Gümüşsuyu Yerleşkemize Yeni Laboratuvar
Nis 20, 2017

Gümüşsuyu Yerleşkemiz yeni bir laboratuvara kavuştu. Kampüsümüzdeki eski spor salonu, mezunumuz Dr. Keskin Keser’in desteğiyle tam donanımlı bir laboratuvara dönüşüyor.

Bugüne dek birçok kez üniversitemizin yanında olan Makina Mühendisliği Bölümü 1963 yılı mezunumuz Dr. Keskin Keser’in desteğiyle yenilenen eski spor salonu binası, yaklaşık 10 ayda yeni yüzüne kavuştu. Değişen ihtiyaçlar ve genişleyen altyapı olanaklarından ötürü uzun bir zamandır kullanılmayan spor salonu, laboratuvar olarak kullanılmak üzere mezunumuz ve ekibinin çabalarıyla yepyeni bir görünüm kazandı. Keskin Keser Eğitim ve Araştırma Laboratuvarı ile birlikte üniversitemiz, Makine Fakültesi öğrencilerimize bilimsel çalışmalarında önemli bir alan sağlamış olacak.

keskin-keser5

Binanın açılışına çok sayıda mezun katıldı

19 Nisan’da düzenlenen açılış törenine katılan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmasına, mezunumuz Dr. Keskin Keser’in üniversitemize bugüne dek verdiği desteğin takdir edilesi olduğunu belirterek başladı. Keser’in üniversitemize olan aidiyet duygusunu vurgulayan Rektörümüz, mezunumuzun elini taşın altına koyan bir İTÜ’lü olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Karaca ayrıca, bu laboratuvarda araştırmalar yapacak öğrencilerimizin bilim dünyasında ses getirecek makaleler yazacağına, yaptığı buluşlarla patentler alacağına ve hatta başarılı birer sporcu olacaklarına inandığını söyledi. Etkinliğe; Rektör Yardımcımız Prof.Dr. Telem Gök Sadıkoğlu, Makina Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Alaittin Arpacı, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Prof. Dr. Ömer Berk Berkalp, İTÜ Mezunları Derneği Başkanı Veli Tan Kirtiş ve değerli mezunumuz Dr. Keskin Keser başta olmak üzere, çok sayıda davetli katıldı.

keskin-keser-lab-acilis (2)

Dr. Keskin Keser “Basketbol sevgimiz burada başladı.”

Verdiği destekle atıl bir alanı yepyeni ve modern bir araştırma ortamına dönüştüren Dr. Keskin Keser ise konuşmasında, binanın kendisi için öneminden bahsetti. Üniversitemizde geçirdiği yıllardan bahsederken 1958-1959 Akademik Yılı açılışının bu binada gerçekleştiğini hatırlatan Keser konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Şu an açılışını yaptığımız bina, ben öğrenciyken üniversitemizin en popüler yeriydi. Basketbol antrenmanları ve törenler burada düzenleniyordu. Gümüşsuyu Yerleşkemiz yeni spor salonuna kavuştuğunda burası bir süre ikinci planda kaldı. Fakat ben bu binanın uğuruna inanıyorum ve bize daha nice şampiyonlar yetiştireceğini ümit ediyorum.”

Dönüşüm süreci kısa zamanda yoğun bir çalışmanın ürünü

Atıl durumdaki binanın laboratuvara dönüşüm süreci, geçtiğimiz yılın Haziran ayındaki döşeme işlemleriyle başladı. Bakım, onarım, yenileme ve ilave çalışmalarla yoğun bir çalışma sonucu kısa zamanda yepyeni hâliyle, laboratuvar olarak öğrencilerimizin yararına sunulan binada; sıvama ve boyama çalışmaları yapıldı, tribünler düzleştirilerek asma kat hâline getirildi, zemin yenilendi, bina tesisatları yenilenip güçlendirildi, ısı pompaları ve iklimlendirme sistemleri kuruldu, teknolojik altyapı kurularak üniversitemizdeki internet ağıyla bütünleştirildi, tam donanımlı ve 100 kişilik iki derslik yapıldı, 5 bağımsız laboratuvar odası oluşturuldu ve zemin katta farklı renklerle boyanarak özgün bir kimliğe kavuşan 12 çalışma alanı inşa edildi.

keskin-keser4

Dr. Keskin Keser Eğitim ve Araştırma Laboratuvarı’nda Makine Fakültesi bünyesindeki lisans ve lisansüstü düzeyindeki birçok dersin ölçme, deney ve tasarım çalışmaları yürütülecek. Laboratuvarın asma katındaki açık hacimde MAK 312 kodlu Ölçme ve Değerlendirme, zemin katındaki büyük salonda MAK 401 kodlu Makine Mühendisliği Laboratuvarı - 1 ve MAK 402 Makine Mühendisliği Laboratuvarı - 2, zemin katında ve asma kattaki toplam 5 bağımsız bölmede ise Isı-akış sistemleri, MEMS, nano ve biyosistemler, sistem dinamiği, titreşim ve akustik, kontrol ve otomasyon ile güç ve enerji derslerine ilişkin deneysel çalışmalar yürütülecek.

İTÜ Ailesi olarak, yeni laboratuvarımızın Gümüşsuyu Yerleşkemize ve Makina Fakültesi öğrencilerimize yararlı olmasını diliyoruz.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi