20 İTÜ’lü “Bilime Yön Veren 100 Türk” Arasında
Haz 07, 2017

İş dünyası ve ekonomi dergisi Turkishtime’ın geçen ayki sayısında okurlarına sunduğu “Bilime Yön Veren 100 Türk” kitabında, üniversitemizden 20 bilim insanı yer aldı.

Doğal bilimler üzerine çalışan Türk bilim insanlarının h-endeksine göre yaptığı araştırmaların değerlendirildiği listede, h-endeksi en yüksek 100 Türk bilim insanına yer verildi. Aralarında Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın da bulunduğu sıralamada, öğrenim hayatında yolu üniversitemizden geçip akademik kariyerini sürdüren 20 bilim insanı bulunuyor. İşte sıralamaya girmeyi başaran bilim insanlarımızın puanları ve başlıca araştırma konuları:

bilime-yon-veren-itululer1

Makina Mühendisliği Bölümümüz ile Massachusetts Institute of Technology (MIT) Makine Mühendisliği bölümünden mezun olan Prof. Dr. Mehmet Toner, h-endeksi’ne göre 92 puan alarak listenin üst sıralarında yer aldı. Mezunumuz, nanoteknoloji ve biyoteknoloji alanlarında yaptığı kanser tedavisi araştırmalarıyla tanınıyor.

Doktora derecesini üniversitemizden alan; termodinamik sistemler, yenilenebilir enerji sistemleri ve hidrojen üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. İbrahim Dinçer ise 84 puanla listede öne çıktı.

Makina Mühendisliği Bölümü mezunlarımızdan Prof. Dr. Yusuf Altıntaş ise listedeki İTÜ’lülerden bir diğer isim oldu. 71 h-endeksi puanıyla dikkat çeken Altıntaş’ın; talaşlı imalat, imâlat ve matlab (matrix laboratory) konularında çok sayıda makalesi bulunuyor.

Sıralamada 71 h-Endeksi puanıyla kendine yer bulan Makina Fakültesi mezunumuz Prof. Dr. Salim Çıracı; nano malzemeler, nano aygıtlar, hidrojen depolama, kimyasal yutum kuramı alanlarındaki çalışmalarıyla biliniyor.

bilime-yon-veren-itululer2

Lisans ve yüksek lisans öğrenimini Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzde tamamlayan Prof.Dr. Mahmut Taylan Kandemir sıralamada, 58 h-Endeksi puanıyla bulunuyor. Kandemir; veri depolama, derleyici ve bilişim mimarisi alanlarında çalışıyor.

H-Endeksi sıralamasında 39 puana sahip Elektrik ve Elektronik Fakültesi mezunumuz Prof.Dr. Çetin Kaya Koç, kriptoloji alanında önemli araştırmalar yapıyor ve e-imza, siber güvenlik ve kriptografik donanımları hakkında çalışmalarıyla tanınıyor.

Çalışmalarını 1999-2005 yılları arasında üniversitemizde yürüten ve Fizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyemiz Prof. Dr. Nihat Berker de listeye adını yazdıranlardan oldu. H-Endeksine göre 38 puanı olan ünlü fizik profesörü Berker istatistik, mekanik ve faz geçişleri alanlarında araştırmalar yapıyor.

63 h-Endeksi puanıyla listede bulunan Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Yusuf Yağcı, fotopolimerizasyon ve polimer kimyası üzerine odaklanıyor.

bilime-yon-veren-itululer3-2

H-Endeksi 59 ile listede yer alan bir diğer bilim insanı ise Prof. Dr. Celal Şengör oldu. Maden Fakültemizin ve Avrasya Yerbilimleri Enstitümüzün öğretim üyesi Şengör, yer bilimleri ve tektonik dallarında uluslararası çaptaki başarılarıyla dikkat çekiyor.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği üzerine yüksek lisansını üniversitemizde tamamlayan ve nanoteknoloji çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Ali Erdemir, listede 55 puanla yer aldı.

Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Cengiz Kahraman, h-Endeksi’ne göre aldığı 54 puanla, Bilime Yön Veren 100 Türk’ten biri oldu. Kahraman, endüstri mühendisliğinin yanı sıra bulanık mantık (fuzzy logic) alanında da araştırmalar yapıyor.

48 h-endeksi puanlı İnşaat Fakültesi emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Derin Orhon, çevre biyoteknolojisi alanında çalışmalarıyla akademik kariyerini sürdürüyor.

bilime-yon-veren-itululer4-1

46 H-endeksi puanıyla sıralamaya dâhil edilen Kimya Bölümümüzden emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Özer Bekaroğlu’nun prasüpermoleküller, iletkenlik, elektrokimyasal özelliklerin incelenmesi vb. konularda önemli çalışmaları bulunuyor.

H-endeksinde 45 puana ulaşan İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Aral Okay, rejyonal jeoloji ve metamorfik petroloji üzerine araştırmalar yürütüyor.

H -İndeksinde 45 puanı olan İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Oğuz Okay, polimerlerin fiziksel kimyası, hidrojeller ve mikrojeller üzerine çalışmaları ile tanınıyor. Okay’ın birçok makalesi bulunuyor.

Yapay zekâ, bilişim sistemleri, algoritmalar ve hesaplama kuramı, veri madenciliği alanlarında çalışmalar yapan Prof. Dr. Derviş Karaboğa yüksek lisansını İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nde yaptı. Karaboğa’nın, H-Endeks puanı 41.

bilime-yon-veren-itululer5

Yüksek lisans öğrenimini Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, doktora öğrenimini ise 1985 yılında Tübitak Şeref Bursiyeri olarak Nükleer Enerji Enstitüsü Nükleer Teknoloji Programımızda tamamlayan Prof. Dr. Bahri Şahin, 39 h-endeksi puanıyla bilime yön verenler arasında yer aldı. Şahin, termodinamik, enerji dönüşümü, nükleer enerji ve enerji ekonomisi alanlarındaki araştırmalarıyla dikkat çekiyor.

H-endeksinde 39 puana sahip Kimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Gürkan Hızal ise polimerlerin organik kimyası, polimer sentez ve makromoleküler mühendislik konularındaki başarılı çalışmalarıyla adını duyuruyor.

H-endeksinde 38 puanı olan, lisans ve yüksek lisans derecesini Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümümüzde tamamlayan Prof. Dr. Murat Uysal bilimsel çalışmalarını, kablosuz iletişim üzerine sürdürüyor.

Kimya Bölümümüzden bir diğer akademisyenimiz Prof. Dr. Ümit Tunca ise polimer kimyası hakkındaki çalışmalarıyla göz dolduruyor ve h-endeksi’nde aldığı 37 puanla sıralamada kendine yer buluyor.