Afet Yönetiminde İTÜ - AFAD İş Birliği
May 03, 2017

Üniversitemiz, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile imzaladığı iş birliği protokolüyle, sayısal hesaplamalardan dijitalleşmeye kadar uzanan geniş bir alanda AFAD’a destek verecek.

AFAD-Protokol (3)

Üniversitemiz ve AFAD arasında yapılan iş birliği; afet öncesi, esnası ve sonrasındaki süreçlerin her türlü operasyonel, idari ve lojistik faaliyetlerini destekleyici erken uyarı ve ikaz mekanizmalarının oluşturulmasını öngörüyor. Protokol kapsamda algılayıcılar, iletişim altyapısı, veri toplama ve işleme altyapısı, her bir afet türü için referans veri ve modeller, risk değerlendirmesi, muhtemel zamanı ve etki analizini yapan yapay zekâ ile desteklenen yazılımlardan oluşan entegre sistemin kurulması planlanıyor.

Olası afetlerde ihtiyaç duyulan mühendislik alanlarının desteklenmesi amacıyla yapılan protokol; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Alper Ünal, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Halis Bilden, Başkan Yardımcısı Fatih Özer, Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Daire Başkanı İrfan Keskin’in katıldığı törende imzalandı. Rektörümüz ayrıca, Ayazağa Yerleşkemizi ziyaret eden AFAD tırındaki deprem simülatörünü öğrencilerimizle birlikte inceledi ve sivil savunma gönüllüsü oldu.

AFAD-Protokol (1)

Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Günümüzde afetlerle ilgili çok sayıda veri elde ediliyor.”

Törende konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, üniversitemizin 244 yıldır taşıdığı bilimsel mirasın ve bunun beraberinde getirdiği birikimin bir marka değer hâline geldiğini belirtti. Rektörümüz, mühendislik alanlarında Türkiye’nin gelişmesine hizmet veren üniversitemizin, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde 1999’da başlattığı afet yönetimi programının da bu doğrultuda başarılan ilklerden biri olduğunu sözlerine ekledi. Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Günümüzde, yaşanan afetlerle ilgili olarak çok sayıda veri elde edebiliyoruz. Bu verileri anlamlı hâle getirip geleceğe dair bir perspektif çizebilmek adına katkıda bulunuyoruz. Bu amaçla yapılan çalışmalar arasında sayısallaştırma önemli bir yer tutuyor. Dünyada da bu noktaya doğru bir eğilim gözleniyor. Bu protokol sayesinde İTÜ olarak, sayısal hesaplamalardan dijitalleşme konusuna kadar geniş bir alanda AFAD’a yardımcı olacağız. Bu iki seçkin kurumun, özellikle afet yönetimi konusunda iş birliği yapmasını son derece önemli bir adım olarak görüyoruz. “

AFAD-Protokol (2)

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ise konuşmasında üniversitemizi, 1773’te kurulan çok önemli bir bilim yuvası olarak tanımladı ve bu nedenle doğru adreste olduklarını söyledi. Bilden, bu iş birliğinin hem doğal afetlerde alınacak tedbirler noktasında AFAD’a ciddi ölçüde güç kazandıracağını hem de insan kaynaklı afetlerde alınacak önlemlerde kendilerine bilimsel açıdan destek olacağını vurguladı.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi