“Kuşların Çağrısı” Songlines En İyiler Listesinde
May 04, 2017

İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (İTÜ MİAM) desteğiyle İTÜ MİAM stüdyolarında kaydedilen ve Kalan Müzik etiketiyle 24 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan The Secret Ensemble albümü Kuşların Çağrısı, Birleşik Krallık’ın ünlü müzik dergisi Songlines’ın Temmuz 2016 En İyiler (Top of the World) listesinde yer alarak uluslararası çapta bir başarı elde etti.

Sanat danışmanlığını İTÜ MİAM Başkanı Prof. Dr. Şefika Şehvar Beşiroğlu’nun yaptığı ve müzik direktörlüğünü Coşkun Karademir’in yürüttüğü uluslararası proje The Secret Ensemble’ın yayınlanan ilk CD çalışması Kuşların Çağrısı (Call of the Birds), Birleşik KrallıK’ta yayınlanan ve dünyanın en saygın müzik dergilerinden olan Songlines Magazine’in en iyiler listesinde yer aldı. Anadolu’daki irfan ocağı geleneğinden hareket ederek Anadolu ve İran topraklarındaki sufizm felsefesini ortak bir müzikal potada bütünleştiren albüm, adıyla İranlı sufi şair Ferîdüddîn-i Attâr’ın ünlü eseri Mantık’ut Tayr’a gönderme yapıyor.

Asırlardır iç içe yaşamış İran ve Anadolu kültürlerinin içinden çıkan müzikal formları ve içerikleri tek çatı altında toplayan, işleyen ve bu eşsiz müzikal mirası yeni bir tasarımla ele alan The Secret Ensemble, her çalışmasında olduğu gibi Kuşların Çağrısı’nda da bu eşsiz müzikal mirası anlatmayı, yeni kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Alanındaki ilk yerli müzik topluluğu olmasıyla da bilinen The Secret Ensemble’a bu albümde İran asıllı ünlü sanatçı Masha Vahdat da eşlik etti. Vahdat, albümde Hafız Şirazi’nin eserlerinin yanında, Yunus Emre’ye ait Aşk Bezirgânı adlı ilahiyi ise Türkçe olarak seslendirdi. Topluluk bu ilk albümünde ayrıca; Mehmet Ali Hilmi Dedebaba, Mevlânâ, Pir Sultan Abdal, Alvarlı Efe gibi eren ve evliyaların eserlerine yer vererek, dinleyicilere geniş bir müzikal perspektif çiziyor.

miam-1

Coşkun Karademir’in solist ve bağlama virtüözü olmasının yanına müzik yapımcısı kimliğini de eklemesiyle dinleyicilerle buluşan albüm, Bektaşî geleneğinden Mevleviliğe uzanan bir yolda; devr-i revân, bayâtîâyin, nefes, yürük semai gibi çeşitli tarzlarla bestelenen eserlerden örnekler sergiliyor. Kuşların Çağrısı ayrıca; bağlama, ney, kopuz, kemençe ve tanbur gibi farklı çalgıların kullanılması nedeniyle de tam anlamıyla bir kültürel zenginlik sunuyor. Hâfız-ı Şîrâzî, Yûnus Emre, Pîr Sultan Abdal, Niyâzi-i Mısrî, Kul Himmet, Alvarlı Efe, Hilmi Dede Baba’dan nağmeleri müzikseverlere ulaştıran albüm her eserde, “irfan” ve “arif olma” kavramlarıyla dinleyicileri, kendilerini bulacakları derin bir iç yolculuğa çıkarıyor.

Kalan Müzik ve İTÜ MİAM (Müzik Araştırmaları Merkezi) iş birliğiyle, stüdyo kayıtları ses teknolojisindeki son yeniliklerden yararlanılarak tamamlanan Kuşların Çağrısı albümünde; Coşkun Karademir (kopuz, solist), Mahsa Vahdat (solist), Neşe Demir (solist), Selçuk Eraslan (klasik kemençe), Yasin Özçimi (ney), Emre Sınanmış (balaban), Hakan Gürbüz (akustik bas), Murat Süngü (çello), Ömer Arslan (perküsyon) ve Ömür Arslan (perküsyon) yer aldı. Albümün repertuvarı ise sırayla şu eserlerden oluşuyor: Arzulanan Yakut, Mevlevî Ayini, Zümre-i Nacileriz, Ali’yi Gördüm, Çağırıram Dost, Dertli Dolap, Tanbur Taksim, Hazer Kıl, Bülbül Uşşakı - Muhayyer Tekke Semaisi, Kopuz - Kemençe Doğaçlama, Aşk Bezirgânı, Sevgiliye Verilen Söz, Ay Yüzlü Sevgili, Kuşların Çağrısı, Önüme Bir Cebel Düştü.

Grubun albümün üretim ve yapım aşamalarında geçtiği duraklara ve müzikal yolculuğuna dair Coşkun Karademir ile yapılan özel röportajı buradan okuyabilirsiniz. İTÜ Ailesi olarak, Songlines Top of the World listesine girerek hem ulusal kültürümüzü uluslararası çapta tanıtan hem de üniversitemize ve ülkemize müzikal alanda büyük bir gurur yaşatan The Secret Ensemble üyelerini kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.