İTÜ, Ar-Ge Odaklı Projeleriyle Uluslararası Ar-Ge Zirvesi ve Fuarı’ndaydı
May 10, 2017

Geleceğin teknolojisini üreten üniversitemiz, araştırma merkezlerimiz ve girişimcilik ekosistemi birimlerimizin çalışmalarını sergilediği Ar-Ge Zirvesi ve Ar Ge Merkezleri Fuarı’nda büyük ilgi gördü.

arge-fuarı-zirve (2)

3-5 Mayıs tarihleri arasında Kalkınma Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himâyelerinde, "Geleceğin Üretim Sistemlerinde Ar-Ge İş Birlikleri" ana temasıyla düzenlenen etkinlik, İstanbul Pullman Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

arge-fuarı-zirve (5)

Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Dünya çapında projeler yürütüyoruz.”

Etkinlikte, 400’den fazla Ar-Ge laboratuvarına sahip üniversitemizin de çalışmaları standımızda sergilendi. Ziyaretçiler, İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İTÜ Çekirdek, İTÜ Ginova, İTÜ GATE, İTÜ Magnet’in yanında, akademik bilgiyi sanayiyle buluşturan yer İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi (İTÜNOVA TTO) ile Derindere Motorlu Araçlar (DMA), Ulusal Membran Teknolojileri Araştırma Merkezi (MEM-TEK) ve İTÜ Sentetik Gaz Yakıtlar Ar-Ge Merkezi’nin de aralarında bulunduğu farklı laboratuvarlarımızda ortaya çıkan ürünler hakkındaki ayrıntılı bilgi aldı. Etkinliğe katılan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Ar-Ge üzerine yapılan çalışmaların önemi üzerinde durdu ve 4. Sanayi Devrimi’nin eşiğinde bir üniversite olarak hem temel bilimler hem de Ar-Ge ve inovasyon alanında dünya çapında projeler ürettiğimizi hatırlattı. Rektörümüz etkinlikle ilgili görüşünü, “Endüstri 4.0 hedeflerimiz doğrultusunda üniversitemizde yürütülen bütün projelerde tüm bileşenlerimiz ve paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz.” sözleriyle ifade etti.

arge-fuarı-zirve (3)

Etkinlik kapsamında düzenlenen “Teknolojideki Eğilimler Işığında Türkiye’nin Öncelikli Alanları” başlıklı oturumda söz alan İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ PolReC) Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ise merkezin bugüne kadarki çalışmaları ve özellikle de Antarktika seferi sırasında elde edilen önemli bulgular hakkındaki ayrıntıları katılımcılarla paylaştı.

arge-fuarı-zirve (1)

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç standımızı ziyaret etti

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda konuğumuz; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alper Ünal, Prof. Dr. İbrahim Özkol ile ARI Teknokent Operasyon Grup Başkanı (COO) Gökçe Tabak tarafından etkinlik standımızda ağırlandı. Ar-Ge Zirvesi ve Ar-Ge Merkezleri Fuarı’nın Ar-Ge’ye odaklanan tüm kamu kurumlarını, üniversiteleri ve özel sektör kuruluşlarını buluşturduğunu vurgulayan Rektör Yardımcımız Ünal: “Temel bilimlerden uygulamaya, ürün geliştirmeden ticarileşmeye kadar her aşamada Ar-Ge üzerine çalışan bir üniversiteyiz. Ürünlerimizi ve fikirlerimizi ilgili kamu kurumlarına ve özel sektör temsilcilerine aktarmak açısından bu zirveyi çok önemli bir fırsat olarak görüyorum.” sözleriyle ilk kez düzenlenen etkinliğin önemine işaret etti.

arge-fuarı-zirve (4)

Ar-Ge süreçlerini etkileyen konuların ele alındığı oturumlardan oluşan etkinliğin açılış oturumuna Kalkınma Bakanlığı’nı temsilen katılan Bakan Yardımcısı Yusuf Coşkun, 2014-2018 dönemini kapsayan 10. Kalkınma Planı'ndan bahsetti. Coşkun bu plan kapsamında, özel sektör odaklı teknolojik yenilik faaliyetlerinin artırılmasının, araştırma sonuçlarının ticarileşmesine hız kazandırılarak Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet edebilmesinin hedeflendiğini söyledi. Son yıllarda bilim, teknoloji ve yenilik alanlarında ülkemizde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Bakan yardımcısı, 2002'de 1,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşen Ar-Ge harcamalarının 2015'te 20,6 milyar liraya yükseldiğini belirtti.

Zirve ve fuarın diğer konuklarından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ise Türkiye’nin 182 yükseköğretim kurumunda öğrenim gören 7 milyon 313 bin öğrencisiyle, Avrupa’nın yükseköğretim alanındaki öğrenci nüfusu açısından ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi