İTÜ’de Sağlıkta Endüstri Devrimi İçin Önemli Buluşma
Nis 19, 2017

Uzmanlar, sağlık alanında Endüstri 4.0’a geçiş süreciyle ilgili strateji ve deneyimleri Sağlıkta Endüstri 4.0 Sempozyumu - USKAF II etkinliğinde paylaştılar.

Ülkemizin bilişim ve endüstri alanındaki önemli isimleri, Endüstri 4.0 devriminin sağlık sistemini nasıl şekillendireceği üzerine görüş alışverişleri yapmak amacıyla Ayazağa Yerleşkemizde buluştu. Farklı sektörlerden gelen temsilciler, akademisyenler ve araştırmacılar, sağlık sektörünün Endüstri 4.0 aşamasına geçiş sürecinde ortaya çıkan uygulamalara, karşılaşılan zorluklara ve sürecin firmalara yansıyan yararlarına ilişkin yenilikçi yaklaşımları, stratejileri ve deneyimleri ele aldı.

uskaf (2)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Sağlıkta Endüstri 4.0 için katkılarımız sürecek.”

Ulusal Sağlıkta Kalite Forumu - II’de konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ’nün teknik bir üniversite olmasıyla birlikte, sağlık alanındaki konularla da kurduğu doğrudan ilişkiye dikkat çekti. Rektörümüz bu konuda, mezunlarımız ABD Ulusal Mühendislik Akademisi’ne (NAE) seçilen Prof. Dr. Mehmet Toner ve ABD’de Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nin erken kanser tanısına yönelik kurulan merkezinin başındaki isim Prof. Dr. Sadık Esener’i örnek gösterdi. Prof. Dr. Mehmet Karaca, üniversitemizin Endüstri 4.0 devriminin sağlık alanındaki gelişimini yakından takip ettiğini belirtti ve Türkiye’nin sağlıkta Endüstri 4.0 sürecinde dünyaya ayak uydurması gerektiğinin, böylece ülkemizin bu alandaki etkisinin artacağının altını çizdi. Sempozyumda paylaşılacak görüşlerin ve aktarılacak bilgi ve deneyimlerin ülkemizin bu alandaki geleceğine yön vereceği üzerinde duran Rektörümüz konuşmasını: “Teknik Üniversite olarak, Türkiye’nin geleceğine bir rota çizecek bu çalışmaların en etkili iş birlikleriyle gerçekleşmesi için katkıda bulunmaya devam edeceğiz” sözleriyle tamamladı.

uskaf (1)

Doç. Dr. Hatice Camgöz Akdağ: “Günümüzde dijital bir dönüşüm yaşanıyor”

Etkinliğin konuşmacılarından İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz ve USKAF - II Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hatice Camgöz Akdağ, ikinci USKAF buluşmasının üniversitemizde düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Akdağ, Endüstri 4.0 süreciyle birlikte, bilim ve teknoloji alanlarında yaşanan büyük değişimlerin sağlık alanında da yaşandığını, dijital dönüşümün geleneksel sağlık sistemlerini yeni bir yapıya kavuşturması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde sağlık alanında hızlı değişimlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

USKAF - II’de katılımcılara seslenen Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ise 2002'de başlayan "Sağlıkta Dönüşüm" programı sayesinde sosyal güvenlik kapsamının genişlediğini ve böylece sağlık hizmetlerine erişimde önemli ölçüde yol alındığını anlattı. Cantürk, kalıcı ve sürdürülebilir bir sağlık sistemi için teknolojiden en yüksek düzeyde yararlanmanın son derece etkili olduğunu söyledi.

uskaf (3)

Sağlıkta Endüstri 4.0 Sempozyumu’nda; akıllı enerji ve nesnelerin interneti üzerine odaklanan Silver Spring Networks’ün Doğu Avrupa ve Orta Doğu Pazarından (EMEA) Sorumlu Genel Müdürü Burak Aydın “Nesnelerin İnterneti”, Genomedis Biyoteknoloji şirketinde genetik ve biyoteknoloji üzerine çalışmalar yapan Sevgi Salman Ünver “Genomik Çağında Bireye Özgü Tedavi Uygulamaları”, Medipol Grubu Stratejik Yönetim ve İş Geliştirme Koordinatörü Mehmet Hızarcı “Akıllı Sağlık İçin Akıllı Çözümler”, Eczacıbaşı Bilgi Güvenliği Müdürü Kayıhan Altınöz “Sağlıkta Bilgi Güvenliği” ve GE Healthcare Direktörü Tolga Tuncer “Bilgi ve İletişim Teknolojileri” başlıklı konuşmalarıyla, bugüne kadarki deneyimlerini katılımcılar

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi