ABD Ulusal Mühendislik Akademisi’nde Bir İTÜ’lü Daha: Dr. Selda Günsel
Mar 23, 2017

Alanında ABD’nin en saygın ve profesyonel kuruluşlarından olan Ulusal Mühendislik Akademisi üyeliğine (National Academy of Engineering) seçilen İTÜ’lülerin sayısı her geçen gün artıyor. Mezunlarımız Prof. Dr. Mehmet Toner ve Dr. Ali Doğru’nun ardından Kimya Mühendisliği Bölümü 1981 yılı mezunumuz Dr. Selda Günsel de bu kuruluşun üyeliğine seçilmesiyle bir kez daha gururlandık. Enerji alanında kullanılan teknolojiler üzerine yaptığı çalışmalarla adını duyuran ve kariyerine Shell’in Global Ar-Ge ve Ticari Teknolojiler bölümünde devam eden Günsel’in NAE üyeliğine seçilmesinde; toplumun enerji ve ulaşım ihtiyaçlarını karşılayacak teknoloji çözümleri geliştirme, enerji verimliliğini artırma ve çevresel etkiyi azaltma konularında gösterdiği liderlik etkili oldu.

Araştırma enstitüsü başkanları ve üst düzey yöneticilerden oluşan kuruluş, yalnızca mühendislik eğitimine yeni ve uygulanabilir yaklaşımlar getiren, gelişmekte olan teknolojilere öncülük eden ve mühendislik alanına önemli katkılarda bulunan mühendisleri seçmesiyle biliniyor. Üye kabulünde birçok zorlu kriteri şart koşan ve bu konudaki titizliğiyle tanınan NAE’ye seçilen mezunumuzu İTÜ Ailesi adına kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Fotograf-S.Gunsel

Dr. Selda Günsel kimdir?

1958 yılında İstanbul’da doğan Dr. Selda Günsel, ortaokul ve lise öğrenimini Kadıköy Maarif Koleji’nde (Kadıköy Anadolu Lisesi) tamamladıktan sonra, lisans derecesini 1981 yılında Kimya Mühendisliği Bölümümüzden birincilikle mezun olarak aldı. Yüksek lisansını ve doktora öğrenimlerini ise Pennsylvania Devlet Üniversitesi (Pennsylvania State University) Kimya Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Dr. Selda Günsel ayrıca, Birleşik Krallık’taki Imperial College’da araştırma görevlisi olarak da görev aldı. Mezunumuz, araştırma konularıyla ilgili olarak yayınladığı geniş literatürün yanı sıra, çeşitli çalışmalarla birçok patent de aldı. İş hayatına ABD’deki Pennzoil Şirketinde araştırma mühendisi olarak başlayan bilim insanı, kariyer basamaklarını adım adım çıkarak yöneticilik pozisyonlarına yükseldi ve Pennzoil–Quaker State şirketinde Teknoloji Geliştirme ve İnovasyon Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Son 15 yıldır Shell ekibinde yer alan Günsel burada Global Ticari Teknolojiler, Yakıtlar, Makine ve Taşıt Teknolojileri Başkan Yardımcılıkları, Madeni Yağ Teknolojileri Grubu Genel Müdürlüğü ve Global Stratejik Ar-Ge Genel Müdürlüğü de dâhil olmak üzere farklı yöneticilik görevlerinde bulundu. Dr. Selda Günsel 2015 yılında Triboloji ve Yağlama Mühendisleri Derneği (STLE) tarafından verilen ve en yüksek dereceli teknik ödül olan STLE Uluslararası Ödülü’ne de hak kazandı. Kariyeri boyunca gösterdiği üstün başarılar nedeniyle STLE Fellow Ödülü, Ar-Ge 100 İnovasyon ödülü (R&D 100 Innovation), Uluslararası Otomotiv Mühendisleri Birliği (SAE) Ödülü, STLE Captain Alfred E. Hunt En İyi Araştırma Ödülü, Penn State Üniversitesi Başarılı Kimya Mühendisliği Mezunu Ödülü ve çeşitli Shell Liderlik ödüllerinin sahibi oldu. Mezunumuz bunun yanında, 2013 yılından beri Çin’in Tsinghua Üniversitesi’nde “fahri profesör” olarak çalışıyor ve birçok uluslararası kongrelere başkanlık ediyor.