Vehbi Koç Ödülü Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın Oldu
Şub 28, 2017

Vehbi Koç Vakfı’nın; topluma değer katan ve örnek olan hizmetleri ödüllendirmek amacıyla ülkemizin yararına hizmetler veren veya katkıda bulunan kişileri ve kurumlara verdiği Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi, Mimarlık Bölümü emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Zeynep Ahunbay oldu. Emekli akademisyenimiz, önde gelen bilim insanları ve uzmanlardan oluşan bir Seçici Kurul’un önerdiği üç aday arasından, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından bu ödüle değer görüldü ve aynı zamanda 100 bin dolarlık para ödülünün de sahibi oldu. Ahunbay ödülünü, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ile Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç'un elinden aldı.

Türkiye’nin en saygın ödüllerinden biri olan Vehbi Koç Ödülü’ne uzanarak üniversitemize getirdiği bu mutlu haberden ötürü Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

zeynep_ahubay1

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay kimdir?

1970’te Mimarlık Fakültemizden “yüksek mimar mühendis” olarak mezun olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 1971 yılında ise Mimarlık Fakültemizin Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü'nde “araştırma görevlisi” unvanıyla çalışmaya başladı. 1975 yılında Prof. Dr. Doğan Kuban yönetiminde yaptığı "Osmanlı Mimarlığında Sultan Ahmed Külliyesi ve Sonrası, 1609-1690" başlıklı doktora çalışmasını bitirerek “doktor” unvanını almaya hak kazandı. 1977-78 yılları arasında İngiltere'nin York Üniversitesi'ne bağlı Gelişmiş Mimarlık Etüdleri Enstitüsü'nde başladığı yüksek lisans eğitimini koruma konusunda tamamlayan Ahunbay, takvimler 1980’i gösterdiğinde "İstanbul Medreseleri: Koruma ve Yeniden Kullanım Açısından Bir Değerlendirme" başlıklı teziyle “doçent” olma başarısını gösterdi. Emekli öğretim üyemiz hâlen Ayasofya Müzesi koruma ve Hasankeyf'teki kurtarma çalışmalarını da sürdürüyor.