Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ’den Üniversitemize Ziyaret
Şub 14, 2017

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 11 Şubat’ta Ayazağa Yerleşkemize gerçekleştirdiği ziyaretinde üniversitemizde yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca’yı makamında ziyaret eden Özlü burada; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Prof. Dr. İbrahim Özkol, Prof. Dr. Tayfun Kındap, Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, Prof. Dr. Alper Ünal ve Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan ile bir araya geldi.

Faruk_Ozlu_Ziyaret (1)

Üniversitelerin bilimin merkezleri olduğunu belirten Bakan Özlü, özellikle de üniversitemiz gibi köklü ve derin birikime sahip kurumların, yetiştirdiği mezunlarla ülkemize önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin sanayi kuruluşlarının desteklenmesi ve üniversitelerin bilimsel yaklaşımıyla Türkiye’yi parlak bir geleceğin beklediğinin altını çizen Özlü, dünyanın insan yaşamı olmayan tek kıtası Antarktika’da araştırma üssü kurulması için çalışmaların hızlandığını da sözlerine ekledi.

Faruk_Ozlu_Ziyaret (2)

Özlü: “Antarktika ile ilgili alınan kararlarda söz sahibi olacağız.”

Konuşmasının sonraki bölümlerinde Cumhurbaşkanlığının himâyesinde başlayan Antarktika araştırma üssü kurulması sürecinde görevlendirilen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, kıtayla ilgili alınan kararlarda söz sahibi olmak adına çalışacaklarını vurguladı. Özlü bu bağlamda, TÜBİTAK ve üniversitemizin birlikte hazırlayacağı yol haritasının ülkemiz için önemli olduğuna da vurgu yaptı. Bakan konuyla ilgili görüşünü: “Yasal süreçte gereken onayların alınmasının ardından kıtaya gidecek heyet İTÜ tarafından belirlenecek, geminin hazırlanmasını ise biz koordine edeceğiz. Böylece anlaşmanın onaylanması, grubun hazırlanması ve heyetin gemiyle intikâli aşamasına geleceğiz.” sözleriyle paylaştı.

Faruk_Ozlu_Ziyaret (4)

Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Antarktika’da üs kurma bizim için bir motivasyon ve gurur kaynağıdır.”

Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca ise Antarktika çalışmalarının, Türkiye’nin bilimsel çalışmalar yapan ilk ve tek kutup araştırma merkezi İTÜ-PolReC tarafından yürütüldüğünü hatırlatarak başladığı konuşmasında, İTÜ-PolReC’in ülkemizi gururlandıracak çalışmalara imza atacağına inandığını belirtti. Prof. Dr. Karaca, Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görevlendirilmesiyle başlayan girişimlerin, üniversitemize hem motivasyon hem de İTÜ’nün bu noktada bilimsel sorumluluğu üstlenmesi nedeniyle üniversitemiz için gurur kaynağı olduğunu belirtti. Rektörümüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversite ayrımı yapmadan 3 araştırmacıyı Antarktika’ya gönderdik. Biz sadece koordinasyon ve bilimsel desteği sağlıyoruz. Bu sene ön fizibilite çalışması yapılacak ve bütçe de ayrılacak. Ardından 40 ila 50 kişiden oluşan araştırma grubu, üs kurulması ve akademik çalışma için harekete geçecek. Antarktika’ya ‘dünyanın buzdolabı’ diyebiliriz. Çünkü bu bölge; iklim özellikleri ve yeraltı kaynakları açısından son derece değerlidir. Dünyanın en büyük su potansiyeli taşıyan bu kıtasında, yaklaşık 56 ülke bilimsel araştırmalar üzerine orada çalışıyor. Bu sebeple, Türkiye olarak bizim de orada olmamız gerekiyor.”

Faruk_Ozlu_Ziyaret (3)

Konuşmaların ardından Rektörümüz, Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı Enerji Yüksek Lisans Programı 1989 ve aynı bilim dalının Otomotiv Doktora Programı 1994 yılı mezunumuz Dr. Faruk Özlü’ye İTÜ rozetini takdim etti. Bakan, Rektörlük Anı Defteri’ni imzaladıktan sonra Ayazağa Yerleşkemizi gezerek incelemelerde bulundu. Özlü, “Tıbbi Cihaz Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Laboratuvarı” ziyaretinde, dünyada bir ilk olan mikrodalga meme kanseri erken teşhis ve görüntüleme cihazı hakkında ayrıntılı bilgi aldı. Ziyaret, Türkiye’nin çalışan tek nükleer araştırma reaktörü, İTÜ Çekirdek ve İTÜ ARI Teknokent 3 binasıyla sona erdi.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi