Çanakkale Zaferi’nin 102. Yıl Dönümünde İstanbul’dan Çanakkale’ye Minnetle
Mar 28, 2017

Denizcilik Fakültemiz, her yıl olduğu gibi bu yıl da 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde şehitlerimizi andı. Fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt’ün yanı sıra fakültedeki öğretim elemanlarının, öğrencilerin ve idari personelin katıldığı Çanakkale gezisinde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve zaferde canını feda eden şehitlerimiz anıldı.

denizcilik-canakkale (3)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da desteğiyle; fakültemize ait Sismik-1 Eğitim Gemisi ile 15 Mart’ta fakültemizden denize açılan kafilemiz, 16 Mart sabahında Liman Başkanlığı ve Kıyı Emniyeti tarafından tahsis edilen Çanakkale Merkez İskelesi’ne yanaştı. Kafileyi, 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Arık Çolakoğlu ve üniversitenin öğretim elemanları ve öğrencilerden oluşan bir heyet karşıladı. Geminin konferans salonunda yapılan toplantının ardından Eceabat’a geçen ekibimiz Gelibolu Yarımadası’ndaki Tabyalar, Mehmetçik Anıtı, Anzak Koyu ve 57. Alay noktalarını ziyaret etti. Burada başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimiz için çelenk bırakıp saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı’nı okudu. Kafilemiz, buradaki anma töreninin ardından ise Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni ziyaret etti.

denizcilik-canakkale (1)

Gezinin bir sonraki adımında Çanakkale Deniz Trafik Kontrol Merkezi Hizmetleri Müdürü Kaptan Rıdvan Gezgin’i ziyaret eden kafile, düzenlenen seminere de katıldı. Çanakkale Boğazı ve Türk Boğazları bölgesinde oluşan deniz kazaları, boğaza ait veriler ve ölçüm istasyonları ile kazalarda ve denizde yaşanabilecek çevresel tehlikelerin üzerinde durulan ve bu risklerin önlenmesine dair düşüncelerin paylaşıldığı seminerin sonunda, ortak proje önerilerinin hayata geçmesi için güçlü bir iş birliğine gidilmesinde hemfikir olundu. Deniz kazalarını önleme, simülatörde örnek olaylar ışığında modelleme yapılması, akıntı ve burgaç etkileriyle oluşan tehlikeleri azaltmaya yönelik projelerin öne çıktığı seminerde, trafik kontrol işlemleri öğrencilere anlatıldı ve uygulamalı olarak gösterildi. Gelibolu Pilot Merkezi’ni de ziyaret eden fakültemizin temsilcileri, buradaki Kurtaran-10 römorkörünü inceledi.

denizcilik-canakkale (2)

Zaferin yıl dönümü olan 18 Mart’tın sabahında ise Sismik-1 gemisi ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine ait ÇÖMÜ-1 teknesiyle şehitlik önüne çelenk bırakan fakülte öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve idari personelimiz; Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve şehitlerimiz için saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşımızı bir kez daha okudu.

Denizcilik Fakültemiz böylece hem zaferin mimarı şehitlerimizi andı hem de öğrencilerimizin katıldığı uygulamalı eğitimlerle zaferin 102. yıl dönümünü ölümsüzleştirdi. Biz de İTÜ Ailesi olarak, Çanakkale’yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizi ve zaferde önemli payı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla ve minnetle bir kez daha anıyoruz.