İlaç Sektörünün Devi Berk Gürdoğan’a Emanet
Nis 12, 2017

İlaç sektörünün küresel ölçekteki dev şirketlerinden Pfizer, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en önemli bölümü olan “Amerika Temel Sağlık Başkanı” görevine, mezunumuz Berk Gürdoğan’ı getirdi. Berk Gürdoğan böylece, şirketin 52 milyar dolarlık cirosunun %10’unu yönetecek.

İnşaat Mühendisliği Bölümü 1992 yılı mezunumuz Berk Gürdoğan’ın atandığı Temel Sağlık bölümü Pfizer’ın en önemli kısmı olarak gösteriliyor ve enjekte edilebilir steril ürünler, Amerika Biyobenzerler ve Amerika Kurum Yönetim takımlarını kapsıyor.

Şirketteki kariyerine 1995’te başlayan Gürdoğan, 2010 yılına dek Pfizer Türkiye bünyesinde farklı görevler yürüttü. Bundan sonraki 5 yıl boyunca bölgesel görevler üstlenen mezunumuz, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 23 ülkeden sorumlu Pfizer Doğu Avrupa Bölge Başkanı olarak atandı. 2015 yılında ailesiyle birlikte New York’a taşınmasıyla daha büyük sorumluluklar almaya başladı. Berk Gürdoğan burada başta; İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere, tüm Kıta Avrupası ülkeleri ile Türkiye, Rusya, Kafkasya ve Orta Asya’ya kadar uzanan oldukça geniş bir bölgede devam eden ticari operasyonlarından sorumlu Başkan Yardımcısı olarak çalıştı.

İlaç sektörünün küresel ölçekte devlerinden biri olan, Ar-Ge ve inovasyon odaklı çalışmalara yaptığı büyük yatırımlarla bilinen Pfizer 1849 yılında ABD’de kuruldu. Günümüzde 150’nin üzerinde ülkede yaklaşık 100 bin çalışanıyla sektörün en önemli temsilcilerinden biri olarak faaliyet gösteren şirket, kardiyovasküler, metabolik hastalıklar, psikiyatrik ve nörolojik hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları, ağrı, genitoüriner hastalıklar, onkoloji, endokrin bozukluklar, romatizmal hastalıklar ve aşılar vb. alanlar üzerine çalışıyor. Pfizer’ın bulunduğu ülkeler arasında Türkiye, %78’lik pazar payıyla üçüncü sırada yer alıyor.

berk-gurdogan

Berk Gürdoğan: “En önemli şey kendimize doğru hedefler koymak.”

Yeni görevi hakkında görüşlerini paylaşan mezunumuz, başarı öyküsündeki en önemli noktanın hedeflerini doğru belirlemek olduğunu belirtti. Gürdoğan sözlerine, hayatın hangi aşamasında olunursa olunsun ve hangi meslek seçilirse seçilsin, yapılan işten keyif almanın, onu yapmaktan mutlu olmanın ve savunulan değer ve ilkelerden vazgeçmemenin başarının iki temel unsuru olduğunu söyleyerek devam etti. Yaşamda herkesin farklı beklentileri ve amaçları olduğunu hatırlatan mezunumuz, bunların gerçekleşmesinin ise hayatta sadece kendimizle yarıştığımızı bilmeden ve bu yarışta hedefin mutlu olduğumuz işlerde sürdürülebilirliği yakalamak ve başarıyı uzun döneme yaymaktan geçtiğini söyledi.

Kariyeri boyunca geriye dönüp baktığında gurur duyacağı işler yapmayı amaçladığının altını çizen başarılı yönetici, bu süreçte karşılaştığı zorlukları ise kendini geliştirmek adına birer fırsat olarak gördüğünü söyledi. Birden fazla ülkeyle çalışmanın farklı kültürleri öğrenmek ve o kültürlerin insanlarına dokunmak için müthiş bir fırsat olduğunu da aktaran Gürdoğan, insan sağlığı için çalışıyor olmanın en büyük motivasyon kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.

Berk Gürdoğan kimdir?

Lisans öğrenimini 1992 yılında İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü’müzde tamamlayan Berk Gürdoğan, yüksek lisans derecesini ise Koç Üniversitesi’nde aldığı Executive MBA eğitimiyle aldı. Daha sonra 1995 yılında Pfizer Türkiye ekibine katılan mezunumuz, bu şirkette pazarlama, satış, stratejik planlama, erişim, sağlık politikaları ve kamu ilişkileri alanlarında proje yöneticiliği, ürün müdürlüğü, stratejik planlama ve enformasyon müdürlüğü, satış - pazarlama müdürlüğü, kurumsal ilişkiler direktörlüğü, iş birimi direktörlüğü ve Kafkaslar, Orta Asya ve Doğu Avrupa bölge direktörlüğü gibi çeşitli görevler üstlendi. Gürdoğan, yeni görevine atanmadan önce ise Pfizer Temel Sağlık Avrupa Ticari Lideri olarak çalışıyordu.