Antalyalı İş Kadınları “Yılın Akademisyeni” Olarak Doç. Dr. Elif Genceli Güner’i Seçti
Mar 29, 2017

Antalya İş Kadınları Derneği'nin (ANTİKAD) her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği Yılın Kadınları ödülleri kapsamında, Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Elif Genceli Güner “Yılın Akademisyeni” seçildi. Güner bu ödüle, Antarktika kıtası üzerinde iki yeni mineral keşfetmesi nedeniyle değer görüldü. Etkinlikte “Yılın Girişimci İş Kadını” ödülünü, şiddet mağduru kadınları fabrikasında istihdam eden Gülçin Güloğlu, “Yılın Annesi” ödülünü ise uyuşturucu bağımlısı oğluna yeniden yaşam sevinci aşılayan Server Sevinç aldı.

Doç. Dr. Elif Genceli Güner: “%90 oranında su tasarrufu yapmamız mümkün.”

“Yılın Akademisyeni' ödülünü alan öğretim üyemiz Doç. Dr. Elif Genceli Güner ise çocukken farklı hayalleri varken sonunda bir bilim kadını olduğunu belirtti. Hollanda'da uzun yıllar akademisyenlik yapan ve birçok önemli buluşa imza atan Doç. Dr. Güner, dünyada su kaynaklarının sadece % 4'ünün içilebilir durumda olduğundan ve bu kaynakların hızla kirlendiğinden yola çıkarak temiz suyun geri dönüşümünü sağlayan projesini anlattı. Atık suların, su kaynaklarını en çok kirleten faktörlerden biri olduğunu hatırlatan akademisyenimiz, bu konuda yapılacak çalışmalarla her yıl Aral Gölü kadar suyu geri kazanmanın ve böylece su tasarrufu yapmanın mümkün olduğuna dikkat çekti. Güner, Hollanda’da geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde ötetik kristalizasyon yöntemiyle atık suyu reaktörde soğuttuktan sonra buz kristalleri ürettiğini söyleyerek çalışmasına dair ayrıntıları şu sözlerle paylaştı: “Tuz ve buzun kesişim noktası olan ötektik noktaya gelip sistemdeki karışımı çektiğimizde ise buz ve tuz kristalleri ayrışıyor. Bu durumu çaya şeker atıtığımızda şekerin dibe çökmesi gibi düşünebiliriz. Bu işleyişle %90’a varan oranlarda enerji tasarrufu yapmamız ve verimli su ile tuzu %100 oranında geri kazanmamız mümkün."

Elif-Genceli

Doç. Dr. Elif Genceli Güner kimdir?

Doç. Dr. Elif Genceli Güner, 1994 yılında Kimya Mühendisliği Bölümü’müzde başladığı lisans öğrenimini 1998 yılında tamamladı. Bu yıldan itibaren 5 yıl boyunca araştırma görevlisi olarak üniversitemizde çalışan Güner, aynı dönemde yüksek lisans öğrenimine de başladı ve yüksek lisans derecesini aynı bölümümüzden aldı. Ardından akademik kariyerine Hollanda’da devam eden akademisyenimiz doktora derecesini bu ülkenin en önemli yükseköğrenim kurumlarından biri olan Delft Teknoloji Üniversitesi’nden (Delft University of Technology) 2007 yılında aldı. Doktora sonrası çalışmalarını (post-doc) da aynı üniversitede sürdüren bilim insanımız, bu aşamayı da 2009 yılında tamamladı. 2009-2016 yılları arasında, üniversitemizde ve Delft Teknoloji Üniversitesi’nde “yardımcı doçent” unvanıyla bilimsel çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Elif Genceli Güner, 2016 yılında ise üniversitemizde “doçent” unvanı aldı ve akademik kariyerine hâlen üniversitemizde devam ediyor. “ANTİKAD Yılın Kadınları - Yılın Akademisyeni” ödülünün yanı sıra, Ocak 2016’da Elele Avon Kadın Ödülleri 2015 - Yılın Bilim Kadını ve Mart 2013’te Turkish Connections Platform - Avrupa’da Yılın Türk Kadını ödüllerine değer görülen akademisyenimiz ayrıca, İç Kazıma Soğutmalı Duvarlı Kristalleştirici ve Kullanım Yöntemi’nin (Crystallizer With Internal Scraped Cooled Wall and Method of Use Thereof) de patent sahibidir. Öğretim üyemiz anadil düzeyinde bildiği İngilizceye ek olarak, Felemenkçe ve Almanca dillerini de bilmektedir.