ABD Ulusal Mühendislik Akademisi’nden Mezunumuz Prof. Dr. Mehmet Toner’e Büyük Onur
Mar 03, 2017

Makine Mühendisliği Bölümü 1982 yılı mezunumuz Prof. Dr. Mehmet Toner, alanında ABD’nin en saygın ve profesyonel kuruluşlarından olan Ulusal Mühendislik Akademisi’ne (National Academy of Engineering) seçilmesiyle; nanoteknoloji, doku mühendisliği ve biyokoruma alanlarındaki başarılarına bir yenisini ekledi.
Çalışmalarına, Harvard Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (Massachusetts Institute of Technology - MIT) devam eden Toner; doğum öncesi genetik bozukluklar, bulaşıcı hastalıklar ve erken kanser tanısına yarayan mikroelekromekanik cihazını bulmasıyla ülkenin en saygın kurumlarından ABD Ulusal Mühendislik Akademisi’ne seçildi. Araştırma enstitüsü başkanları ve üst düzey yöneticilerden oluşan NAE, üyelerini; mühendislik eğitimine yeni ve uygulanabilir yaklaşımlar getiren, yeni ve gelişmekte olan teknolojilere öncülük ederek alanla ilgili birikime önemli katkılarda bulunan mühendisler arasından titizlikle seçmesiyle biliniyor.
Uluslararası nitelikteki bu büyük başarıyla üniversitemizi ve ülkemizi bir kez daha gururlandıran mezunumuzu kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

mehmet_toner

Prof. Dr. Mehmet Toner kimdir?

Prof. Dr. Mehmet Toner 1958 yılında dünyaya geldi. Lisans derecesini 1982 yılında Makine Mühendisliği Bölümümüzden alan bilim insanımız, yüksek lisans derecesini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of Technology - MIT) Makine Mühendisliği Bölümü’nden, doktora derecesini ise Harvard-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojileri Medikal Mühendisliği Bölümü’nden aldı. Toner’in aralarında; Nature, Science, New England Journal of Medicine, Science Translational Medicine ve PNAS’in de bulunduğu saygın dergilerde yayınlanmış 300’den fazla makalesi bulunuyor.
Sağlık bilimleri ve teknolojileri alanında çığır açan çalışmalara imza atan mezunumuz bu yıl ayrıca, ABD’deki ve uluslararası çaptaki üniversiteler, devlet kurumları, kâr amacı gütmeyen araştırma kuruluşlarından oluşan ABD Ulusal Mucitler Akademisi’ne de (US National Academy of Inventors - NAI)’ye de üye olarak kabul edilmişti. NAI üyeliği; patentleme, lisanslama, yenilikçi keşif ve teknoloji, topluma önemli etki ve yeniliğin desteklenmesi, geliştirilmesi vb. konularında olağanüstü katkılar sağlayan seçkin araştırmacılara verilen en üstün unvan olarak kabul ediliyor.