İTÜ - KKTC Yeni Erenköy Yerleşkesi İçin İmzalar Atıldı
Ara 19, 2016

İTÜ-KKTC Yeni Erenköy Yerleşkesi arazisindeki parsellerin kiralanması için 29 Kasım Salı günü, KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Toplantı Salonu’nda kira sözleşmesi imzalandı. İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya ile KKTC Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi Müdürü Eralp Münür Pınar arasında imzalanan kira sözleşmesine, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar DENKTAŞ “onur şahidi” olarak imza attı. Sözleşmeye göre, Yeni Erenköy’de bulunan hali ve hazine arazi parselleri, Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi tarafından ana yerleşke kurulması amacıyla İTÜ-KKTC Eğitim Araştırma Yerleşkeleri’ne 49 yıllığına kiralandı.

KKTC Yeni Erenkoy Yerleskesi

İTÜ-KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya bu projenin, Türkiye’nin KKTC’de hayata geçirdiği su temin projesinin ardından en büyük yatırım olacağını, 6 adet hali ve hazine arazisi ile vakıflara ait 2 parselin KKTC Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi’nden kiralandığını belirtti. Yaklaşık 60 kişiye ait 23 parselin bu amaçla kamulaştırıldığını hatırlatan Rektör, 6 yıl süren büyük emeklerin ardından çalışmanın gerçekleştiği bu günün tarihi bir önem taşıdığını sözlerine ekledi. Bu sözleşmeyle birlikte; sayısal haritalandırılma, jeolojik zemin etüdü ve kentsel planlama çalışmaları 2013’te tamamlanan Yeni Erenköy Yerleşke arazisi için mimari projelendirme ve inşaat aşamalarının en kısa sürede başlaması bekleniyor.

kentsel tasarim projesi

Yaklaşık 6000 öğrencilik kapasiteye sahip olacak yerleşke; denizcilik bilimleri, mühendislik, sosyal bilimler bölümleri ve lisansüstü programlarına ait binaların yanı sıra, doğal yaşam parkları ile sosyal ve kültürel alanları da kapsayacak. Belirlenecek bazı tematik alanlar ise uluslararası Ar-Ge ve inovasyon üssü olarak kullanılacak. KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş gelişmeyle ilgili görüşünü: “Üniversiteler, bölgesel kalkınma planlamasında çok önemli bir rol üstleniyor. İTÜ’nün bölgeye yapacağı bilimsel, sosyal, kültürel ve ekonomik katkılar KKTC’de büyük bir değişim yaratacak, kiralanan arazilerin en verimli şekilde kullanılacağına inanıyorum.” sözleriyle paylaştı.