İTÜ ROV Takımımız California Yolcusu
May 08, 2017

ROV yarışmasına katılan ekipler; fizik, matematik, elektronik ve mühendislik becerilerini deniz ortamında uygulamalı olarak gösterdi.

Marine Advanced Technology Education (MATE) tarafından düzenlenen yarışmada katılımcılar bir yandan eğlenirken diğer yandan yeteneklerini sergileyerek kendilerini kanıtlamaya çalıştı. Her yıl farklı bir tema çerçevesinde belirlenen görevleri en iyi şekilde yerine getiren takımların zorlu bir rekabete girdiği etkinlikte, uzaktan kumandalı su altı araçları (Remotely Operated Vehicle - ROV) birbiriyle yarışıyor. Bu araçlar özellikle su altı araştırmaları, insanların ulaşmasının mümkün olmadığı ve gerçekleştirmesi zor görevler için arama - kurtarma vb. su görevlerinde de kullanılabilmeleriyle öne çıkıyor. ROV’lar; açık deniz platformları, su altı boru hatları, habitat taraması gibi birçok su altı görevini su üzerinden yüksek çözünürlüklü kameralar ve robot kollar sayesinde tek operatör kumandası üzerinden gerçekleştirebiliyor.

itu-rov (1)

Bu yıl “Geleceğin Liman Şehirleri: Ticaret, Eğlence, Sağlık ve Güvenlik” temasıyla düzenlenecek yarışmada, temsili olarak kontrollü bir havuz içerisinde yerine getirilecek görevler ise; bir eğlence platformunun bakım ve tamir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, bakım ve tamir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, kirlenmiş sedimentlerin tespiti ve bunlardan örnek alınması, gemiden denize düşmüş olan konteynerlerin tespiti, konumlandırılması ve özel bir taşımacılık sistemi kurulumu (hyperloop) olarak belirlendi.

itu-rov (3)

Bu yıl iki adım hâlinde yapılan yarışın ilk ayağı Yıldız Teknik Üniversitesi’nde 29 - 30 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleştirildi ve üniversitemizi temsil eden İTÜ ROV takımı, geliştirdikleri su altı aracıyla yerel yarışma kapsamında verilen görevleri tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ekiplerini geride bırakan ekibimiz yerel eleme turunu kazandı. Ekibimiz böylece, Amerika Birleşik Devletleri’nin California eyaletinde düzenlenecek uluslararası yarışmaya katılma hakkını elde etti.

İTÜ Ailesi olarak, üniversitemizi ve ülkemizi uluslararası alanda temsil edecek İTÜ ROV’a başarılar diliyoruz.

itu-rov (2)

İTÜ ROV Takımı hakkında

Uçak ve Uzay Bilimleri, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri, Elektrik - Elektronik Fakültelerimizde öğrenim gören öğrencilerimizden oluşan İTÜ ROV Takımımız, farklı disiplinlerden gelen üyelerinin katkılarıyla gün geçtikçe başarılarına yenilerini ekliyor. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Bilge Tutak’ın danışmanlığında kurulan ekibimiz, takım ruhu, ortak merak duygusu ve katıldığı her projede aktif olmasıyla tanınıyor.

Arı Teknoloji Geliştirme Kulübü (ARIGE) olarak robotik alanındaki birçok öğrenci yarışmasına katılan ve üniversitemizi en iyi şekilde temsil eden ekip, ARISAT takımıyla Cansat Model Uydu yarışmasında dünya birinciliği, 2016 yılında düzenlenen Viyana Robot Yarışması’nda (Vienna Robot Challange) ilk üç dereceyi elde etti. Üyeleri Space-X Hyperloop yarışmasına da katılan İTÜ ROV’da, üniversitemizi bu yıl ABD’de temsil edecek Mars Rover ekibinden üyeler de yer alıyor.

İTÜ ROV ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için iturovteam@gmail.com adresinden e-posta yoluyla iletişime geçebilir veya Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden takımımızla ilgili gelişmeleri takip edebilirsiniz.