Prof. Dr. Melike Nikbay’a NATO’dan Uluslararası Görev
May 24, 2017

Uzay Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Melike Nikbay, NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) Mekanik Sistemler, Yapılar ve Malzemeler Teknik Komitesi Başkanı olarak atandı.

İki yıl boyunca bu önemli görevi sürdürecek öğretim üyemiz, aynı zamanda bu göreve atanan ilk kadın ve en genç bilim insanı oldu. Nikbay bu başarısıyla birlikte, bugüne dek NATO’daki Türk delegelerin üstlendiği en yüksek dereceli sorumluluğu da üstlenmiş olacak. NATO Mekanik Sistemler, Yapılar ve Malzemeler Teknik Komitesi, NATO üyesi ülkeleri temsil eden akademisyenler, sanayi temsilcileri, araştırmacılar ve silahlı kuvvetlerden gelen uzmanlar ile yöneticilerden oluşuyor. 26 üyesi olan komitenin altında ise aralarında 55 kişilik ekipler olsa da genellikle her biri 15 ila 20 kişiden meydana gelen 22 teknik ekip çalışıyor.

Ses üstü uçuş teknolojileri de dâhil olmak üzere havacılık alanında ulusal ve uluslararası çapta birçok bilimsel çalışmaya katkıda bulunan akademisyenimiz ayrıca, 9 yıl boyunca NATO bünyesinde gerçekleştirdiği teknik projeler ve liderlik çalışmaları nedeniyle Kişisel Başarı Ödülü’ne de değer görüldü. Öğretim üyemiz, geçtiğimiz yılın Haziran ayında ise Ulusal Havacılık ve Uzay Enstitüsü (National Institute of Aerospace - NIA) araştırma kadrosunda da yer almıştı.

Uluslararası başarılarını sürdürerek, üniversitemize ve ülkemize büyük gurur yaşatan Prof. Dr. Melike Nikbay’ı İTÜ Ailesi olarak kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Melike-Nikbay

Prof. Dr. Melike Nikbay kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’ndeki lisans öğrenimini 1996 yılında, yüksek lisans öğrenimini ise 1998 yılında tamamlayan Prof. Dr. Melike Nikbay, Colorado Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’ndeki yüksek lisans aşamasını 1999’da tamamlarken, buradaki doktora derecesini ise 2002 yılında aldı. 1995-1998 yılları arasında Arçelik Ar-Ge Merkezi Isı Transferi ve Akışkanlar Dinamiği Grubu’nda Ar-Ge mühendisi olarak çalışan Nikbay, 1998-2002 yılları arasında Colorado Üniversitesi Hava - Uzay Yapıları Merkezi’nde araştırma asistanı olarak görev aldı. 2003 yılında üniversitemize ilk adımını atan akademisyenimiz, yaklaşık bir yıl boyunca Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültemizde yarı zamanlı misafir öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı ve aynı dönemde Kalekalıp Makine ve Kalıp Sanayi A.Ş.’nin Savunma ve Havacılık-Uzay Bölümü’nün Ar-Ge liderliğini üstlendi. 2004’te üniversitemizde yardımcı doçentliğe yükselen Nikbay, üniversitemizdeki çalışmalarını 2011’den bu yana “doçent” unvanını aldıktan sonra, Mart ayından bu yana "profesör" olarak üniversitemizde çalışmalarını sürdürüyor.