Mezunumuz Prof. Dr. Tayfun Babadağlı Öğrencilerimizle Buluştu
Mar 24, 2017

Elde ettiği başarılarla adını yurt dışında da duyuran ve akademik hayatına Kanada’da bulunan Alberta Üniversitesi’nde devam eden mezunumuz Prof. Dr. Tayfun Babadağlı’yı ağırladık. Düzenlenen etkinlikte, kariyeri boyunca edindiği deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Babadağlı, İTÜ’lü olmanın mezuniyetle sona eren bir kavram olmadığını, İTÜ Ailesi’nin bir parçası olan mezunlarımızın bilgi ve birikimleriyle akademik hayatta önemli işlere imza attığını dile getirdi.

Tayfun Babadagli (3)

Alanında dünya çapında öne çıkan isimlerden olan Babadağlı, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Maden Fakültesi’nde düzenlenen etkinlikte, akademisyen ve öğrencilerimizle buluştu. “Yer'in Karmaşık Doğal Çatlaklarında Taşınma: Fraktal Geometri Yoluyla Gizemin Aydınlatılması” başlıklı sunumunda önemli bilgiler aktaran mezunumuz, Maden Fakültesi öğrencilerimize daha geniş bir bakış açısı kazandırdı. Üniversitemizin bilim dünyasına yaptığı katkılardan ve yetiştirdiği öğrencilerin başarısından gurur duyduğunu belirten Prof. Dr. Tayfun Babadağlı, insanların kariyer yolundaki en büyük adımının kendilerini yetiştirmesi olduğunu vurguladı. Türkiye’de ve dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğinin altını çizen akademisyen, birçok yerde kendisi gibi İTÜ mezunlarıyla karşılaşmanın son derece mutluluk verici olduğunu da sözlerine ekledi.

Tayfun Babadagli (1)

Prof. Dr. Tayfun Babadağlı: “Petrol üreten ülkelerle başarılı çalışmalar yapılabilir.”

Yaptığı sunumda, Türkiye’de ve dünyada petrolle ilgili yapılan çalışmaları aktaran Babadağlı, petrolün nasıl üretildiğinin anlatan bir sinevizyon gösterisini de katılımcılarla paylaştı. Özellikle Suudi Arabistan, Rusya, ABD, İran, Irak, Çin, Umman ve Kanada üzerinde duran mezunumuz, Türkiye’nin petrol üreten ülkelerle ilişkileri üzerine görüşlerini: “Suudi Arabistan, Umman, Kuveyt, Bahreyn gibi ülkelerin petrol araştırmaları üzerine kendini oldukça geliştirmiş üniversiteleri bulunuyor. Ayrıca bu ülkelerdeki petrol şirketlerinin kendi araştırma merkezleri de var. Bu noktada, Arap ülkelerinin olanakları Türkiye’ye de getirilerek ortaklaşa başarılı çalışmalar yapılabilir. Böylece yeni istihdam alanları açılabilir.” sözleriyle paylaştı.

Tayfun Babadagli (2)

Babadağlı verdiği seminerde, doğada bulunan karmaşık sistemlerin nasıl geliştiğini anlamaya ve bunların dağılımını sayısal olarak ifade edilmesine odaklandı. Seminerin en dikkat çekici yönlerinden biri ise çatlak ve eklem sistemlerinin gelişimini, bu sistemlerinbirbirleriyle olan ilişkilerini istatistikte yaygın olarak kullanılan sızma kuramı (percolation theory) ve fraktal geometrileri yöntemlerinin kullanılarak verilmesiydi. Sunumda ayrıca, fraktal özellikler ve ölçeksel bağıntının önemi vurgulandı, petrolün yer içindeki taşınması ve çatlak sistemleri arasındaki göç şeklini açıklayabilen sabit katsayıların ve denklemlerin üzerinde duruldu. Babadağlı, sunumunun ardından katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Tayfun Babadagli (4)

Prof. Dr. Tayfun Babadağlı kimdir?

Prof. Dr. Tayfun Babadağlı, 1983 yılında üniversitemizin Petrol Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan ve aynı bölümde yüksek lisansını tamamladıktan sonra akademik kariyerini sürdürdü, Doktora derecesini Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden (University of Southern California) alan mezunumuz özellikle de heterojen ve kırık rezervuarlarda modelleme sıvısı ve ısı akışı, stokastik ve fraktal yöntemlerle rezervuar karakterizasyonu, konvansiyonel-alışılmamış EOR yöntemleriyle yağ ve ağır yağ geri kazanımının optimizasyonu ve karbondioksit saklaması konularında araştırmalar yaptı. 2013-2014 yılları arasında SPE Seçkin Öğretim Görevlisi olan Babadağlı, 2013 yılında ise SPE Seçkin Üyesi görevine geldi. Bilim insanımız hâlen Alberta Üniversitesi Madencilik ve Petrol Mühendisliği Okulu İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü'nde profesör olarak kariyerini sürdürmektedir. Ayrıca aynı kuruma bağlı Unconventional Oil Recovery birimi bünyesindeki NSERC Endüstriyel Araştırma Başkanlığı görevine devam etmektedir.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi