Dünyayı İyilikle Değiştireceklerin Buluşması: İTÜ Gönüllülük Zirvesi
Mar 30, 2017

Gerçekleştirdiği projelerle daha iyi bir dünyanın mümkün olabileceğini gösteren Gönüllük Kulübümüz, küçük iyiliklerle kalplere dokunmak ve hayatı iyilikle değiştirmek isteyenleri Gönüllülük Zirvesi’nde buluşturdu. Ayazağa Yerleşkemizde bu yıl ayrımcılık temasıyla 24 Mart’ta düzenlenen etkinlikte; iş dünyasında, eğitimde, sporda ve toplumda görülen ayrımcı uygulamalar, tutum ve davranışlar; alanında deneyimli konukların görüşleri eşliğinde alt başlıklar hâlinde tartışıldı.

gonulluluk-zirvesi

Etkinliğe katılan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Melike Acar, “Eğitimde Ayrımcılık” başlıklı konuşmasında, ayrımcılık kavramını farklı yönleriyle ele aldı. Dinleyicilerin kendilerini iki cümleyle tanımlamasını isteyen konuğumuz, ‘Ben kimim, kim değilim?’ sorularına verecekleri yanıtların anahtar rolde olduğunu belirtti. Günlük ve profesyonel yaşamda pek çok kişinin farkında olmadan bile ayrımcılık yaptığına dikkat çeken araştırmacı, bu sorunun aşılmasının eğitim ortamlarındaki her tür varoluş biçiminin birbirlerine karşı üstünlük kurmadan, öğrencilerin en üst seviyede yararlanabileceği bir yapıya kavuşturulmasıyla mümkün olacağını söyledi. Öğrencilerden gelen soruları da cevaplayan Acar, eğitim kavramının teknik eğitim uygulamalarına indirgenmeden, çoğulcu ve demokratik bir okul hareketine dönüşmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Zirvenin diğer konuşmacısı olan Doğuş Holding İnsan Kaynakları Bölüm Başkanı Ebru Esmen Mete ise “İş Dünyasında Ayrımcılık” başlıklı konuşmasıyla izleyicilere seslendi. İş yaşamında karşılaşılabilecek sorunları anlatan Mete, özellikle de kadınların iş hayatında karşılaştıkları güçlükleri vurguladı ve bu sorunların çözülmesi için neler yapılabileceğinin düşünülmesi gerektiğinin altını çizdi. Etkinlikte söz alan konuşmacılardan Anadolu Efes Spor Kulübü Genel Direktörü Alper Yılmaz spor alanında görülen ayrımcılığa dikkat çekerken, ROTA Gelişim Danışmanlık Eğitmeni Tuğba Kaplan ise ayrımcılığa toplum penceresinden baktı ve bu noktadaki görüşlerini paylaştı.

Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Tohum Otizm Vakfı, Bilim Kahramanları Derneği, Tik Tourette Sendromu Gönüllüleri oluşumları ile Koruyucu Aile Bilgilendirme standları da katılımcıların gönüllülük bilincini geliştirmek ve yeni gönüllülere ulaşmak amacıyla, zirve boyunca fuaye alanında ziyaretçilerini ağırladı.