2017 Türk Antarktik Sezonu Başlıyor
Oca 02, 2017

2016 yılında ilk Türk Antarktik Araştırma Seferi’ni gerçekleştiren İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ PolReC), 2017 Antarktik sezonu için çalışmalarına hız verdi.

Türkiye’nin bilimsel çalışmalar yürüten ilk ve tek kutup araştırma merkezi olan İTÜ PolReC, Antarktika’da bulunan 31 ülkeye ait 101 araştırma üssünde sürdürülen bilimsel çalışmalara Türk bilim insanlarını da dâhil etmek amacıyla birçok ülkeyle iş birliği yapıyor. Yapılan anlaşmalar kapsamında Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gökhan Halıcı, 2017 Antarktik Yaz Sezonu için Çek Cumhuriyeti Masaryk Üniversitesi’ne ait Mendel Antarktik İstasyonu’nda çalışmalar yapmak üzere İstanbul’dan yola çıktı.

IMG_5688

Antarktika’ya götüreceği bayrak İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy tarafından kendisine teslim edilen Halıcı’yı uğurlama törenine, Kutup Araştırmaları Öğrenci Takımı (PolSTeam) üyeleri de üniformalarıyla katıldı. Özsoy gelişmeyi, “Türkiye’nin Antarktik Bilim Üssü inşa edilene kadar, bilim kapasitesinin artırılması için diğer ülkelerin bilim üslerinin kullanılması, ikili iş birliklerinin yapılması hem bir gereklilik hem de bilim ruhu olarak karşımıza çıkıyor.” sözleriyle yorumladı.

İTÜ PolReC önümüzdeki yıl, farklı kurumlardan 4 Türk bilim insanını daha Antarktika’ya gönderecek.