İTÜ PolReC, ‘Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’ İçin Yola Çıktı
Mar 01, 2017

Türkiye'nin kutup bilimleri alanında araştırmalar yapan ilk ve tek merkezi İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi’nin (İTÜ PolReC) ön fizibilite ekibi, Antarktika'da kurulacak Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü için en doğru noktayı tespit etmek üzere yola çıktı. Cumhurbaşkanlığının himayesinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının sorumluluğunda başlayan çalışmalar çerçevesinde gerçekleşen yolculuk, ülkemizin gelecekte Antarktika üzerinde; bilimsel, teknolojik, ekonomik ve siyasal boyutlarıyla kısa ve orta vadede söz sahibi olması açısından büyük bir önem taşıyor.

Polrec_ant (4)

Küresel ısınma ve artan nüfusla birlikte yükselen enerji ihtiyacı nedeniyle, olası bir kuraklık durumunda Antarktika’nın öneminin daha da artacağı biliniyor. Dünyadaki tatlı su rezervinin %70’ine sahip kıta, bu nedenle dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görülüyor. Birçok ülkenin bölgede bilimsel nitelikte yatırımlar yapmasının yanı sıra; iklim değişikliğinin canlılar ve deniz seviyesi üzerindeki etkileri, balıkçılık, jeoloji, tıp, astronomi, enerji gibi alanlarda bölge odaklı bilimsel çalışmalarda bulunması da bunu kanıtlıyor.

Polrec_ant (1)

Üs en doğru noktayı tespit edecek

Kurulacak üssün konumunu belirlemek amacıyla yapılacak ön fizibilite çalışmaları için kıtaya ayak basacak İTÜ PolReC ekibimiz, 24 Şubat’ta yola çıktı. Ekibimizin, araştırma ve fizibilite çalışmalarını tamamlamasıyla, kıtada bayrağımızın dalgalanacağı Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü’nün kurulması ve burada bilim insanlarımız ile üniversitelerimizin araştırma yapmaları mümkün olacak.

Polrec_ant (5)

İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy’un liderliğinde oluşturulan kafilenin ön fizibilite ekibinde üniversitemizin; Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Burak Karacık, Geomatik Mühendisliği Bölümümüzden Dr. Hakan Yavaşoğlu, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nden araştırma görevlisi Onur Sabri Durak, Fen Bilimleri Enstitüsü’nden araştırma görevlisi Ayşe Giz Gülnerman Gengeç, Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümü’nden Kaptan Özgün Oktar ile Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu’nun yanı sıra; Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ersan Başar ve Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi M. Nurullah Alkan da yer aldı.

Polrec_ant (3)

Doç. Dr. Burcu Özsoy: “Türk bayrağının Antarktika'ya taşınması bir gurur kaynağıdır.”

Üs kurulma süreci ve İTÜ PolReC ekibinin ön fizibilite çalışmaları için çıktığı yolculuğa dair görüşünü paylaşan İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy, kutup araştırmalarının küresel bir politika meselesi olduğunun altını çizdi ve hiçbir ülkeye ait olmayan Antarktika’da 53 ülkenin bayrağının dalgalandığına dikkat çekti. Kıtanın barışa yönelik araştırmalar yönünden korunmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Özsoy, bölgede yapılan bilimsel çalışmalarda doğaya ve Antarktika ekosisteminde yaşayan canlılara zarar vermeyeceğinize dair taahhüt istenmesinin bunun bir örneği olduğunu belirtti. Türk bilim insanlarının 60'lı yıllardan beri kıtaya gittiğini kaydeden Doç. Dr. Burcu Özsoy, yeni kuşaklara bırakacağımız dünyada Türk bayrağının bilimsel araştırmalarla Antarktika'ya taşınıyor olmasının bir gurur kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.

Polrec_ant (2)

1995’te Antarktika’daki bilimsel çalışmalara gözlemci statüsüyle taraf olan ülkemiz, 2015 yılında Türkiye'nin kutup bilimleri çalışmaları yapan ilk ve tek merkezi İTÜ PolReC’in kurulmasıyla bir önemli adım daha attı. İTÜ PolReC’in kurulmasıyla, Türk bilim insanları bu alanda bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldu. Yurt içi ve dışındaki birçok Türk akademisyenin destek verdiği İTÜ PolReC’te aynı zamanda, kutup araştırmaları yapmak isteyen akademisyenlerimiz için bir başvuru yeri ve bilim programlarının tartışılacağı bir platform olarak da öne çıkıyor.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi