Cameristi della Scala Orkestrası’na İTÜ’den İki Eser
Nis 27, 2017

Dünyaca ünlü müzisyenler tarafından kurulan Cameristi della Scala orkestrası 24 Nisan’da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda verdiği konserle, klasik müzik dinleyicileriye buluştu. İlk kez bir Türk orkestra şefiyle performans sergileyen orkestranın maestrosu ise adını uluslararası çapta duyuran şefimiz ve İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) öğretim üyemiz Hakan Şensoy oldu. Öğretim üyemize konserin ikinci bölümünde kemençe sanatçıları ve aynı zamanda konservatuvarımızdan öğretim üyelerimiz olan Derya Türkan ve Hatice Doğan Sevinç eşlik etti.

scala (2)

Cameristi della Scala Orkestrası, iki bölüm hâlinde gerçekleşen konserde sergilediği büyüleyici sahne performansıyla, salonu dolduranları kendilerine hayran bıraktı. İlk bölümünde solistliğini keman sanatçısı Davide Alogna’nın üstlendiği konser, Luigi Boccherini’nin Re Minör Senfoni Op.12 No.3, La casa del Diavolo eseriyle başladı, Ottorino Respighi’nin La Minör Keman Konçertosu, P075 “all’ antica” adlı bestesiyle devam etti. 20 dakikalık aranın ardından ikinci bölümüyle dinleyicilerin karşısına çıkan orkestra, Münir Nurettin Beker’in Klasik Kemençe için İkili Konçerto’sunun dünya prömiyerini yaptı ve repertuvar, dünyaca ünlü Avusturyalı besteci Joseph Haydn’ın Mi Minör Senfoni “Matem” eseriyle sona erdi.

scala (3)

Şef Hakan Şensoy: “Kemençe çalmada iki anlayışı birleştirdik.”

Kemençe performansı öncesi kısa bir açıklama yapan Şef Hakan Şensoy, iki kemençe için yazılmış bir ikili konçertonun ilk kez seslendirildiği bu konserin “tarihten bir sayfanın tersine çevrilmesi” olarak tanımladı. Bu konçertonun yazım çalışmalarında Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca başta olmak üzere, üniversitemizden birçok kişiden önemli destek aldıklarını söyleyen Şensoy süreci: “Üç telli kemençe icracıları ile dört telli kemençe icracıları arasında süregelen tatlı bir rekabet vardır. Bu konçertolar hem üç telli hem de dört telli klasik kemençeler için yazıldı. Dört telli kemençeyi de üç telli kemençe çalan birine çaldırarak iki anlayışı birleştirdik ve bir asırdır kavuşmayan yârenliği kavuşturmak düşüncesinden hareket ettik. Solistlerimizden Hatice Doğan Sevinç de bunu bir üniversite projesine dönüştürdü.” sözleriyle özetledi.

scala (4)

Cameristi della Scala Orkestrası hakkında

Cameristi della Scala 1982 yılında, ünlü La Scala (Teatro alla Scala) orkestrasının müzisyenleri tarafından kuruldu. Orkestra, çıktığı turneler ve dünyanın dört bir yanındaki ünlü salonlarda verdiği konserlerle, Milano şehrine kazandırdığı uluslararası saygınlıktan ötürü 2012 yılında İsimbardi Ödülü’ne değer görüldü. Yakın dönemde Carnige Hall’da verdikleri iki konser serisinde hayranlarıyla buluşan orkestra; Salle Gaveau, Warsaw Opera Theatre, Tchaikovsky Hall, Buenos Aires Coliseum gibi dünyanın diğer önde gelen salonlarında sayısız konser verdi. Orkestra bugüne dek Çin Halk Cumhuriyeti’nden İspanya’ya, Almanya’dan Letonya’ya, Fransa’dan İsviçre’ye, İskandinavya ülkelerinden Polonya’ya, Sırbistan’a ve Türkiye’ye kadar uzanan geniş bir coğrafyada, farklı ülkelerden binlerce klasik müzik dinleyicisine ulaşarak özel ve geniş bir dinleyici kitlesi edindi.

scala (1)

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi