2017 Türk Dili Yılı İçin İlk Buluşma İTÜ’de
Nis 17, 2017

Ulusal kültürümüzün en önemli ögesi olan Türkçemiz, üniversitemizde düzenlenen 2017 Türk Dili Yılı etkinliğinde konuşuldu.

Dünyanın hızla değiştiği günümüzde, ulusların kültürlerini dünyaya ifade ediş şekli olan diller de kendini yeniliyor. Bu nedenle Türkçenin doğru kullanımı, ortaya çıkan ihtiyaçlar çerçevesinde değerini kaybetmeden zenginleşmesi için düzenlenen farklı etkinliklerde görüş alışverişleri yapılıyor. Üniversitemiz de bu amaçla gerçekleştirilen 2017 Türk Dili Yılı etkinliklerinin ilkine ev sahipliği yaptı. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, rektör yardımcılarımız, Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs’ün katıldığı Ayazağa Yerleşkemizdeki buluşmaya, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz de katıldı.

Turk-Dili-Yili (2)

Toplantının açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Cumhurbaşkanlığının himâyesinde başlatılan Türk Dili Yılı hareketinin üniversitelerde düzenlenmesinin, dilimizin yozlaşmasına karşı bir fren olacağını belirtti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Güzel Türkçemizi doğru kullanan üniversitelerdeniz.”

Etkinlikte konuşan Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca ise üniversitemizin böylesine önemli bir toplantının ev sahipliği yapmasının son derece gurur verici olduğunu söyleyerek İTÜ’nün Türkçeyi en doğru şekilde kullanan üniversitelerden olduğunu vurguladı. Rektörümüz, üniversitemizin öğrencilerimize diğer dilleri öğretirken dilimizin değerini koruma duyarlığını da kaybetmemesi için özen gösterdiğini sözlerine ekledi.

Turk-Dili-Yili (1)

Prof. Dr. Mustafa Kaçalin: “Türkçeyi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalışıyoruz.”

Etkinlikte söz alan konuklarımızdan TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ise katılımcılara “Anlatmak, Anlamak, Anlaşmak” başlıklı konuşmasıyla seslendi. Türkçenin zamanla yozlaştığına dikkat çeken Kaçalin, birçok sözcüğün Türkçe karşılığı olmasına karşın bunların İngilizce karşılıklarının tercih edildiğini söyleyen TDK Başkanı, bunun dilimizdeki yozlaşmayı artırdığına dikkat çekti. Konuğumuz, Türkçedeki bozulmanın İngilizce okumak, konuşmak, anlamak eğiliminden kaynaklandığını belirtti ve Türkçe üzerinde bir dönem yoğun bir şekilde hissedilen Fransızca etkisinin günümüzde İngilizce ile devam ettiğini örnek göstererek, gereken önlemlerin alınmaması durumunda gelecekte Türkçe konuşan insan kalmayabileceğini belirtti.

Turk-Dili-Yili (3)

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof.Dr. Derya Örs ise Türkçenin toplumsal önemini hatırlatarak bu vazgeçilmez kültürel değerin, geleceğimizin güvencelerinden olduğunu savundu. Dünyanın en büyük ve zengin dillerinden olan Türkçeyi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için çalıştıklarını anlatan Örs, dilimizin ne yazık ki öz Türkçe ile Türkçe arasında bir tartışma konusu olduğunu söyledi. Konuğumuz ayrıca, bu tartışmalar sırasında binlerce yabancı kökenli sözcüğün Türkçeyi sardığını ve bu sözcüklerin dilimize uygun karşılıklarını bulmaya fırsat bulamadan yabancı dildeki şekilleriyle yerleştiğinin altını çizdi. Örs, Türkçenin bu tehlikeden kurtarılması gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi