Kutup Bilim Programı Çalıştayı’na İTÜ’den Ev Sahipliği
Nis 18, 2017

Ülkemizde yürütülen kutup araştırmalarının konunun uzmanları ve alanla ilgili çalışmalara katılanlarca değerlendirildiği Kutup (Arktik ve Antarktik) Bilim Programı Çalıştayı tamamlandı. 12-13 Nisan tarihlerinde Ayazağa Yerleşkemizde düzenlenen etkinlikte Antarktika seferlerine katılan araştırmacılar, bölgede yapılan çalışmaları ve deneyimlerini anlattı.

PolRec-calistay (1)

Cumhurbaşkanlığının himâyesinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda yürütülen bilimsel çalışmalar kapsamında, İTÜ Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (İTÜ PolReC) öncülüğünde düzenlenen Kutup (Arktik ve Antarktik) Bilim Programı Çalıştayı, Türkiye'nin kutup bölgelerinde bilimsel çalışmalar gerçekleştirmesi ve uluslararası araştırma ekipleriyle en üst seviye iletişim kurmasını desteklemek üzere; yer bilimleri, fizikî bilimler, canlı bilimleri ve beşerî bilimler başlıkları altında bir Kutup Bilim Programı oluşturulmasını amaçlıyor.

PolRec-calistay (8)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın yanı sıra Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümran İnan, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı Proje Yönetim Müdür Yardımcısı Ali Murat Önder, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli’nin de katıldığı bu önemli buluşmada ayrıca, 2017 Türk Antarktik Bilim Seferi’nden geçtiğimiz hafta dönen İTÜ PolReC araştırma ekibinin ve Bulgaristan Antarktik Enstitüsü araştırmacılarının objektifine yansıyan kareler de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

PolRec-calistay (5)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Küresel düşünüp küresel hareket etmeliyiz.”

Çalıştayın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ PolReC’in ülkemizde Antarktika konusunda bilimsel çalışmalar yapan ilk ve tek kutup araştırma merkezi olduğunu ve burada yapılan çalışmaların ülkemizi gururlandırdığını hatırlattı. Rektörümüz, üniversitemizin bu noktada bilimsel sorumluluğu üstlenmesi nedeniyle, Antarktik seferini tamamlayarak yurda dönen araştırmacıların üniversitemiz için gurur kaynağı olduğunu belirtti.

PolRec-calistay (3)

Prof. Dr. Mehmet Karaca konuyla ilgili görüşlerini: “Antarktika’ya ‘dünyanın buzdolabı’ diyebiliriz. Çünkü bu bölge; iklim özellikleri ve yeraltı kaynakları açısından son derece değerli. Dünyanın en büyük su potansiyeli taşıyan bu kıtasında yaklaşık 60 ülke bilimsel araştırmalar üzerine çalışıyor ve Türkiye olarak bizim de orada olmamız gerekiyor.

PolRec-calistay (2)

Bilim evrensel nitelik taşır, yerel olamaz. Biz de bu doğrultuda, üniversitemizin misyonuna uygun projelere imza atıyoruz. Bu açıdan baktığımızda, bu türdeki araştırmalarda küresel düşünüp küresel hareket etmemiz gerekiyor.” sözleriyle özetledi.

PolRec-calistay (4)

Doç. Dr. Burcu Özsoy: “Hem ülkemize hem bilim dünyasına katkı sunacağız”

Çalıştayda konuşan Türk Antarktik Seferi Ekibi (TAE) Lideri ve Denizcilik Fakültesi öğretim üyemiz Doç. Dr. Burcu Özsoy ise kıtada bir ay boyunca yaptıkları çalışmaların Türkiye’nin gelecekte burada kurabileceği bilim üssü için bir altyapı hazırlığı olduğunun altını çizdi.

PolRec-calistay (6)

Dünya bilim literatürüne katkı sunacak çalışmalarda bulunduklarını kaydeden Özsoy araştırmalarda; coğrafi bilgi sistemleri, tektonik çalışmalar, lojistik, deniz bilimleri, kirlilik, deniz canlıları ve deniz buz gözlemleri konularına odaklandıklarını belirtti. Sefer boyunca toplanan verileri en kısa sürede nitelikli bilimsel yayınlara dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen öğretim üyemiz, bölgedeki çalışmaların sürekliliği sağlandığı takdirde, Türkiye’nin Antarktika’da söz hakkı olan bir ülke hâline geleceğini vurguladı.

PolRec-calistay (7)

Akademisyenimiz, 2016 - 2017 Antarktik Yaz Sezonu olan Şubat-Nisan ayları arası dönemde gerçekleşen TAE-Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin, bugüne dek yapılan çalışmaların taçlandırılması anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.