Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu'nu Son Yolculuğuna Uğurladık
May 29, 2017

Öğrencileri, çalışma arkadaşları ve çok sayıda seveni, Osmanlı müziği ve Türk Sanat Müziği konularındaki çalışmalarıyla kültürel ve akademik birikimimize büyük katkılarda bulunan değerli akademisyenimiz merhume Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu’na son görevlerini yapmak için buluştu.

prof.dr-sehvar-besiroglu-cenaze (5)

26 Mayıs’ta yaşamını yitiren İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (İTÜ MİAM) Direktörü, değerli akademisyenimiz Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu için Maçka Yerleşkemizde anma töreni düzenlendi. Akademisyenimizi son yolculuğuna uğurladığımız törene Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcılarımız, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) Müdürümüz Adnan Koç ile yardımcılarının yanı sıra akademisyenlerimiz, Beşiroğlu’nun öğrencileri ve yakınları katıldı.

Beşiroğlu’nun öz geçmişinin sunumuyla başlayan törende söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Ailesi olarak böylesine büyük bir değeri kaybetmenin üzüntüsünü derinden hissettiğimizi belirtti. Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu’nun akademisyen kimliğinin yanında müzikal açıdan köklerden beslenen girişimci ve yenilikçi bir kişiliğe sahip olduğunu söyleyen Rektörümüz duygularını: “Kendisine bu açıdan da müteşekkiriz. Kendisini bu mübarek günde ebediyete uğurlamak oldukça anlamlı. Allah gani gani rahmet eylesin, kederli ailesine baş sağlığı diliyorum.” sözleriyle paylaştı.

prof.dr-sehvar-besiroglu-cenaze (4)

İTÜ TMDK Müdürü Prof. Adnan Koç ise konuşmasında, Beşiroğlu’nun her şeyden önce bilimselliği ve sanatçılığı aynı şekilde özümsemiş nadide bir kişiliğe sahip olduğunu hatırlattı. Merhume akademisyenimizi “yaşam sevinciyle dolu, her zaman neşeli, çevresine olumlu nitelikte bir enerji yayan ve çalışmaktan asla yılmayan bir insan” olarak tanımlayan Koç, Beşiroğlu’nun yaptığı her çalışmada canla başla mücadele ederek üniversitemizi sahiplenmesine de dikkat çekti. Beşiroğlu’nun tatlı sert yapısının altında daima yufka yürekli bir çocuk sakladığını dile getiren konservatuvar müdürümüz duygularını: “Her yolda sonuna kadar omuz omuza gidilecek sağlam bir karaktere sahipti. Yaptıkları ve yetiştirdiği öğrencileriyle daima kalbimizde yaşayacak. Şehvar Hoca seni çok seviyoruz ve asla unutmayacağız.” diyerek ifade etti. Mesai arkadaşlarının ve öğrencilerinin de söz alarak duygusal konuşmalar yaptığı törende Beşiroğlu’nu seven herkes derinden hissettiği hüznü birbiriyle paylaştı.

Törenin ardından, Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu’nun bayrağımıza sarılı naaşı, Teşvikiye Camii’ndeki kılınan ikindi namazını takiben Edirnekapı Şehitliği’nde toprağa verildi.

prof.dr-sehvar-besiroglu-cenaze (3)

Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu kimdir?

Akademisyen kimliğinin yanında aynı zamanda kanun, çeng, arp virtüözü ve eğitmeni olan Prof. Şefika Şehvar Beşiroğlu, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı (İTÜ TMDK) Çalgı Eğitim Bölümü Mızraplı Ana Sanat Dalı Kanun Bölümü’nden 1986 yılında mezun oldu. “Sekiz Parmak Kanun Etüd ve Alıştırmaları” başlıklı teziyle 1988 yılında yüksek lisans ve “3.Selim Döneminin Müzik ve Müzisyenler Açısından İncelenmesi” çalışmasıyla 1994 yılında sanatta yeterlik derecelerini aldı. 1999 yılında tamamladığı doktora sonrası çalışmalarını Harvard Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Merkezi’nde, “Osmanlı Tarihi ve Müziği” konusunda gerçekleştiren akademisyenimize 1997 yılında, Türk Sanat Müziği alanında doçentlik unvanı verildi. 2005 yılında ise konservatuvarımızın Müzikoloji Bölümü’nde profesörlüğe yükselen Beşiroğlu; Eurasia Ensemble, Romeiko Ensemble, Kantemir Ensemble, Hattusha Ensemble, İzmir Baroque gibi farklı müzik topluluklarıyla sayısız projede yer aldı. Harvard Üniversitesi’nde tarih profesörü Dr. Cemal Kafadar ile “Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş dönemi ve Fatih dönemine kadar müzik yaşantısı ve müzik çalgılar” üzerine doktoraüstü çalışmasını yaptı. Merhume akademisyen bunun yanında, davetli olarak 1993’ten bu yana her yıl “Osmanlı ve Türk Musıkisi” üzerine seminerler verdiği Boston’daki New England Konservatuvarı’nın Müzikoloji ve Müzik Tarihi bölümlerinde 1999 yılında “konuk bilim insanı” unvanıyla araştırmalar da yapmıştı.

1999 yılında Sosyal Bilimler Enstitümüze bağlı olarak kurulan Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin program kurucuları arasında yer alan öğretim üyemiz, 2012’den itibaren buranın müdürlüğünü de üstlendi ve bu kurumun Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı lisansüstü programlarında ve anabilim dalı başkanlığı ve koordinatörlüğünü yaptığı Müzikoloji ve Müzik Teorisi Doktora Programında, Müzikoloji, Etnomüzikoloji ve Organoloji konularında dersler verdi. 2008-2013 yılları arasında İTÜ TMDK Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Beşiroğlu bu yıl ise, Yrd. Doç. Şeyma Ersoy Çak ile editörlüğünü yaptığı “Kadın ve Müzik” adlı eseri ve önsözünü Prof. Martin Stokes’un yazdığı “Bir Muhabbet Kuşu - Postmodern Göstergeler Işığında Zeki Müren” isimli kitabını yayınlamıştı. Akademisyenimiz vefatına değin, İTÜ TMDK’da ve İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde (İTÜ MİAM) kanun çalma, sistematik müzikoloji, organoloji, etnomüzikoloji, makam kuramı, Osmanlı - Türk müzik tarihi, Türkiye’de müzik, müzik ve cinsiyet, Akdeniz kültürlerinde müzik derslerini yürütüyordu.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi