APİS Ar-Ge Uydu Takımımız ABD Yolcusu
Haz 01, 2017

APİS Ar-Ge Uydu Takımımız, 9-11 Haziran tarihleri arasında ABD’de düzenlenecek AIAA CanSat Competition 2017'de birinci olmak için yarışacak.

Geçen yıl da katıldığı yarışmadan dünya birinciliğiyle ayrılan ekibimiz, ABD’nin Teksas eyaletinde gerçekleşecek yarışmada yine zirvede yer almayı hedefliyor. APİS’in CanSat Competition 2017 için çıktığı zirve yolculuğundaki en büyük destekçilerinden biri de ekibe sponsor olarak destek veren Türk hava yolu şirketi Corendon Airlines oldu. Şirketin bu önemli desteği için 31 Mayıs’ta, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültemizde bir plaket takdim töreni düzenlendi. Törende konuşan Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Metin Orhan Kaya, sponsor firmaya teşekkür ederek, bu destek sayesinde APİS Ar-Ge Uydu Takımımızın daha büyük başarılara imza atacağına inandığını söyledi.

apis-ar-ge (1)

Yıldıray Karaer: “Bir İTÜ mezunu olarak, APİS’i desteklemek gurur verici.”

Ardından söz alan Corendon Airlines Yönetim Kurulu Başkanı ve Maden Mühendisliği Bölümü 1986 yılı mezunumuz Yıldıray Karaer, uzun süredir eğitim, havacılık ve çevre konularında sosyal sorumluluk projelerinde yer aldıklarını belirtti. Birçok yarışmadan birincilikle dönen ekibimizi ülkemizin gurur kaynağı olarak tanımlayan Karaer, öğrencilerimize destek vermekten ötürü duyduğu mutluluğu paylaştı. Mezunumuz konuyla ilgili düşüncelerini: “Bir İTÜ mezunu olarak, kendi okulumdan çıkan böylesine başarılı bir takımı desteklemekten ötürü gururluyum. Şirket olarak, bu yolculukta APİS Ar-Ge Uydu Takımı’nı sonuna kadar destekliyor ve kendilerine başarılar diliyoruz." sözleriyle ifade etti.

apis-ar-ge (2)

Mert Menekşe: “Bu yıl da birinci olmaya kararlıyız.”

APİS Ar-Ge Uydu Takımı üyesi ve Uzay Mühendisliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencimiz Mert Menekşe ise geliştirdikleri modelle, Pasifik Uzay Dayanışma Organizasyonu tarafından düzenlenen ve her üye ülkeden sadece bir takımın katılabildiği minyatür uydu yarışması APSCO Cansat International Competition' 2016’da, TÜBİTAK tarafından Türkiye'yi temsil etmek üzere seçildiklerini ve yarışmada dünya birinciliğine ulaştıklarını hatırlattı. Menekşe, ekibin ayrıca NASA’nın sponsorluğunda düzenlenen model uydu yarışması Amerika Uçak ve Uzay Enstitüsü (American Institute of Aeronautics and Astronautics - AIAA) CanSat Competition 2016’da da genel klasmanda Türkiye birinciliği ve Avrupa ikinciliği elde ettiğini anımsattı. Öğrencimiz, geçen yıldaki gibi bu yıl da yarışmada dünya birincisi olarak unvanlarını korumaya kararlı olduklarını belirtti.

İTÜ Ailesi olarak geçen yılın dünya birincisi takımımızın yine en iyi performansı göstereceğine inanıyor, APİS Ar-Ge Uydu Takımımıza başarılar diliyoruz.

apis-ar-ge (3)

AIAA Cansat Competition nedir?

Dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden gelen ekipler her yıl Cansat Competition’a katılarak ürettikleri model uyduları yarıştırıyor. Model uyduların tasarım ve yapım aşamasını tamamlayan ekipler arasından yarışma mevzuatına uygun görülenler bu zorlu rekabete kabul ediliyor. Bu alanda her ne kadar farklı yarışmalar gerçekleştirilse de Cansat Competition, AIAA ve NASA gibi iki büyük kuruluşun desteğini almasının yanında, karmaşık mühendislik projeleri, konsept tasarım, entegrasyon ve test imkânı ile görev sonrasındaki özet ve bilgilendirme aşamalarıyla, katılımcılara sadece kuramsal bilgiyle yetinmeyen, deneyim odaklı bir rekabet yaşatmasıyla öne çıkıyor.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi