Dünyaca Ünlü Jeologlar Hans Thybo ve Irina Artemieva’yı Ağırlıyoruz
Oca 26, 2017

Üniversitemiz, yerbiliminin iki önemli ismi; Avrupa Yerbilimleri Birliği (European Geosciences Union - EGU) Başkanı Dr. Hans Thybo ve Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Yönetimi Departmanı Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Irina Artemieva’yı Ayazağa Yerleşkemizde ağırladı. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerle bir araya gelen bilim insanları, arka arkaya verdikleri seminerlerde mesleki deneyimlerini ve bilimsel çalışmalarına dair düşüncelerini paylaştı.

seminer_gorsel (2)

Hans Thybo: “Türkiye’de yapılacak çalışmalar birçok tektonik problemi çözebilir.”

İhsan Ketin Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, farklı üniversitelerden ve kurumlardan katılan çok sayıda akademisyen ve öğrenciye seslenen Hans Thybo, “From Mantle Dynamics to Continental Rifting, Shelf Evolution and Basin Subsidence” başlıklı seminerini verdi. Başta Avrupa olmak üzere, kıtaların tektonik hareketleri üzerine odaklanan Thybo, başlık konusu hakkında yaptığı akademik çalışmalardan örnekler verdi. Gelişim süreci günümüzde bile tam olarak anlaşılamayan, petrol ve doğal gaz potansiyeli taşıyan rift havzalarının genişleme tektoniğine bağlı jeofizik yöntemlerle çözümüne dair önemli ipuçları olduğunu söyleyen Thybo sunumunda, sismolojik çalışmaların yer kabuğunun tektonik ve magmatik evrimine etkisi üzerinde durdu. Hans Thybo konuyla ilgili görüşünü: “Önemli aktif ve pasif rift havzalarının bulunduğu Türkiye’de, Ege Denizi ile Karadeniz gibi hızlı bir biçimde açılan alanlarda benzer disiplinler arası çalışmaların yapılması durumunda, birçok tektonik problemin çözümünde yol alınacağını düşünüyorum.” sözleriyle belirtti.

seminer_gorsel (5)

Irina Artemieva: “Taş kürenin yapısı hakkında oldukça güvenilir ve yeni ipuçlarına ulaştık.”

Etkinliğin ikinci bölümünde ise diğer konuğumuz Irina Artemieva kürsüye gelerek “Structure and Evolution of Cratonic Litosphere” başlıklı seminerini verdi. Jeolojide araştırmalarında yer kabuğunun ve taş kürenin (litosfer) iç yapısı ve kalınlığının tam olarak belirlenmesinin son derece önemli olduğunu belirten Artemieva, bununla birlikte yer yuvarının milyonlarca yıllık yolculuğunda bunu açık bir şekilde bilmenin oldukça zor olduğunu da sözlerine ekledi. Seminerin son dakikalarını öğrencilerden gelen soruları yanıtlamaya ayıran konuğumuz, seminer konusuyla ilgili görüşünü: “Güney Afrika ve Batı Siberya gibi yeryüzünün farklı alanlarında yaptığımız modelleme çalışmalarında artık bu probleme daha doğru bir yaklaşım getiriyoruz. Elmas oluşumlarının yaygın olduğu kimberlit sokulumlarının (pipoları) bulunduğu alanlarda taş kürenin yapısı hakkında oldukça güvenilir ve yeni ipuçlarına ulaştık.” sözleriyle özetledi.

Thybo ve Artemieva’nın ziyareti, ortak araştırma projelerinde yapılacak iş birlikleri üzerine akademisyenlerimizle görüş alışverişi yaptıkları toplantılarla devam ediyor.

seminer_gorsel (3)

Hans Thybo kimdir?

Avrupa Yerbilimleri Birliği (European Geosciences Union - EGU) Başkanı ve Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi (Royal Danish Academy of Sciences and Letters) Başkan Yardımcısı Hans Thybo, Aarhus Üniversitesi Matematik ve Fizik Bölümü’nden 1979 yılında mezun olarak lisans derecesini aldı. Akademik kariyerine aynı üniversitenin Jeofizik Bölümü’nde devam eden bilim insanı, 1982 yılında yüksek lisansını tamamladı. Doktorasına da yine bu üniversitede başlayan Thybo, bu öğrenimini Jeoloji Bölümü’nde, 1987 yılında tamamlayarak “doktor” unvanını aldı. Aarhus Üniversitesi’nin yanı sıra, kariyeri boyunca; Delft Teknik Üniversitesi, Kopenhag Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nde de çeşitli görevlerde bulundu. Ayrıca, Avrupa Birliği, NATO, Danimarka Bilim Araştırma Konseyi (Danish Research Council of Sciences), Danimarka Araştırma Ajansı (Danish Research Agency), Carlsberg Fonu (Carlsbergfondet) ve EFP’nin de yer aldığı birçok sivil toplum kuruluşunun yanında, firmaların araştırma amaçlı oluşturduğu gruplarda akademik çalışmalara öncülük etti. Thybo hâlen, Kopenhag Üniversitesi Jeoloji ve Coğrafya Bölümü’nde ve Centre for Earth Evolution and Dynamics’de “Konuk Araştırmacı” olarak çalışıyor.

seminer_gorsel (1)

Irina Artemieva kimdir?

Kopenhag Üniversitesi Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Yönetimi Departmanı Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Irina Artemieva, lisans ve yüksek lisans derecelerini M.V. Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Fizik Bölümü’nden aldı. 1987 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Bilimler Akademisi Jeofizik Bölümü’nde doktorasını tamamlayan bilim insanı aynı zamanda; Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi (Royal Danish Academy of Sciences and Letters), Amerika Jeoloji Topluluğu (America Geology Society), Avrupa Bilimler Akademisi (European Academy of Sciences) ve Londra Kraliyet Astronomi Topluluğu’nda (Royal Astronomical Society London) seçilmiş üye olarak yer alıyor. Yerbilimci Artemieva, Danimarka’nın yanı sıra; Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İsveç ve Rusya’daki üniversitelerde farklı unvanlarla akademik çalışmalarda bulunmasıyla da öne çıkıyor.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi