etti. İzleyiciler, Zeki Müren’in sahne konserlerine başlaması ve Türkiye’deki ilk “Altın Plak” ödülünü alması da dâhil olmak üzere, başarılarla dolu bir hayata tanıklık etti. “Paşa” lakaplı sanatçının sahne düzeni ile kıyafetlerinin yanı sıra seyircilerle olan iletişime getirdiği yenilikler de bu özel videoda yer aldı.

zeki muren anma gecesi (1)

29 Şarkılık Muhteşem Bir Repertuvar

Videonun ardından, sanatçının müzik tarihimizde iz bırakan ve on yıllardır her yaştan insanın duygularına tercümân olan şarkılarından oluşan konser başladı. Öncelikle İTÜ Türk Müziği Kulübü saz heyeti, sonrasında koristler ve son olarak Şef Mustafa Şahin sahneye çıkarak izleyicileri selamladı ve geniş bir repertuvardan oluşan bir müzik ziyafeti verdi. İsmail Hakkı Bey’in acemkurdî peşreviyle yapılan girişten sonra ilk şarkı, Zeki Müren’in aynı makâmda bestelediği ve sözlerini yazdığı “Zehretme Hayatı Bana Canânım” adlı parça oldu. Şarkılar koro hâlinde ve zaman zaman solist eşliğinde söylenirken konserin ilk kısmının kalanı sırasıyla; Tekrar Bana Dönsen, Belli Ki Terk Edip Gitmişsin Beni, Aldattın Beni Seviyorum Diye, sanatçının hayatını kaybetmeden önce üzerinde çalıştığı ve ölümünden sonra tamamlanan Gece Kirpikli Kadın, Seven Ne Yapmaz, Aşktan Da Üstün, Manolyam, Aynı Bedende Can Gibiyiz, seyircilerin tempo tutarak eşlik ettiği Aşkımla Oynama Kumar Değildir, Hayat Bazen Tatlıdır ve Nazlı Bir Çiçek Gibi şarkılarıyla devam etti.

zeki muren anma gecesi (4)

Zeki Müren’in ilk stüdyo kaydı olarak bilinen ve bir Şükrü Tunar şarkısı olan “Bir Muhabbet Kuşu” ile başlayan ikinci kısım ise; Bir Tatlı Tebessümün Bin Vuslata Bedeldir, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Eksin’in solist olarak yorumladığı Bir Gönül Hikâyesi Anlatırdı Gözlerin’in yanı sıra; Gözlerin Doğuyor Gecelerime, Bir Demet Yasemen Aşkımın Tek Hatırası, Yaprak Dökümü Mevsimi Geldi, Yılları Durduracak, seyircilerin tamamının koroya eşlik ettiği Elveda Bütün Hatıralar, sanatçının ilk filmine de adını veren Beklenen Şarkı, Gül ve Bülbül, Gitme Sana Muhtacım eserleriyle sürdü. Programa ek olarak, konserde konuğumuz olan TRT sanatçısı Sadiye Erimli de İTÜ Türk Müziği Kulübü ekibinin davetiyle sahneye çıktı ve “Dertliyim Ruhuma Hicranımı Sardım Da Yine” adlı ünlü Türk Sanat Müziği eserini seslendirdi. Ayrıca, konser boyunca orkestrayı mükemmel bir şekilde yöneten Şef Mustafa Şahin, batonu bir süreliğine bıraktı ve Zeki Müren’in “Kandil” ve ön sıralardan kendisini izleyen annesine ithaf ettiği “Annem” şarkılarını yorumlamak için mikrofon başına geçti. Bu müthiş konser, koromuz ve seyircilerin birlikte söylediği “Şimdi Uzaklardasın” şarkısı ile oldu. Tüm seyircilerin alkışlarıyla ve sesleriyle eşlik ederek söylediği, sanatçının kendi sesinden dinlenen “İşte Benim Zeki Müren” şarkısı ise Sanat Güneşimize bir saygı duruşu niteliğindeydi.

zeki muren anma gecesi (3)

Bu özel ve anlamlı gecede konser sonuna dek klâsik giysilerle sahnede olan İTÜ Türk Müziği Kulübü ekibimiz, başarılı sahne performanslarının yanında, şık giyim tarzıyla da göz doldurdu. İzleyicilere harika bir akşam yaşatan ekibimize teşekkür ediyor, üniversitemizde verecekleri yeni konserlerde müzikseverleri yeniden buluşturmasını diliyoruz.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi