8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Kutladık
Mar 09, 2017

Dünya çapında kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü İTÜ Ailesi olarak, üniversitemizde düzenlenen özel bir etkinlikle kutladık. Rektörlüğümüz tarafından Ayazağa Yerleşkemizde düzenlenen etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, rektör yardımcılarımız, genel sekreterimiz ve genel sekreter yardımcılarının yanı sıra, akademik kadromuzdan ve idari personelimizden birçok kişi katıldı.

8Mart-haber (2)

Rektörümüz, yaptığı açılış konuşmasında dünyada yaşanan toplumsal sorunların en tepesinde cinsiyet ayrımcılığının olduğunu söyleyerek kadınların aslında pozitif ayrımcılığın da ötesinde, eşitlik istediğini hatırlattı. Prof. Dr. Mehmet Karaca bu eşitliğin dünyada olduğu gibi ülkemizde de henüz tam olarak sağlanamadığına da dikkat çekti.

8Mart-haber (1)

Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Üniversitemizde kadın istihdam oranımız düşük değil.”

Üniversitemizde ve ülkemizde öğrenim gören ve çalışan kadınlar hakkında önemli istatistikler paylaşan Rektörümüz, bununla birlikte mühendislik alanında çalışan kadın sayısının düşük olduğunu sözlerine ekledi. Üniversitemizdeki kadın öğrenci sayısında son dönemde ciddi bir artış yaşandığını vurgulayan Rektörümüz, 2016 yılı verilerine göre, ülkemizdeki öğrencilerin %52,5’inin erkek, %47.5’inin ise kadın olduğunu, bunun da 7 milyon 277 bin öğrenciden 3 milyon 345 bininin kadınlardan oluştuğunu belirtti. Fen bilimleri alanında çalışan kadın oranının %78 iken bu oranın tıp ve sağlıkta %63, tarım ve gıdada ise %45 olduğuna işaret eden Prof. Dr. Mehmet Karaca, mühendislik alanında ise bu oranın %24’e düştüğüne vurgu yaptı. Ardından, bu verilerin mühendislikte çalışan her dört kişiden yalnızca birinin kadın olduğu anlamına geldiğini ve bu sayının artması gerektiği görüşünü katılımcılarla paylaştı.

8Mart-haber (3)

Üniversitemizde çalışan kadınlara dair istatistikleri de aktaran Rektörümüz, bu noktadaki düşüncesini ise: “Üniversitemizde görev yapan profesörlerin 296’sı erkek 187’si kadın; doçentlerin 150’si erkek 116’sı kadın ve son olarak yardımcı doçentlerin 204’ü erkek 139’u kadın. Yani toplamda 1326 erkek 1072 kadın akademisyeniz bulunuyor. Bu rakamları oransal olarak değerlendirdiğimizde, üniversitemizdeki akademisyenlerin %55’inin erkek, %45’inin ise kadın olduğunu görüyoruz. Bunun gerçekten de fena bir rakam olmadığını söylememiz gerekiyor. İdari personel sayısına baktığımızda ise 750 erkek, 530 kadın çalışanımız var.” sözleriyle paylaştı.

Rektörümüzün konuşmasından sonra, tiyatro ve sinema sanatçısı Demet Akbağ’ın İTÜ’lülere seslendiği video mesajı yayınlandı. Etkinlik, oyuncunun rol aldığı “Hükümet Kadın - 1” filminin gösterimi ve fuaye alanında yapılan ikramla sona erdi.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi