Meteoroloji Uzmanları “Bulutları Anlamak” İçin İTÜ’de Buluştu
Mar 24, 2017

Meteoroloji Mühendisliği Bölümümüz ve Meteorolojik Araştırmalar Kulübü (METAR), 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü’nde düzenlediği “Bulutları Anlamak” ana temalı etkinlikte öğrencileri, konusunda uzman akademisyenler ve alanın önde gelen temsilcileriyle buluşturdu. Atmosfer bilimleri ve meteoroloji alanında Türkiye’de bir ilk olan bölümümüz, bu önemli günde havacılık sektöründen medya mensuplarına, meteorolojiyle ilgili pek çok uzmanı bir araya getirdi. Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından bu yılki teması “Bulutları Anlamak” olarak belirlenen gün Ayazağa yerleşkemizdeki bu özel etkinlikle kutlandı. Açılış konuşmalarını; METAR Başkanı Semih Kahraman, Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Sedat Özpınar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bölge Müdürü Ahmet Kocaman, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Metin Orhan Kaya’nın yaptığı etkinlikte ayrıca, Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’müzden Dr. Deniz Demirhan’ın hazırladığı “Bulut” sergisinin açılışı da yapıldı. meteoroloji-gunu (2)

Öğretim üyemiz Doç. Dr. Sevinç Asilhan Sırdaş’ın moderatörlüğünü üstlendiği ilk oturuma, ünlü meteoroloji mühendisi Gökhan Abur, yönetmen Kemal Çiftçi, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ömer Terzi ve meteoroloji mühendisi Dr. Hakkı Baltacı katıldı. Bulutların işlevini kaybetmesi durumunda kuraklığın en büyük tehlike olduğunu belirten uzmanlar, bu konuya özel olarak dikkat çekti ve görüşlerini paylaştı. Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin’in yanı sıra mezunlarımız; NTV Meteoroloji Editörü Gökhan Abur, CNN Türk Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli ve Haber Türk Meteoroloji Editörü Hüseyin Öztel ise ülkemizde yaşanması muhtemel su sıkıntısı ve kuraklıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin, Türkiye’de kuraklığın artmasının beklendiğini ve bu durumun “afet” olarak tanımlanması gerektiğini vurguladı. Şahin, kuraklığın beklenmedik anlarda ortaya çıktığını ve aşırı yağış alan kuzeydeki bölgelerde seller, taşkınlar olurken ülkemizin güney bölgelerinde kuraklığın yaşanacağının altını çizdi.

meteoroloji-gunu (4)

Etkinlikte söz alan Bünyamin Sürmeli ise kısa vadede bir su sorunuyla karşılaşacağımıza, 2030 yılında suyun arz-talep oranında negatif yönde bir eğilim başlayacağına ve su ihtiyacının karşılanamaması durumunda ciddi bir riskle karşı karşıya geleceğimize dikkat çekti. Konuşmacılardan, NTV Meteoroloji Editörü Gökhan Abur ise kuraklığın önüne geçilmesi su sıkıntısının yaşanmaması için yapılması gerekenleri anlattı. Gökhan Abur bu konudaki görüşlerini: “Yeşil alanlara ihtiyacımız var. Yeşil alanların yok olması durumunda, havadaki karbondioksit bulutları soğutamayacağı için bulutlar yeterli yağış bırakamaz. Bu nedenle, büyükşehirlerin çok iyi bir şekilde planlanması gerekiyor. Ormanlık alanları geliştirmemiz ve yerleşim merkezlerimizi de buna göre seçmemiz gerekiyor. ” sözleriyle paylaştı.

meteoroloji-gunu (3)

Meteorolojinin önemi vurgulandı

“Meteoroloji ve Sektörler” başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü ise Doç. Dr. Hüseyin Toros yaptı. Oturumun konuşmacıları; THY Meteoroloji Mühendisi Yıldırım Mete, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) Müdür Yardımcısı Ahmet Köse, Doç. Dr. Gürcan Büyüksalih, Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, Kanal 24’ten Eldebiran Ayan, Meteoroloji Mühendisi Elif Beyza Çatalbaş, Meteoroloji Mühendisi Selda Gündoğdu oldu.

meteoroloji-gunu (1)

Etkinlik kapsamındaki seminerlerin sona ermesinin ardından, fuaye alanında verilen ikramda öğrenciler ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’müzün başarılarıyla adını duyuran mezunları birebir sohbet etme şansı yakaladı.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Hakkında

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’müz; küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği, günlük veya uzun vadeli hava tahminleri ve iklim kaynaklı doğal afetlerle mücadele konuları üzerine yoğun çalışmalarıyla biliniyor. Bölümde; hava analizi ve öngörüsü, iklim değişikliği, hava kirliliği, güneş ve rüzgâr enerjisi, hidroloji, hidrometeoroloji, tarımsal meteoroloji, atmosfer fiziği, risk analizi ve afetlerle mücadele konularında son teknolojileri kullanarak çalışacak mühendisler yetişiyor. Bölüm ayrıca, yaptığı bilimsel çalışmaları ve geleceğe ilişkin uzun vadeli tahminlerini 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü etkinlikleri sayesinde kamuoyuyla paylaşıyor.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi