İTÜ’lüler Engelleri Aşmada “Sesli Adımlar” Atıyor
Haz 12, 2017

Ayazağa Yerleşkemiz, Türk Telekom ve üniversitemizin iş birliğiyle, engellilerin hayatını kolaylaştıran kurumsal sosyal sorumluluk projesi Sesli Adımlar’ın açık ve kapalı alanlarda bir arada uygulandığı dünyadaki ilk kampüslerden oldu.

Türk Telekom’un kurumsal sosyal sorumluluk projesi Sesli Adımlar uygulaması ile Ayazağa Yerleşkemiz, açık ve kapalı alanlarda bu uygulamanın hayata geçtiği ilk üniversite kampüslerinden oldu. Geliştirilen uygulama sayesinde engelli öğrencilerimiz, Rektörlük binasından dersliklere kadar binaların içinde ve dışında gitmek istedikleri yere yardıma ihtiyaç duymadan kolayca gidebilecek. Uygulama, kısa bir süre önce Barcelona’da düzenlenen Dünya Mobil Kongresi’nde (MWC) verilen GLOMO Ödülleri 2017’de “Erişilebilirlik ve Kapsayıcılık İçin En İyi Mobil Kullanım” kategorisinde birinciliğe değer görüldü.

sesli-adimlar (2)

Türk Telekom’un, yön bulma ve haritalamaya odaklanan teknoloji şirketi Boni ile iş birliği yaparak 2014 yılında başlattığı Sesli Adımlar genişlemesini sürdürürken daha fazla engelli bireyin sosyalleşebilmesini sağlıyor. Görme ve işitme engellilerin iç ve dış mekânlarda kullanabildikleri uygulama, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Sesli Adımlar, Ayazağa Yerleşkemizin 247 hektarlık alanında bulunan Rektörlük ve yönetim binaları ile 8 fakülte, 4 enstitü binası, yurtlar ve İTÜ ARI Teknokent binalarını kapsıyor. Bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olmasından ötürü, herhangi bir operatör sınırı olmadan tüm kullanıcılara hem IOS hem de Android işletim sistemleri üzerinden ücretsiz olarak sunuluyor.

Paul Doany: “Sesli Adımlar, örnek bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi”

Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany, Sesli Adımlar uygulamasının; bölgesel, ekonomik, toplumsal ve fiziksel eşitsizliklerin kaldırılmasında teknolojinin gücünü gösteren bir örnek olduğunu söyledi. “Herkes için erişilebilir iletişim” ilkesiyle hareket ettiklerini belirten Doany, bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak gördükleri Sesli Adımlar’da 2014 yılından beri üstlendikleri öncü rolle birlikte, pek çok şirkete bu yönde bir model olduklarının altını çizdi. Projenin işitme engellileri kapsayacak şekilde geliştirilmesinin ve bunun Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden İTÜ’de başlamasının mutluluk verici olduğunu söyleyen Doany, üniversitemizle yapılan iş birliklerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Engelsiz İTÜ’nün kapsamı Sesli Adımlar ile genişledi

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ise projenin ilk uygulandığı üniversitenin İTÜ olduğuna dikkat çekti ve Engelsiz İTÜ çalışmaları kapsamında önemli bir adım daha atıldığını söyledi. Türkiye’de üniversitelerde ilk kez uygulanan açık ve kapalı alan yön bulma sistemiyle Ayazağa Yerleşkemizin dezavantajlı gruplar için erişilebilir fiziki mekânlara dönüştürüldüğünü vurgulayan Rektörümüz, firmaya teşekkür ettikten sonra düşüncelerini: “Hedefimiz bir yandan kampüsümüzü kullanan engellilere konforlu ve güvenli bir yaşam sağlamak, özgürlüklerini daha fazla hissettirmek, diğer yandan ise engelli bireylerin üniversitelere devamını sağlamak ve daha fazla engelli bireyi kampüs yaşamına teşvik etmek. Sesli Adımlar, yeni teknolojilerin ve dijitalleşmenin getirdiği olanaklarla fiziki mekânlardan sanal ders ortamlarımıza dek önemli bir dönüşümün yaşandığı kampüsümüze değer katacak.” sözleriyle yorumladı.

sesli-adimlar (1)

Bugüne dek yaklaşık 200 bin kez kullanıldı

Engellilerin; alışveriş merkezi, kampüs, camii, kamu kuruluşları gibi büyük, karmaşık alanlarda özgürce, yardıma ihtiyaç duymadan hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen uygulama, engelli bireylerin istedikleri yeri bulmalarını veya o an nerede olduklarını anlamalarını amaçlıyor. Bugüne dek yaklaşık 30 bin kişinin yüklediği ve 200 bine yakın kullanım sayısını yakalayan uygulamanın, önümüzdeki dönemde yeni mekânlarda hayata geçirilerek kapsamının genişletilmesi planlanıyor.

İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği’nin de katkılarıyla işitme engelli bireyleri de kapsayacak şekilde geliştirilen Sesli Adımlar’da, yönlendirmelerin daha anlaşılır olması amacıyla uygulamaya şekiller ve şemalar eklendi. Böylece engelli birey, gitmek istediği alana uygulama üzerindeki ikonlar, rakamlar ve yönlendirme işaretleri yardımıyla kolayca ulaşabiliyor. Sesli Adımlar ayrıca, acil durumlarda kullanıcıları acil çıkış kapılarına da yönlendiriyor.