Avrasya Yükseköğretim Zirvesi’nde Yerimizi Aldık
Mar 27, 2017

Dünyanın en büyük üçüncü eğitim zirvesi olan Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) bu yıl, 22 - 24 Mart tarihleri arasında, İstanbul'da düzenlendi. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen zirveye, üniversitemizin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 üniversite katıldı. Rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen gelen temsilcilerden oluşan 2000’den fazla uzmanın katıldığı etkinlikte, 200 stant ziyaretçileriyle buluştu, eş zamanlı olarak 25 panel ve seminer düzenlendi. Eğitim alanı açısından büyük önem taşıyan zirvede uluslararası eğitim politikaları, öğrenci değişim programları, bölgenin eğitim stratejileri konuşuldu ve ikili görüşmeler yoluyla yeni iş birlikleri için adımlar atıldı.

EURIE (9)

Zirveye; İsviçre, Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti, Katar, Amerika Birleşik Devletleri, Macaristan, Almanya, Kosova, Birleşik Krallık, Bosna-Hersek, İran, Moldova, Malezya, Rusya Federasyonu, Fransa, İspanya, Meksika, Brezilya, Pakistan ve Peru başta olmak üzere, dünyanın farklı noktalarından 52 ülkeden akademisyenler katıldı. Zirve kapsamında 33 panel gerçekleşti ve 75 konuşmacı seminer verdi. Açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yaptığı buluşmada; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Sekreter Adayı Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, Akdeniz Üniversiteler Birliği (UNIMED) Başkanı Marcello Scalisi, Glasgow Üniversitesi'nden Prof. Michael Osborne ve Ohio Üniversitesi'nden Douglas Franklin gibi önemli isimler de yerlerini aldı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: “Üniversitelerin uzmanlaşması üzerinde duruyoruz.”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz açılış konuşmasında, Türkiye'nin eğitime verdiği önemi vurgulayarak merkezi hükümet bütçesinde en fazla payın bu alana ayrıldığını hatırlattı. Milli eğitime bu yıl 122 milyar TL ayrıldığına dikkat çeken Bakan, üniversite öğrencisi sayısında da ülkemizin Avrupa ülkelerinden ve Rusya’nın hemen ardından geldiğini belirtti. Bu durumun gurur verici olduğunu söyleyen Yılmaz, üniversiteler arasında uzmanlaşmanın üzerinde durduklarını, ayrıca dışarıdan denetim sağlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz düşüncelerini: “Kalite kurumu kuruldu ama bu kalite kurumunu yönetsel ve mali açıdan özerk bir yapıya kavuşturmak istiyoruz. Bu noktada öncelikli amacımız, daha kaliteli bir yükseköğrenim sağlamak olacak.” sözleriyle paylaştı.

EURIE (3)

Avrupa Birliği Merkezi Ofisi’mizde görevli Uzman Emel Kanbur ise üniversitemizin standına gelen yabancı ziyaretçilerin, KA107 kapsamında yapılabilecek anlaşmalar konusunda bilgi almak istediklerini belirtti. Kanbur, bu noktanın dikkate alındığını ve bu kurumlarla anlaşma yapabilmek için gereken bilgi alışverişinin gerçekleştiğini de söyledi. Kanbur, zirvenin üniversitemize en büyük katkısının ise yeni anlaşmalara zemin hazırlayacak profesyonel bağlantıların kurulması olduğunu söyledi.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi