Öğrencilerimiz Balıkesir ve Manisa’da Saha Çalışmaları Yaptı
May 03, 2017

Son zamanlarda depremlerin sıkça yaşandığı Manisa ve Balıkesir çevresini ziyaret etti. Jeoloji mühendisliği bölümümüzden 40 öğrencimiz, yerbilimlerinde uzman profesörlerle Ayvacık, Alaşehir ve Kula’daki sahada çalışmalarında yer aldı.

kula gezisi (5)

Jeoloji mühendisliği bölümü öğretim üyelerimiz ve yerbiliminde uzmanlaşan konuk akademisyenlerden oluşan ekip, Saha Jeolojisi dersi için düzenlenen bir haftalık gezi programında, bilgilerini araziyi yerinde görerek sınama şansını elde etti. Balıkesir’in Ayvacık ve Manisa’nın Alaşehir ilçelerinde saha çalışmaları yapan öğrencilerimiz, Kula’daki jeopark alanlarında da incelemelerde bulundu. Gezide gerçekleştirilen uygulamalı derslerde öğrencilerimize Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nden öğretim üyemiz Prof. Dr. Celâl Şengör’ün yanı sıra, konuk öğretim üyeleri Prof. Dr. Boris Natalin, Prof. Dr İlhan Kayan, Doç. Dr. Gürsel Sunal ve araştırma görevlileri Müge Yazıcı, Nurettin Yakupoğlu, Semih Can Ülgen ve Nalan Lom Cebeci eşlik etti.

kula gezisi (1)

Öğrencilerimizin Ayvacık ve Alaşehir’den sonraki durağı, volkanik topoğrafyasıyla eşine az rastlanır yeryüzü oluşumlarına ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) sertifikasına sahip Kula Jeopakı oldu. Öğrenciler burada Kula Peribacaları, Çakırca Mahallesi’nde yer alan sütun bazaltları, Kula Divliti ve Sandal Volkan Konisi’ni gezerek laboratuvar çalışmaları için arazinin taş ve toprak yapısından çok sayıda örnek aldı.

kula gezisi (4)

Prof. Dr. Şengör: “Mezunlarımız, elinde çekici ile dünyanın her yerine gider ve çalışır. ”

Gezinin, Saha Jeolojisi dersinin uygulamalı olarak aktarılması yönünden taşıdığı öneme dikkat çeken Prof. Dr. Celâl Şengör bu sayede, öğrencilerin derste gördükleri yapıları yerinde inceleme şansı yakaladıklarını belirtti. Gezi boyunca öğrencileri birçok uzmanla tanıştırdıklarını, jeolojik yapıların öğrencilere uzmanlar tarafından anlatıldığını söyleyen Şengör, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizin üniversitemizde aldıkları bilgi ve uygulamalı eğitimlerle dünyanın her yerinde çalışabilmelerini sağlayan bir donanım edindiğinin altını çizdi. Şengör geziyle ilgili düşüncelerini: “Bu gezide Alaşehir riftinin güney omzunda oluşan yapıları inceledik. Buranın jeolojik yapısı hakkında öğrencilerimize önemli bilgiler paylaştık ve Kula’ya geldik. Kula, MS 24 yılından beri ‘sönmüş volkan alanı’ olarak tanımlanan ilk yer olması nedeniyle klasik bir yer olma özelliği taşıyor. Ayrıca volkan topoğrafyası ögeleri açısından da oldukça güzel bir görünüşe sahip, biz de bunu öğrencilerimize göstermek istedik.” sözleriyle özetledi.

kula gezisi (3)

Jeoloji Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencimiz Damla Şahin de öğrencilerimizin edindiği bilgileri yerinde yapılan gözlemlerle derinleştiren bu geziyle ilgili düşüncelerini paylaştı. Gezinin kendileri için farklı bir deneyim olduğunu ve verimli geçtiğini söyleyen öğrencimiz saha çalışmalarını: “Doğayı ve gezmeyi çok seviyorum. Gezdiğim yerlerin mesleki açıdan önemini öğrenmek ise inanılmaz bir duygu. Bu bölümdeki öğrenimime başlamadan önce, gezdiğim yerler benim için sadece manzaradan ibaretti. Fakat şu anda hepsine farklı bir gözle bakabiliyorum. Prof. Dr. Celal Şengör gibi bir bilim insanından ders alıyoruz ve bu nedenle kendimi ve arkadaşlarımı çok şanslı buluyorum. Gezide beni en çok etkileyen yer ise dünyada eşine az rastlanır bir sıyrılmış fay hattını çok açık bir şekilde gördüğümüz Alaşehir oldu. Ayrıca gezi boyunca çok farklı kaya tipleri ve volkan yapılarını inceledik, bunlardan örnekler aldık. Bunları laboratuvar dersimizde incelemeyi ve edindiğim izlenimler ile bilgileri kayda geçirmek istiyorum.” sözleriyle değerlendirdi.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi
Video: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi