İki Akademisyenimize Genç Bilim İnsanı Ödülü
Haz 12, 2017

Bilim Kahramanları Derneği tarafından verilen Genç Bilim İnsanı Ödülleri’nin kazananlar listesinde bu yıl, Bilişim Enstitümüzden Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzden Doç. Dr. Hazım Kemal Ekenel yer aldı.

Bilişim Enstitüsü öğretim üyemiz Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin’in geliştirilmesinde pay sahibi olduğu Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi, yurt genelinde 100, dünyada ise 250’den fazla bölgeye kuruldu. Bu yenilikçi sistem sayesinde, 2007- 2014 yılları arasında 40 Milyon TL’den fazla tasarruf sağlandı. Doktora çalışmaları sırasında bu sistemin hayata geçmesine öncülük eden akademisyenimizin başlıca araştırma konuları; işaret işleme ve örüntü tanıma, görüntü ve video sıkıştırma - çözümleme, haberleşme sistemleri ve veri işleme uygulamalarına yönelik çalışmalar olarak öne çıkıyor.

Ödülü bu yılki kazananlarından olan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr Hazım Kemal Ekenel ise görüntü işleme, bilgisayarla görü, örüntü ve nesne tanıma üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Başta yüz tanıma olmak üzere yüz modelleme, kişilerin duygu durum, yaş, cinsiyet ve sağlık durumlarının yüz imgelerinden çıkarımı konularında yaptığı birçok araştırmaya atıf alan Ekenel’in, kurucusu olduğu İTÜ SİMİT Lab'da sürdürdüğü bilimsel araştırmalar, ulusal, uluslararası ve endüstriyel fonlar tarafından destekleniyor. Akademisyenimizin bu konulardaki çalışmalarının, kişilerin ruh sağlığı gözetimi ve hormonal bozukluklarının yüz görüntülerinden belirlenmesi ve takibini mümkün hâle getirmesi ve bunun özellikle de engelli bireylerin sosyal hayata uyumunu kolaylaştırması bekleniyor.

38 yaşını aşmamış genç bilim insanlarını çalışmalarında teşvik etmeyi ve onları desteklemeyi amaçlayan ödüller, temel bilimler ve mühendislik alanlarına uluslararası nitelikte katkılarda bulunmuş, bu alanlarda ülkemizin görünürlüğünü artırmış akademisyenlere veriliyor. Ödül; bilime, bilimin yayılmasına ve toplum yararına kullanılmasına aracılık eden genç bilim insanlarını, yeni başarılara ulaşmaları için cesaretlendirmeyi hedefliyor.

genc-bilim-insani-odulleri (2)

Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin kimdir?

Elektrik - elektronik mühendisliği alanındaki lisans öğrenimini 2001 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlayan öğretim üyemiz, yüksek lisans derecesini 2003 ve doktora derecesini ise 2009 yılında Bilkent Üniversitesi’nden aldı. Doktora sonrası çalışmalarının ardından Minnesota Üniversitesi ile Teksas A&M Üniversitesi-Katar’da araştırmacı olarak çalışan akademisyenimiz, 2011-2015 yılları arasında Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde görev yaptı. Akademik kariyerine Bilişim Enstitümüzde devam eden Doç. Dr. Behçet Uğur Töreyin; görünür, kızılberisi ve hiperspektral kameralar, pasif kızılberisi algılayıcılar, mikrofonlar, titreşim algılayıcıları, tayf sezinleme aygıtları vb. pek çok algılayıcıdan gelen işaretlerin anlamlandırılması ve sıkıştırılmasına yönelik özgün yöntemler geliştirmeye odaklanıyor. Görüntü ve video çözümleme uygulamaları ile haberleşme sistemleri için işaret işleme alanlarında yaptığı 17 araştırma projesinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev üstlenen Töreyin'in bir kitabı ve patenti ile çok sayıda atıf almış 80’den fazla hakemli dergi makalesi, bildirisi ve kitap bölümü bulunuyor.

genc-bilim-insani-odulleri (1)

Doç. Dr. Hazım Ekenel kimdir?

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’ndeki lisans öğrenimini 2001, yüksek lisans öğrenimini ise 2003 yılında tamamlayan Ekenel, doktora derecesini 2009 yılında Karlsruhe Üniversitesi (TH) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden aldı. 2009-2011 yılları arasında aynı üniversitede, araştırma grubu lideri olarak çalıştı. Ekenel ayrıca, 2008’de Avrupa Biyometrik Araştırma Ödülü’nü ve 2010 yılında Alman Mükemmeliyet İnisiyatifi kapsamında, Alman Araştırma Kurumu (DFG) tarafından verilen Genç Araştırmacı Desteği’ni kazandı. Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzdeki görevine 2011 yılında başlayan öğretim üyemiz, aynı yıl araştırma grubuyla birlikte katıldığı Yüz İfadeleri Tanıma ve Analizi Yarışması’nda (Facial Expression Recognition and Analysis Challenge) ve iki yıl sonra düzenlenen Emotion Recognition in the Wild Challenge’da sergilediği çalışmalar, Avrupa’nın en iyi yüz ifadesi analizi sistemleri seçildi. Ekenel, 2016 yılında gerçekleştirilen International Challenge on Biometric Recognition in the Wild yarışmasında da yüz tanıma alanında birinci olarak uluslararası başarılarına bir yenisini ekledi. Akademik kariyerini Bilgisayar Mühendisliği Bölümümüzde sürdüren öğretim üyemiz bir yandan da Lozan Federal Politeknik Okulu’daki (École Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL) proje yürütücülüğü görevini sürdürüyor.