Hasan Saltık’ı “Fahri Doktor” Unvanıyla Onurlandırdık
Nis 06, 2017

Üniversitemiz, müzik alanında yaptığı derin araştırmalarla ulusal kültür mirasımızı oluşturan özgün eserleri, ağıtları, türküleri yeniden keşfetmemizi sağlayan ve bu eserleri dünyanın en saygın festivallerinde, arşivlerinde, kütüphanelerinde ve konser salonlarında geniş kitlelerle buluşturan yapımcı Hasan Saltık’a, “fahri doktora” unvanı verdik.

hasan-saltik (2)

Müzik kültürlerin dış dünyaya açılan kapısı ve bulunduğu coğrafyanın sesidir. Farklı kültürlerin bir arada yaşaması nedeniyle, diğer kültürel değerlerinde olduğu gibi Anadolu’daki müzikal birikim de âdeta bir hazine değeri taşıyor. Hasan Saltık halk müziğimiz üzerine yaptığı araştırmalar, özellikle Kafkas ve Balkan halk müziklerinin nadide örneklerini ortaya çıkarması ve Anadolu’nun yaşayan en önemli ozanlarının eserlerini bir araya getirmesiyle, tam anlamıyla bir müzik arkeoloğu olarak çalışıyor. Varolma mücadelesi veren ezgileri arayıp bulmak için yıllardır ülkeden ülkeye rotalar çizen, koleksiyoner arşivlerinden yararlanarak sürdürdüğü bu uzun müzik yolculuğunda, dünyanın önemli gazete ve dergileriyle yaptığı röportajlar da kendisine eşlik etti.

hasan-saltik (1)

Geçmişte saklı duran müzikal hazinemizi ortaya çıkaran ve çabalarıyla bu eserlerin halk arasında bilinirliğini artırarak kültürümüzü zenginleştiren Hasan Saltık’ın çalışmalarına olan takdirimizi, 5 Nisan’da Maçka Yerleşkemizde düzenlenen törende “fahri doktora” unvanı vererek gösterdik. Müzik yapımcısına unvanını, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca takdim etti.

hasan-saltik (4)

Hasan Saltık: “Müziğin birleştirici olduğuna inanıyorum.”

Törende konuşan Rektörümüz, senatomuzun Hasan Saltık’a verdiği fahri doktora unvanının verilme nedenini: “İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu, Kalan Müzik markası ile yayınladığı albümleri yoluyla, Ulusal Türk Kültür mirasının dünyanın en saygın festivallerinde, arşivlerinde, kütüphanelerinde ve konser salonlarında geniş kitlelerle, özellikle de akademisyenlerle buluşmasına imkân sağlaması, yayınlanan sanat ürünlerinin sadece Anadolu ve Osmanlı coğrafyası için değil aynı zamanda dünya sanat mirası için de büyük ve değerli bir zenginlik olduğunu kabul ettirmesi, böylece insanlığın ruh dünyasında kalıcı izler bırakmayı başarması ve Anadolu eksenli müzik kültürü varlığının yanında kıtalararası genişlikteki kültür varlığına da bu ürünlerin büyük bir zenginlik olarak eklemesi nedeniyle Hasan Saltık’a ‘fahri doktor’ unvanı vermiştir.” sözleriyle açıkladı.

Üniversitemizin fahri doktora unvanı verdiği Hasan Saltık ise Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan üniversitemiz tarafından takdir görerek bu unvana değer görülmenin son derece gurur verici ve çalışmalarının anlaşıldığının bir kanıtı olduğunu belirtti. Çalışmalarındaki amacın, Anadolu kültürünün zenginliğini ortaya çıkarmak olduğunun altını çizen Saltık, bu araştırmalar sonunda ilk defa gün ışığına çıkan belgelerin Türkiye’nin geleceği olduğuna dikkat çekti. Uzun arayışlarının sonunda ulaştığı ney ve ud üstatlarının yüzyılın başındaki kayıtlarının yanı sıra, bulduğu fotoğraflar, kayıtlar ve diğer birçok saklı eserin ortaya çıktığını söyleyen Saltık konuşmasını: “Müziğin ayrıştırıcı değil, birleştirici olduğuna inanıyorum. Bu kültür hazinelerini toplumumuzla ve dünyayla buluşturmaktan dolayı ülkemiz, milletimiz adına büyük onur duyuyorum.” sözleriyle tamamladı.

hasan-saltik (3)

Unvanın takdiminin ardından, müzik yolculuğuna yıllardır birlikte devam eden iki büyük isim Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu sahne aldı ve Mustafa Kemal Amfisi şarkılarla yankılandı.

Bir müzik antikacısı ve nota antropoloğu

Müzik alanında araştırmalara başlar başlamaz itibaren Osmanlı mirasındaki ezgilerin peşine düşen Hasan Saltık, bu topraklarda harmanlanmış her kültürün müziklerini arşivleyen bir “müzik antikacısı” olarak biliniyor. Yapımcı, Türk Halk Müziği’nden azınlık türkülerine, Osmanlı dönemi bestelerinden günümüz uyarlamalarına kadar farklı türlerde keşfettiği eski besteleri albümleştiriyor. Bunları yaparken uluslararası çapta ses getiren yapımlara imza atan Saltık, Anadolu’nun müzikal zenginliğinin gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlıyor.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi