İTÜ’den Zeynep Bodur Okyay’a “Fahri Doktor” Unvanı
May 26, 2017

25 yıllık iş yaşamında savunma sanayiinden kimya endüstrisine, seramik sektöründen havacılığa dek farklı alanlarda başarılara imza atan mezunumuz, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Hatice Zeynep Bodur Okyay’a, Senatomuzun kararıyla ‘Fahri Doktor” unvanı verildi.

İşletme Mühendisliği Bölümü 1989 yılı mezunumuz Hatice Zeynep Bodur Okyay senatomuz tarafından, ülkemizde teknolojinin ilerlemesine katkıda bulunması, yerli teknolojilerin dışa açılması ve uluslararası düzeyde etkinlik kazanmasına katkıda bulunması, üniversitemizi ve ülkemizi uluslararası düzeyde başarıyla temsil etmesi, ekonomik ve toplumsal açıdan yaşam odaklı hizmetler sunmuş olması nedeniyle Fahri Doktora unvanına değer görüldü. Okyay’a unvanı, 25 Mayıs’ta Ayazağa yerleşkemizde düzenlenen törenle verildi.

zeynep-bodur-okyay-doktora (2)

Süleyman Demirel Kültür Merkezi'ndeki törende Okyay’a fahri doktora beratını, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tevcih etti ve cübbesini Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca giydirdi. Okyay'ın iş dünyasının en etkili isimlerinden biri olduğunu belirten Rektörümüz, fahri doktoranın üniversite - sanayi iş birliği açısından önem taşıdığını ve Zeynep Bodur Okyay’ın ailesinden edindiği mirası başarıyla taşıdığını sözlerine ekledi. Rektörümüz ayrıca, Zeynep Bodur Okyay’ın İşletme Mühendisliği Bölümümüzde aldığı eğitim ve ardından Harvard Üniversitesi’ndeki öğrenimiyle birlikte profesyonel yaşamına sağlam adımlarla başladığını, yurt dışında edindiği deneyimleri yurda döndükten sonra Türkiye’nin daha da gelişmesi için kullandığını söyledi. Rektörümüz, Okyay’ın bugün sadece Kale Grubu’nda değil, aralarında TÜSİAD ve TOBB’un da olduğu pek çok önemli sivil toplum kuruluşunda önemli görevler üstlendiğini de sözlerine ekledi.

zeynep-bodur-okyay-doktora (5)

Üniversite-sanayi iş birliği önemli

Törene katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise Zeynep Bodur Okyay'ı kutladıktan sonra, ülkemizdeki sanayi üretimine katkıda bulunan bir grubun liderini fahri doktorayla ödüllendiren yönetim kurulumuzu, senatomuzu ve Rektörümüzü tebrik etti. Yükseköğrenimin günümüzde sadece amfi ve dersliklerden ibaret olmadığını, üniversitenin yalnızca akademik bilgilerin verildiği bir yer olmakla kalmadığını söyleyen Kurtulmuş, üniversitelerimizin kent, sanayi ve üretimle ilişkisi olmadan ülkemizin ve dünyanın gelişiminde rol oynamasının imkânsız olduğunu belirtti. Üniversite - sanayi iş birliği açısından bu törenin oldukça önemli olduğunu anlatan Numan Kurtulmuş, bu konudaki düşüncelerini: “Sanayinin sadece birtakım avantajlar ve çok yüksek kârlar üzerinden hareket etmesi ya da iş dünyasının yüksek kârlılığı ana hedef hâline getirmesi yeterli değil. Bu noktada üniversite - sanayi iş birliğinin kurulması, kuluçka merkezlerinin, teknoparkların ve hatta sosyoparkların oluşturulması üniversitelerin ve sanayinin gelişmesi için zorunludur.”

zeynep-bodur-okyay-doktora (1)

Yeni teknolojiler geleceğin belirleyicisi olacak

Fahri doktora unvanına değer gördüğümüz, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay ise konuşmasında, üniversitemiz tarafından fahri doktora unvanına lâyık görülmesinden ötürü yaşadığı büyük mutluluğu izleyicilerle paylaştı. Kendisine verdiği emekler nedeniyle babası Hacı İbrahim Bodur’u anan Okyay, kendisini hayat boyu destekleyen annesine, eşine ve iş arkadaşlarına teşekkür etti. 28 yıl önce üniversitemizden mezun olduğunu hatırlatan konuğumuz bu sürede, özellikle insan-makine etkileşimi, yapay zekâ, büyük veri, sürücüsüz ulaşım gibi kavramların yaşamımıza girmeye başlamasıyla pek çok şeyin değiştiğini belirtti.

zeynep-bodur-okyay-doktora (4)

Ülkemizin savunma ve havacılık sanayiinde söz sahibi ülkelerden olması adına bu alanlara yaptıkları yatırımları artırdıklarının altını çizen Okyay amaçlarının, sadece günümüz şartlarında rekabet edebilen değil, aynı zamanda rekabet oluşturan bir grup olarak büyümek olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz 60 yılda edindikleri deneyime 'Köklerden göklere' ilkesiyle katma değerli bir hâle getirdiklerine dikkat çeken Okyay, yaşamın her aşamasında "Ben nereye geldim?" sorusu yerine, "Hangi konularda öncülük yaptım?", "Kaç kişinin hayatına dokundum?" sorularını sormak gerektiğini söyledi. Zeynep Bodur Okyaay düşüncelerini: "İnsanın hayatta mutlaka bir iz bırakması lazım. Daha da önemlisi, bunu kendimizden sonraki nesillere aktarabilmemiz gerekir. Bir idealin peşinde koşmak, mücadele etmek, daha iyiyi aramak, eskinin esiri olmadan ülkemize hizmet etmek ve Türkiye’yi yeni bir yere taşımak, her zaman maddiyatın önünde geliyor. Bir toplumun vasfı, devletin ve milletin gücü; nitelikli, yetenekli, üretken ve her açıdan bilgili bir topluma sahip olmasından gelir." sözleriyle özetledi.

Tören, mezunumuz Melihat Gülses’in dinleyicilerden alkış alan konseriyle sona erdi.

zeynep-bodur-okyay-doktora (3)

Zeynep Bodur Okyay kimdir?

İşletme Mühendisliği 1989 yılı mezunumuz Zeynep Bodur Okyay, 1990-1992 arasında Harvard'da lisansüstü yönetici yetiştirme programına katıldı. Yurda döndükten sonra Kale Grubu'nun çeşitli birimlerinde görev aldı ve Temmuz 2012'de grubun başkanlığına atandı. Okyay, birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, vakıf ve odanın yönetim kurullarında yaptığı çalışmalarla da öne çıktı. Okyay, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su olmasının yanı sıra; İstanbul Sanayi odası (İSO) Meclis Başkanı, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkan Vekili, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Üyesi, DEİK AB İş Konseyi Başkanı, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Üyesi, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Mütevelli Heyeti Üyesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Seramik ve Refrakter Meclisi Başkanı görevlerini sürdürüyor.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi