İTÜ, URAP Mimarlık Alanı Sıralamasında İlk 100’de
May 23, 2017

URAP Araştırma Laboratuvarı’nca yapılan sıralamada ülkemizden ilk 100’e giren üniversiteler İTÜ ve ODTÜ oldu.

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesindeki Akademik Performansa Göre Üniversiteler Sıralaması (University Ranking by Academic Performance)laboratuvarının hazırladığı listede üniversitemiz mimarlık alanında 97’nci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise aynı alanda 100’üncü sırayı aldı. Böylece, URAP sıralamasının mimarlık alanındaki ilk 100 listesinde ülkemizden iki üniversite yer aldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Akademik hamlelerimizin sonuçlarını görüyoruz.”

Sıralamayla ilgili düşüncelerini paylaşan Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca, üniversitemizin URAP’taki başarısının ardında uluslararası bilinirliği yüksek akademik kadromuzun etkili olduğunu söyledi. Dünya genelinde üniversitelerin giderek uzmanlaştığını belirten Rektörümüz, İTÜ’nün de bu sürece en iyi şekilde ayak uydurduğunu ifade etti. Rektörümüz sözlerini: “Akademik kararlarımızın sonuçlarını görüyoruz. 5-6 yıllık süreçte yaptığımız ciddi akademik hamlelerin, özellikle de insana yaptığımız yatırımların sonuçlarını görüyoruz.” sözleriyle tamamladı.
URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut ise yaptığı açıklamada, üniversitelerin güçlü ve gelişmeye açık yönlerini belirlemelerine yardımcı olmak amacıyla her yıl 20000 üniversiteyi genel ve bilimsel alan olarak iki kategoride sıraladıklarını hatırlattı. Akbulut ayrıca, sıralamanın temel amacının Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin akademik performansları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu belirtti. 2016-2017 alan sıralamalarının dünya genelinde THE, QS, ARWU, NTU ve Leiden gibi kimi kuruluşlar tarafından da yapıldığına dikkat çeken Akbulut, kendi sıralamalarında makale ve atıf konusunda güvenilir kaynaklardan InCites’e ait verilerinin kullanıldığını, anket ve benzeri yöntemlerle elde edilen verilerin ise değerlendirmeye alınmadığını ifade etti.

URAP değerlendirme ölçütleri ve üniversitelerimizin sıralamadaki yeri

URAP sıralaması, üniversitelerin son 5 yıldaki akademik performanslarını değerlendirmeye alıyor, ölçüt olarak ise üniversitelerin makale ve atıflarının ilgili alan içindeki etkisi ile uluslararası iş birliği oranını kabul ediyor. Sıralamada bu yıl, 1000 ve daha fazla yazarı olan CERN makaleleri ise kapsam dışı bırakıldı. Geçen yıla göre bu yıl daha fazla üniversitemizin değerlendirmeye girdiği sıralamada Türkiye’deki üniversiteler, 41 alanın 25'inde yer alma başarısını gösterdi. Bu üniversiteler arasında İTÜ 14, ODTÜ 17, Gazi Üniversitesi 13, Hacettepe Üniversitesi 12, İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi 10, Ege Üniversitesi 9, Bilkent Üniversitesi 8, Erciyes Üniversitesi 7 alanda, Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi ise 6 alanda sıralamaya girdi. Üniversitelerimiz genel olarak en iyi performansa mimarlık alanında ulaştı.

URAP’ın en başarılı ülkeleri

URAP’ta, ülke bazında akademik performans açısından en başarılı yer ise Amerika Birleşik Devletleri oldu. ABD üniversiteleri 41 alanın 17’sinde dünya birincisi olarak önemli bir başarıya imza attı. URAP’ta dikkat çeken bir başarı gösteren Hollanda, ABD ile birlikte 41 alanın tamamında en az bir üniversitesi yer alan iki ülkeden biri olarak öne çıktı. Sıralamada; Belçika, Avustralya, Birleşik Krallık ve Kanada'nın 40, Almanya, İsveç ve Danimarka'nın ise 39 alanda en az bir üniversitesi bulunuyor.
URAP 2016-2017 dünya alan sıralamalarını, tüm ayrıntılarıyla buradan inceleyebilirsiniz.