Kökten Çınara Yarım Asra Doğru: Konservatuvarımız 42 Yaşında
Mar 07, 2017

Sanatın ve yaratıcılığın notalarla yükseldiği yer İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) 42. yaşını, 4 Mart’ta Maçka Yerleşkemizde düzenlenen görkemli bir geceyle kutladı. Konservatuarımızın yeni yaşı için gerçekleşen etkinliğe, İTÜ TMDK’nın kuruluşunda büyük emeği geçen Milli Eğitim Eski Bakanı Ali Naili Erdem "onur konuğu" olarak katıldı. Erdem’in yanı sıra bu özel gecede Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca ve İTÜ TMDK Müdürü Prof. Adnan Koç da birer konuşma yaptı.

ITU-TMDK-42-YAS (6)

Ali Naili Erdem konuşmasında, konservatuvarımızın kuruluş yıllarını anlattı. 1975 yılında Milli Eğitim Bakanı iken İTÜ TMDK’nın kurulması için dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ile görüştüğünü belirten Erdem, konservatuvarımızın temelinde ulusal kültürümüzün bir gün Londra Filarmoni Orkestrası’nda da kendine yer bulması ve böylece bütün dünyanın Dede Efendi ve Hacı Arif Bey gibi Türk müziğinde iz bırakmış ustaları dinlemesi hayalinin yattığını söyledi. Mezunumuz ve 9. Cumhurbaşkanımız merhum Süleyman Demirel’in desteğinin bu sanat kurumunun hayata geçmesinde önemli olduğunun altını çizen Erdem, insanın sadece bedenden ibaret olmadığını, bir gönül dünyasına da sahip olduğunu hatırlattı.

ITU-TMDK-42-YAS (5)

Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Bilginin değeri yaratıcılık ve sanatla artıyor”

Etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ise bilginin sanatla yoğrulduğu ölçüde değerinin arttığını söyleyerek, gecenin anlamına ilişkin düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Günümüzde dünya vatandaşı olmak sadece teknik bilgiye sahip olmakla değil, ilerlemenin her alanındaki gelişmelere hâkim olmakla mümkün olabiliyor. Bilginin değeri ve kullanılabilirliği, yaratıcılıkla ve insan ruhuna dokunan sanat dallarıyla harmanlanabildiği ölçüde artıyor. Çok yönlü insanlar yetiştirmeyi kendine ilke edinen üniversitemiz de bu yanını konservatuarımızla tamamlıyor. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı 42 yıldır bu önemli rolü üstleniyor. İTÜ TMDK’nın daha uzun yıllar bu görevi başarıyla sürdüreceğine inanıyor, konservatuarımızın yeni yaşını kutluyorum.”

ITU-TMDK-42-YAS (7)

Ruha dokunan notalarla, yetiştirdiği sayısız nitelikli müzisyen ve eğitmenle 42 yılı ardında bırakan İTÜ TMDK’nın müdürü Prof. Adnan Koç ise konservatuvarın 40. yılında llk kez kendi öz kaynaklarıyla hazırladığı “Pür Nida - Türk Halk Müziği”, “Meşk-i Sefa ve Aşkname Türk Müziği” albümleriyle başlattığı atağa, 42. yılda da yeni albümlerle devam edeceğinin müjdesini verdi. İTÜ TMDK’nın gelişimi adına her türlü maddi ve manevi desteği veren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın yanı sıra, bu yolda kendilerine; sesiyle, sazıyla ve verdiği emeklerle özverili biçimde katkı sağlayan öğrencilerimize, akademik kadromuza, mezunlarımıza ve misafir sanatçılarımıza özel olarak teşekkür etti.

Usta İsimler Sahne Aldı

“Kökten Çınara Yarım Asra Doğru” adıyla düzenlenen etkinlikte mezunumuz olan ses sanatçıları; Celal Bakar, Çiğdem Elmas, Elif Buse Doğan, Ezgi Köker, Gediz Çoroğlu, Gülcan Kaya Aral, Gülşah Çubukçuoğlu Sönmez, Özgür Akdemir ve Suat Güney sahne aldı. Sanat yönetmenliğini Prof. Dr. Cihangir Terzi’nin üstlendiği programın sunuculuğunu ise Gülcan Kaya yaptı.

ITU-TMDK-42-YAS (4)

İTÜ TMDK, başta konservatuvarımızın akademik kadrosunda yer almış ve Ses Eğitimi Bölümü Başkanı olarak görev yapmış Prof. Dr. Alâeddin Yavaşça olmak üzere, konservatuarımızın değerli mezunlarını ve üyelerini bu anlamlı gecede ağırladı. Türk musikisinin en güzel eserlerinin seslendirildiği gecede, şarkıları Mustafa Kemal Amfisi’nde yankılandıran müzisyenler ve solistler izleyicilerin büyük beğenisini kazandı. İTÜ TMDK Halk Oyunları Bölümü ise halay gösterisiyle geceye farklı bir renk getirdi. Bu anlamlı organizasyon, Tören, günün hatırasına verilen plaketlerle sona erdi.

ITU-TMDK-42-YAS (2)

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) hakkında

1975 yılında, ilk Türk Müziği Konservatuarı olarak kurulan konservatuvarımız; Çalgı, Ses Eğitimi, Kompozisyon, Türk Halk Oyunları, Müzik Teknolojileri, Müzikoloji ve Müzik Teorisi olmak üzere 7 bölümden oluşuyor. Avrupa Birliği-Bologna eğitim planlarına tam uyum sağlayarak hem lisans hem de lisansüstü seviyede yüksek standartlarda eğitim veren İTÜ TMDK aynı zamanda ortaokul ve lise düzeyinde sunduğu eğitimlerle geleceğin müzisyenlerini ve solistlerini erken yaşlardan yetiştiriyor.

ITU-TMDK-42-YAS (3)

Konservatuvarımız, üstat öğretim elemanları ve müzik gündemine yön veren sanatçılar yetiştiren bir kurum olmasıyla da öne çıkıyor. Kurum, Türkiye’nin ilk müzik kütüphanesine sahip olmasıyla da diğer konservatuvarlar arasında özel bir yere sahiptir.

ITU-TMDK-42-YAS (1)

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi