Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’dan Üniversitemize Ziyaret
Ara 26, 2016

Birçok bilim adamı, sanatçı ve mühendisi mezun eden üniversitemiz, Türkiye’nin yönetiminde önemli görevler üstlenen devlet adamlarını yetiştirmesiyle de öne çıkıyor. Maden Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü 1983 yılı mezunumuz ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 33 yıl önce mezun olduğu üniversitesini ziyaret etti.

Kalkinma Bakani Lutfi Elvan Ziyareti (1)

Ayazağa Yerleşkemizdeki araştırma ve uygulama merkezlerini inceleyerek ayrıntılı bilgi alan Elvan, geliştirdiğimiz projelerle gurur verici olduğunu belirtti ve yapılan çalışmalardan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile akademisyenlerimize teşekkür etti. Kalkınma Bakanı, üniversitemizin yönetim kurulu toplantısına da katıldı. Burada üniversitemizin projeleri ile ilgili olarak Rektörümüzün sunumunu izleyen Elvan, ardından; DMA Elektrik Araç ve Enerji Depolama Ar-GE Merkezimiz ile Tıbbi Cihaz Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Laboratuvarı’nda incelemelerde bulundu.

Kalkinma Bakani Lutfi Elvan Ziyareti (5)

Elvan: “Bir gurur tablosuyla karşı karşıyayız.”

Ziyareti sırasında üniversitemizin, Çin Halk Cumhuriyeti de dâhil olmak üzere dünyanın pek çok yerine elektrikli araç ihraç edebilecek bir potansiyele ulaştığını ve bu başarıda İTÜ ARI Teknokent’in de katkısı olduğunu söyleyen Elvan görüşünü: “Hem otomobillere hem de otobüslere elektrikli tüm aksamları bütün tasarlayan ve üreten bir yapı oluşturulmuş.

kalkinma_bakani_lutfi_elvan_7

İTÜ’nün araştırma altyapısıyla ilgili olarak yaptığı çalışmaları ve bundan sonraki hedeflerini üniversitedeki hocalarımızla birlikte değerlendirdik. Gerçekten gurur duyacağımız bir tablo ile karşı karşıyayız.” sözleriyle paylaştı. Bakan daha sonra, X ışınları yayan mamografi cihazlarının insan vücudunu olumsuz yönde etkilemesini önlemesi amacıyla Tıbbi Cihaz Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Laboratuvarımız tarafından geliştirilen ve radyasyona maruz bırakmadan meme kanserini teşhis edebilen cihazı da inceledi.

Kalkinma Bakani Lutfi Elvan Ziyareti (4)

Elvan: “Kalkınma Bakanlığı olarak İTÜ’ye gereken desteği vermeye devam edeceğiz.”

Lütfi Elvan yaptığı konuşmada, proje merkezilerimizde üretilen bu cihazların son derece önemli olduğunu vurguladı. Ziyaretiyle birlikte, ülkemizin son yıllarda; teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge açısından çok ciddi çalışmalar yapıldığını gördüğünü söyledi. Ziyaret ettiği merkezlerimizde geliştirilen pek çok projenin dünyada tek veya bugüne kadarki en gelişmiş model olmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Bakan: “Başta Rektörümüz olmak üzere, bütün akademisyenlerimize ve araştırma görevlilerimize çok teşekkür ediyorum. Bu müthiş çalışmaları hayata geçiren üniversitemize Bakanlık olarak, önümüzdeki süreçte de vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Kalkinma Bakani Lutfi Elvan Ziyareti (2)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “İTÜ olarak üzerimize ne düşüyorsa yapacağız.”

Bakan Elvan’ın açıklamalarından sonra söz alan Rektörümüz Mehmet Karaca ise görüşünü: “Öncelikle Sayın Bakan’a ‘Yuvanıza hoş geldiniz.’ diyorum. Sayın Bakan, 1979-83 yılları arasında üniversitemizde öğrenim gördü. Mezun olduğu günden bugüne, özellikle de son dört yılda üniversitemizde çok şey değişti. Kendisinin ziyaretinden dolayı büyük bir memnuniyet duyduk, değerli tavsiyelerini aldık. Ülkemizin kalkınmasını en büyük hedef olarak belirleyen üniversitemiz, bu doğrultuda üzerine ne düşüyorsa bundan sonra da yapacak ve Türkiye’nin kalkınmada sınıf atlamasına katkıda bulunacak.” sözleriyle paylaştı.

Kalkinma Bakani Lutfi Elvan Ziyareti (3)

Öğrencilerimiz tarafından geliştirilen güneş arabasını da yerinde gören Bakan Elvan burada, İTÜ Güneş Arabaları Ekibi’nden (İTÜ GAE) öğrencilerimizle birlikte fotoğraf çektirdi. Bakan, ziyaretine; DMA Elektrik Araç ve Enerji Depolama Ar-GE Merkezi, Tıbbi Cihaz Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Laboratuvarı, UHUZAM Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama UY-GAR Merkezi, TARBİL Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Projesi, Türkiye’nin çalışan tek nükleer araştırma reaktörü ve Avrupa’nın 8’inci, dünyanın ise 18’inci kuluçka merkezi olan İTÜ Çekirdek ve İTÜ Teknokent ARI 3 Binası ile devam etti ve bu duraklarda aldığı ayrıntılı bilgilerin ardından, İTÜ ARI Teoknokent’teki akşam yemeğine katılarak yerleşkemizden ayrıldı.

Kalkinma Bakani Lutfi Elvan Ziyareti (6)

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi