Engineering Impact Yarışmasında Finaldeyiz
Nis 18, 2017

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt’un yürütücüsü, Telekomünikasyon Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencimiz Selahattin Gökçeli’nin ise araştırmacısı olduğu“5G Dalga Formu Tasarımı” başlıklı proje, ABD merkezli National Instruments tarafından düzenlenen radyo frekansı (RF) ve mobil iletişim yarışması Engineering Impact’tin 5 finalistinden biri oldu.

Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin ortak projeleri de uluslararası başarılar elde ediyor. Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt’un Telekomünikasyon Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencimiz Selahattin Gökçeli ile birlikte sürdürdüğü “5G dalga formu tasarımı” başlıklı proje, yarışmaya başvuran 130 çalışmanın arasından sıyrılan 5 finalist arasında yer aldı. Mühendislik ve teknoloji alanına odaklanan ve donanım çalışmalarıyla öne çıkan National Instruments’in Engineering Impact yarışmasının kazananı, 23 Mayıs’ta, ABD’nin Austin şehrinde düzenlenecek törende açıklanacak.

Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt: “Haberleşme güvenliği ve hizmet kalitesi artacak.”

Bu güzel haberle ilgili olarak görüşlerini paylaşan öğretim üyemiz Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt, akıllı telefon kullananların sayısının dünya genelinde artmaya devam ettiğini hatırlatarak, yüksek hızda internet erişiminin günümüzde vazgeçilmez bir noktaya geldiğini söyledi. Kesintisiz internet bağlantısı noktasındaki çalışmaların artık 5. nesil haberleşme üzerine odaklandığına dikkat çeken akademisyenimiz, proje danışmanlığını yaptığı Selahattin Gökçeli’nin “5G Dalga Formu Tasarımı” çalışmasında önerilen tasarımın iletişim kalitesi artırmayı hedeflediğine dikkat çekti. Kurt: “Çalışmada ileri aşamalarda doğabilecek güvenlik açıklarının adreslenmesi de ele alınacak. Bu açıklar doğrultusunda gerçekleştirilebilecek saldırıların iletişim yapılan kanalın kalitesini düşürerek eksik ve hatalı veri iletimine yol açması önlenecek.” sözleriyle, projenin gelecekteki etkisi hakkında da ipuçları verdi.

gunec-karabulut-kurt (1)

Araştırmacıların 4. nesil ve sonrası hücresel haberleşme ağlarında yaptıkları çalışmaların hâlen sürdüğü mobil iletişim alanında, üniversitemizden çıkan bu projenin bilimsel literatüre katkıda bulunmasının yanında, gelecek nesil teknolojilerin güvenlik güncellemelerine de önayak olması bekleniyor. Finale kalan çalışmada, 5. nesil mobil teknoloji kapsamında Nl yazılım tabanlı radyo sistemleriyle yapılan çalışmalar ise Turkcell ile İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi (İTÜNOVA TTO) arasında yapılan iş birliğiyle yürütülüyor. İki kurumun güçlerini birleştirdiği bu iş birliğiyle, 4. Nesil ve sonrası mobil ağlara yapılan siber saldırı tiplerinin belirlenmesi, bu saldırıların gerçek test ortamlarında ölçülmesi ve böylece hücresel haberleşme ağlarına yapılan saldırıların tespit edilmesi amaçlanıyor. 5G Dalga Formu Tasarımı çalışmasında, LTE mimarisini tehdit edebilecek akıllı frekans karıştırma yöntemleri inceleniyor ve bu karıştırıcıların yerlerinin yazılım tabanlı radyolar yoluyla belirlenmesi adına gereken çalışmalar yapılıyor. Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt bu noktada: “Bu projede hareket noktamız fiziksel katman tabanlı saldırılar ve bunların çözümleri oldu. Temel amacımız, kullanıcılar ve hizmet veren cihazlar arasında haberleşme güvenliğini sağlayarak ve hizmet kalitesini yükselterek ileride karşılaşabileceğimiz sorunların çözümüne dair projenin bugünden yol gösterici bir nitelik taşıması.” diyerek, çalışmanın mobil iletişime yapacağı önemli etkiye dikkat çekti.

Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt kimdir?

Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt lisans öğrenimini 2000 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Ardından akademik kariyerini geliştirmek amacıyla Kanada’ya giden öğretim üyemiz, Ottawa Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden 2002 yılında yüksek lisans, 2006 yılında ise doktora derecesini aldı. Aynı üniversitede 2000-2005 yılları arasında araştırma görevlisi olarak çalışan akademisyenimiz önce 2005-2006 arasında akıllı anten tasarımı ve uygulamaları üzerine TenXc, sonrasında 2006-2008 yılları arasında çok taşıyıcılı modem tasarımı konusunda Edgewater şirketlerinde çalıştı. 2008 yılında Avrupa Birliği'nin Marie Curie-IRG Tersine Beyin Göçü Programı ile ülkemize dönen Kurt, Turkcell’in araştırma geliştirme grubunda yer aldı. 2010 yılında Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü'müze “yardımcı doçent” unvanıyla katılan bilim insanımız, 2013 yılında “doçent” unvanı almaya hak kazandı. Kariyerine hâlen üniversitemizin akademik kadrosunda devam eden Doç. Dr. Güneş Karabulut Kurt'un başlıca araştırma konuları; çok taşıyıcılı ve çok antenli iletişim sistemleri, OSI katmanları arası güvenlik sistemleri, telsiz şebeke optimizasyonu ve bilişsel şebekeler olarak öne çıkıyor.

gunec-karabulut-kurt (2)

Selahattin Gökçeli kimdir?

Telekomünikasyon Mühendisliği Bölümü’müzde öğrenimini sürdüren yüksek lisans öğrencimiz Selahattin Gökçeli, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’müzü 2015 yılında tamamlayarak lisans derecesini aldı. Telsiz Haberleşme Araştırma Laboratuvarı’mız (THAL) bünyesindeki çalışmalarını 2014’ten bu yana sürdüren öğrencimiz, haberleşme sistemlerinin yazılım tabanlı radyolarla gerçeklenmesi üzerine odaklanan çalışmalarla öne çıkıyor. Gökçeli’nin ayrıca, bu alandaki çalışmalarda kullanılan LabVIEW yazılımı üzerine NI Certified LabVIEW Associate Developer (CLAD) düzeyinde uzmanlığı bulunuyor. OFDMA ve NCC sistemleri ile iş birlikli haberleşme ve dalga formu tasarımı gibi bazı 5G tekniklerinin gerçeklenmesini tamamlayan öğrencimizin başlıca araştırma alanları ise iş birlikli haberleşme ve çeşitli 5G teknikleri olarak öne çıkıyor.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi