THE Asia University Rankings’te Yükseldik
Mar 16, 2017

Üniversitemiz, Asya’nın en iyi üniversiteleri arasında da yer aldı. İTÜ, dünyanın önde gelen üniversite sıralama kuruluşlarından Times Higher Education’ın (THE) 2017 Times Asya Üniversiteleri sıralamasında; Japonya, Hong Kong, Çin ve Singapur’daki dünyanın en iyi teknik üniversiteleriyle birlikte ilk 100’de yer aldı. Singapur Devlet Üniversitesi’nin birinci, Çin Pekin Üniversitesi’nin ikinci olduğu ve Asya kıtasından 300 üniversitenin değerlendirildiği listede üniversitemiz, 79. sırayı aldı. Aynı sıralamada geçen yıl 91. sırada bulunan üniversitemiz, hem 12 basamak yükseldi hem de Türkiye’den listeye giren teknik üniversiteler arasında ilk sırada geldi.

Asya kıtasındaki 300 üniversiteyi sıralayan Times Higher Education Asya Üniversiteleri Sıralaması (THE Asia University Rankings), Times Higher Education Dünya Üniversiteleri Sıralaması ile aynı kriterleri kullanmakla birlikte, Asya’daki üniversitelerin karakteristik özelliklerini yansıtabilmek amacıyla sıralamayı; öğretim, araştırma, bilgi transferi ve uluslararası görünüm noktalarına odaklanan 13 farklı performans göstergesine göre yapıyor.

Times-Higher-Education

Üniversitemiz, geçtiğimiz hafta açıklanan ve dünyanın en saygın üniversite sıralamalarından olan “QS World University Rankings by Subject”in 2017 yılı verilerinde de ilk 50’de yer almıştı. Böylece üniversitemiz, uluslararası sıralamalardaki yükselişine devam etti ve başarısını kanıtladı.

“Dünyada sıralamalarında İTÜ başarısıyla adından söz ettiriyor”

Sıralamadaki yükselişimizle ilgili görüşünü açıklayan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, bu başarı değerlendirilirken dünyada yapılan üniversite sıralamalarının farklı açılardan ele alınması gerektiğini hatırlattı. Üniversitemizin THE sıralamasında kaydettiği başarının önemine dikkat çeken Rektörümüz, İTÜ’nün potansiyeli doğrultusunda yükselmeye devam ettiğini söyledi. Rektörümüz, dünyada bilim ve teknoloji ekseninin Uzakdoğu’ya kaydığının altını çizerek, üniversitemizin Asya kıtasındaki üniversiteler arasında yükselmesinin özellikle önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Asya bölgesinde anahtar bir role sahip

Sıralamayı yapan Times Higher Education’ın (THE) sözcüsü Phil Baty ise Türkiye’den listeye giren üniversite sayısının her yıl arttığını ifade etti ve uluslararası standartları yakalayan üniversitelerin başarı sıralamasında yükseldiğine vurgu yaptı. Baty bu konudaki görüşlerini: “Türkiye, Asya bölgesinde anahtar bir role sahip durumda ve geleceğin potansiyel 7 eğitim ülkesi arasında yer alıyor. Bu yıl üniversitelerin araştırmalara ayırdıkları bütçelerin arttığını görüyoruz. Asya kıtasındaki üniversitelerin başarısının altında çeşitlilik ve rekabetçi yapı yatıyor. Türkiye de bu alanlarda çalışmalarını sürdürerek bu başarıyı sürekli kılmaya çalışıyor.” sözleriyle özetledi.