İTÜ TMDK, İpek Yolu Müzik Eğitimi Anlaşması Açılış Konferansı’ndaydı
May 22, 2017

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nı (İTÜ TMDK), 5-7 Mayıs 2017 tarihleri arasında Pekin’de düzenlenen İpek Yolu Müzik Eğitimi Anlaşması Konferansı’nda konservatuvar müdürümüz Adnan Koç temsil etti.

cin-muzik-egitimi (2)

Tarihin en büyük ticaret yollarından biri olan İpek Yolu’nu kültürel açıdan yeniden canlandırmayı amaçlayan İpek Yolu Müzik Eğitimi Anlaşması Açılış Konferansı (Inaugural Conference of Music Education Alliance Acroos the “Silk Road”), Çin Halk Cumhuriyeti’nden Orta Asya ülkelerine ve Avrupa’ya uzanan değin geniş bir coğrafyadan gelen müzik eğitmenlerini ve konservatuvar yöneticilerini buluşturdu. Konuşmacıların kendi ülkelerindeki müzikal birikimi ve dünyanın ulusal kültürlerde müziğin yerini, halk müziklerinin özellikleri ve geleneksel çalgılar gibi pek çok konuda izleyicileri aydınlattığı etkinlikte konservatuvarımız, İTÜ TMDK Müdürü Adnan Koç temsil etti. Koç sunumun ardından bağlama çalarak, geleneksel çalgımızı dinleyicilere daha yakından tanıttı.

cin-muzik-egitimi (1)

Etkinliğin “Rector’s forum” bölümünde, Anadolu coğrafyasının geleneksel çalgısı bağlamanın halk müziğimizdeki rolü üzerine bir sunum yapan Koç, bağlamanın geçmişi, bağlama çalma teknikleri, çalgının yapısal özellikleri ve Anadolu’da görülen çeşitleri hakkında ayrıntılı bilgileri katılımcılara aktardı. Bağlamanın ülkemizdeki Alevi - Bektaşi geleneğindeki önemli rolünden de bahseden Koç, halk müziğimizin ve ulusal kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasında bu çalgının taşıyıcı rol üstlendiğini belirtti.

Özellikle Asya ülkeleri arasında müzik bağlamında bir iletişim köprüsü oluşturmayı ve etnomüzikal ve enstrümantal etkileşimlere dikkat çekmeyi hedefleyen bu etkinliğe ülkemizden katılan diğer isim ise Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Soydaş oldu.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi