Madenciliğin Yeni Uygulama Merkezi Açıldı
Ara 26, 2016

Üniversitemiz, sayısız projelerin üretildiği ve uygulama çalışmalarının yapıldığı eğitim ve araştırma merkezlerine bir yenisini daha ekledi. Madencilik alanında hayata geçireceği güvenlik uygulamaları ve yapacağı Ar-Ge çalışmalarıyla kendi alanında Türkiye’de bir ilk olan İTÜ Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi faaliyete geçti. 22 Aralık’ta, Akdağlar Agrega Maden Ocağı’nda açılan ve Maden Mühendisliği Bölümü’müzdeki kuramsal eğitimi saha uygulamalarına dönüştürecek tesis, Türkiye’nin en güvenli maden sahasının da temellerini atacak. Burada eğitim alacak öğrenciler; maden güvenliğini artırıcı önlemler, açık işletme, cevher hazırlama, patlayıcı madde gibi dersleri uygulamalı olarak görmenin yanında, staj ve bitirme çalışmalarını da yapabilecek.

tas_bina (1)

Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi Türkiye’de ilklerden oldu

Ülkemizdeki maden mühendisliği bölümlerinin, alanla ilgili derneklerin ve madencilik alanındaki uzmanların; buluşma, uygulama ve eğitim merkezi olması beklenen İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Uygulama ve Eğitim Merkezi’nin açılış törenine; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ve binayı üniversitemize tahsis eden Akdağlar Agrega Maden Ocağı temsilcilerinin yanı sıra; çok sayıda şirket ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyen ve öğrenci katıldı.

tas_bina (4)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca açılış sonrasında yaptığı açıklamada tesisin sanayi- üniversite iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olarak ülkemizde bir ilk olduğunu belirtti. Tesisin madencilik alanında verilen eğitimde oluşan kuram ve uygulama arasındaki boşluğu doldurmasıyla çok önemli bir işlev göreceğini vurgulayan Karaca, merkezde iş güvenliği açısından da oldukça hassas davranıldığını, öğrencilerimizin eğitimi kadar güvenliğinin de düşünüldüğünü sözlerine ekledi. Rektörümüz konuşmasını: “Buradaki merkezimizde birinci sınıftan son sınıfa kadar öğrencilerin teorik eğitimin yanı sıra, ağırlıklı olarak uygulama yapma olanağı da bulacak. 60 öğrenci kapasiteli uygulama merkezimiz, üniversitelerimizin tatil dönemlerinde bile aktif olarak faaliyet gösterebilecek. Özellikle de yaz dönemlerinde vardiyalı olarak kullanma olanağımız olacak.” sözleriyle tamamladı.

Prof. Dr. Orhan Kural: “5 yıllık bir hayal gerçekleşti.”

Üniversitemizin senato kararıyla, Taş Bina Madencilik Eğitim ve Uygulama Merkezi’ne adı verilen Maden Fakültesi ve Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, açılışla birlikte 5 yıllık hayalinin gerçekleştiğini söyledi. Projenin gerçekleşmesinde zor bir süreç yaşandığına da değinen Kural; byük çabalarla üniversitemize kazandırılan bu merkezin, madenciler için bir buluşma noktası olacağına dair düşüncesini paylaştı.

tas_bina (2)

Törene katılan mezunumuz ve Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek ise Ayazağa Yerleşkemiz dolayısıyla İTÜ’nün Sarıyer’in de önemli bir markası olduğunu belirterek bu projede üniversitemize destek vermiş olmaktan ötürü büyük bir memnuniyet duyduklarını, iş birliğinin yeni projelerle süreceğine inandığını bildirdi.

tas_bina (3)

Önce öğrencilerimiz, sonra tüm madencilik öğrencilerine açık olacak

İTÜ Mühendisliği Bölümü Uygulama ve Eğitim Merkezi olarak hizmet verecek bina, Ayazağa semtinde yer alan Akdağlar Agrega Maden Ocağı içerisinde eski bir taş binanın yenilenmesiyle ortaya çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Sarıyer Belediyesi’nin desteğiyle açılan merkezde, maden mühendisliği öğrencilerimiz; maden güvenliği, açık işletme, cevher hazırlama ve patlayıcı madde gibi konularda uygulamalı dersler görecek. Yaz dönemlerinde de hizmet verecek merkezden ilk aşamada sadece öğrencilerimiz yararlanabilecek. Yakın gelecekte, merkezin diğer üniversitelerin maden fakültelerinde öğrenim gören öğrencilere de açılması planlanıyor.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi