Denizcilik Tarihimiz Bu Kitapla Gün Yüzüne Çıkıyor
Haz 01, 2017

Prof. Dr. Reşat Baykal, İTÜ Vakfı Yayınları’ndan çıkan “İstanbul’un Fethi’nden Günümüze Tersanelerimiz ve Denizcilik Kuruluşlarımız” adlı kitapta denizcilik tarihimizi anlatıyor.

İTÜ Vakfı Yayınları, üniversitemizin eğitim verdiği her alanla ilgili yayımladığı eserlerle, bilimsel birikimimizi gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor. Yayınevinden kısa bir süre önce çıkan İstanbul’un Fethi’nden Günümüze Tersanelerimiz ve Denizcilik Kuruluşlarımız kitabı, denizcilik tarihimizi geçmişten bugüne gelişine geniş bir bakış açısıyla bakıyor. Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi eski Dekanımız ve üniversitemizin eski Rektörü Prof. Dr. Reşat Baykal’ın yazdığı kitap, İTÜ Vakfı Yayınları’ndan çıkan sayısız başucu eserinden biri olarak görülüyor.

prof-dr-resat-baykal

İki yıl süren yoğun araştırmalar ve sayısız kaynağın ardından, tarihimizdeki tersanelere ve denizcilik kuruluşlarına yarım asra yakın mesleki deneyimiyle bakan Baykal’ın bu büyük çabası, yaklaşık 800 yıl önce Alanya’daki Aliyye Tersanesi ile birlikte başlayan deniz yolculuğumuzun önemli dönüm noktalarını ve gelişimini anlatan kapsamlı bir yapıta dönüştü. Denizcilik geçmişimiz bu kadar uzun bir süreye yayılmasına rağmen Şükrü Yaman, Eser Tutel, Kemal Kafalı ve Teoman Özalp gibi denizcilik ve gemi inşaatı alanlarının birkaç önemli isminin dışında, referans kitap olabilecek bir kaynağın neredeyse bulunmadığı bu konuda, eski Rektörümüzün kaleme aldığı bu eser, çok önemli bir boşluğu dolduruyor.

Eser, İstanbul’un Fethi’nden başlayıp Osmanlı tersanelerine uzandıktan sonra, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti dönemindeki denizcilik kuruluşlarına yakından bakıyor. Okurlarını bir sonraki adımda Haliç’teki tersanecilik serüvenine davet eden kitap, denizyolu taşımacılığının Cumhuriyet dönemindeki gelişimini inceliyor. Baykal eserine, Denizcilik Bankası tersaneleri ile askeri ve özel tersaneleri ele alarak son noktayı koyuyor.

Yazılı belgeler ve fotoğraflarla zengin bir içerik sunan kitap, bu alanda öğrenim gören öğrencilerimiz ve ders veren akademisyenlerimiz de dâhil olmak üzere, tersanelerimiz ve denizcilik kuruluşlarımız üzerine araştırmalar yapan herkese, Teknik Üniversite’nin temeli olan Mühendishâne-i Bahr-i Hümayun penceresinden bir perspektif sunuyor.

Kitabın tüm satış geliri, İTÜ Vakfı Burs Fonu'na aktarılacak ve öğrencilerimize karşılıksız eğitim bursu olarak verilecek.

Prof. Dr. Reşat Baykal kimdir?

1938 yılında Ardahan’da doğan Prof. Dr. Reşat Baykal, ilk ve orta öğrenimini bu kentte tamamladıktan sonra, Ankara Atatürk Lisesi’nden 1956 yılında mezun oldu. Yükseköğrenimine ise aynı yıl Makine Fakültemizin Gemi Bölümünde başladı ve buradan 1961 yılında yüksek mühendis unvanıyla mezun oldu. İki yıl sonra aynı bölümümüzde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlayan Baykal, doktora derecesini ise 1968 yılında aldı. 1974’te doçentliğe, dört yıl sonra profesörlüğe yükselen Baykal, Merkezi Antlaşma Teşkilatı (Central Treaty Organization - CENTO) Bursu’nu kazanarak gittiği Glasgow Strathclyde Üniversitesi’nde ve Hannover Teknik Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yaptı. 1980 yılının Ağustos ayında atandığı Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı görevini 1992 yılının Ekim ayına dek sürdüren Prof. Dr. Reşat Baykal, 1992-1996 yılları arasında ise İTÜ Rektörlüğü görevini üstlendi. 1976-1984 yılları arasında Deniz Harp Okulu’nda dersler veren eski Rektörümüz,1992’den bu yana ABD Amerikan Loydu Avrupa Grubu ve 2008’den itibaren ABS Karadeniz grubu Teknik Komite Üyeliği görevlerini hâlâ sürdürüyor. 9’u telif, 3’ü çeviri ve 3’ü de konferans yayını olmak üzere toplam 15 kitabı okurlarla buluşan Baykal ayrıca; makale, tebliği, araştırma ve uygulamalı çalışma gibi farklı niteliklerde 81 yayına imza attı. Baykal, emekli olarak üniversitemizde ders vermeye devam ediyor.

Haber ve Fotoğraflar: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi