QS World Ranking by Subject’te Madencilikte ilk 50’de, “Mühendislik ve Teknoloji” Genel Kategorisinde Türkiye’nin Zirvesindeyiz
Mar 09, 2017

Dünyanın en saygın üniversite sıralamalarından olan “QS World Rankings by Subject”in 2017 yılı verileri açıklandı. 4438 üniversiteden 3,098’inin değerlendirmeye alındığı ve bunlardan 1117’sinin sıralandığı listede, 18900’ün üzerinde programa karşılık gelen 127 milyon atıf incelendi. QS World Ranking by Subject sıralamasında üniversitemiz, mühendislik ve teknoloji alanında Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk sırada yer aldı. Bu yılki sıralamaya göre üniversitemiz, 46 disiplinin 11’inde “Dünyanın Elit Kurumları” (World’s Elite Institutions) arasına girdi. Sıralamanın, üniversitemizin temeli olan teknik bilimlerin değerlendirildiği “Mühendislik ve Teknoloji“ (Engineering & Technology) genel kategorisinde 242. sırada yer alan üniversitemiz, “Doğa Bilimleri” (Natural Sciences) alanında ise 321. sırada kendine yer buldu. Sıralamanın alt dallarına geldiğimizde ise “Mimarlık ve İnşa Edilmiş Çevre” (Architecture & Built Environment) alanında 101-150 bandına ve "Yer Bilimleri" (Earth and Marine Sciences) alanında 101-150 bandına yerleşen üniversitemiz, “Mineral ve Madencilik” (Mineral & Mining) alanında ise 31. sırada yer alarak “QS sıralamasında tüm bölümlerde ilk 50’de yer alma” hedefine doğru ilk adımı attı.

siralama2

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “QS sıralamasında daha üst sıralarda olacağız.”

Sıralamayla ilgili görüşünü dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca öncelikle, İTÜ’nün bir araştırma üniversitesi olarak ilkleri başarma misyonu taşıdığını hatırlattı. Üniversitemizin aldığı mesafede güçlü ve uluslararası bilinirliği yüksek kadrosunun etkili olduğunu söyleyen Rektörümüz, dünyada devam eden “uzmanlaşma üniversitesi” eğilimine İTÜ’nün en iyi şekilde uyum sağlamaya çalıştığını, özellikle de mühendislik alanındaki farkını ortaya koyduğunu belirtti. Üniversitemizin 250. yıl hedeflerinde “mühendislik ve teknoloji alanında sürekli olarak ilk 50'de yer alan kurum olma” amacının altını çizen Prof. Dr. Mehmet Karaca, asıl anlamlı olanın hızlı değil, kendinden emin ve istikrarlı bir yükseliş yakalamak olduğunu vurguladı.

siralama

QS Dünya Sıralaması’nda ilk 50 içinde yer alan Maden Fakültemizi kutlayan Rektörümüz, QS sıralamasıyla ilgili geleceğe dair görüşünü ise: “Sıralamalarda çok daha iyi yerlerde olmamız gerektiğini düşünüyorum ve bu potansiyel üniversitemizde fazlasıyla bulunuyor. Daha iyi sonuçlar almak adına çalışmalarımız sürüyor ve yakında bunun çıktılarını da göreceğimize inanıyorum. Sıralamalarda daha üst basamaklara tırmanmak uzun vadeli bir plan gerektiriyor, bu nedenle bu hedefe kısa vadede ve birdenbire ulaşmak doğal olarak mümkün değil. Bu tür sıralamalarda ufak tefek dokunuşlarla bile en az 50 ila 100 basamak sıçrayabiliriz. Yine de olmamız gereken yerde bulunduğumuzu düşünmüyorum. QS World University Rankings’de ilk 100’e girme şansımız var. Bölüm bazında bazı alanlarda dilediğimiz basamaklara ulaştığımız doğru ama üniversitemiz için bunu yeterli görmüyorum ve bu başarıya daha fazla bölümümüzün ulaşması gerektiği görüşündeyim.” sözleriyle paylaştı.

İTÜ Ailesi olarak biz de ilgili alanda sıralamanın ilk 50’si arasında yer alan Maden Fakültemizi gösterdiği başarıdan dolayı kutluyoruz. Akademik alanlara göre, üniversitemizin QS World Rankings by Subject sıralamalarını aşağıdaki tabloda sizinle paylaşıyoruz.

Üniversitemizi bu başarıya taşıyan akademisyenlerimizi ve birimlerimizi kutlar, kendilerine teşekkür ederiz.

QS Rankings by Subject 2017 sonuçlarına aşağıdaki websitesinden ulaşabilirsiniz:

QS_World_University_Rankings_Engineering_and_Technology

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi