Lisansüstü Mezunlarımızın Gurur Günü
Haz 14, 2017

Doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerimizin ilk akademik unvanlarını aldıkları ve yüksek lisans öğrencilerimizin diplomalarına kavuştuğu, Doktora ve Sanatta Yeterlik Diploma Töreni ile Yüksek Lisans Mezuniyet Töreni etkinlikleri 13 Haziran’da gerçekleşti.

lisansustu-mezuniyet-2017 (3)

Ayazağa Yerleşkemizde bulunan Merkez Spor Salonu’nda düzenlenen törende, doktora ve sanatta yeterlik düzeyindeki öğrenimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz unvanlarını aldı. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ise açılış konuşmasında, mezunlarımızın ülkemizi Ar-Ge alanında yeni başarılara ulaştıracağına dair inancını belirtti. Uluslararası çapta etkili bir Ar-Ge ve inovasyon üniversitesi olma yolunda, üniversitemizin en büyük güç kaynağının vizyonu geniş ve çalışma heyecanı yüksek genç araştırmacılar olduğuna dikkat çeken Rektörümüz, diplomalarına kavuşan doktora ve sanatta yeterli mezunlarımıza, dünyaya yeni pencerelerden bakmalarını tavsiye etti.

lisansustu-mezuniyet-2017 (4)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Doktora sonrası çalışmalarınız ülkemize büyük katkı yapacak.”

Akademik gelişimin, farklı bakış açıları edinmekle ilerleyeceğini hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Karaca, mezunlarımızın doktora sonrası çalışmalarıyla üniversitemize ve ülkemize büyük katkılarda bulunacağını ve Ar-Ge başarımızın bu çalışmaların sayısıyla doğru orantılı olarak yükseleceğini dile getirdi. Rektörümüz, konuşmasının sonunda mezunlarımıza şöyle seslendi: “Saygın, küresel şirketlere baktığımızda Ar-Ge birimlerini önemsediklerini ve doktoralı yöneticilerle yol almayı tercih ettiklerini görüyoruz. Bu da sizin üniversiteler için olduğu gibi özel sektör için de çok değerli olduğunuzu gösteriyor. Bu değerin zamanla somut ve olumlu çıktılara dönüşeceğine; ülkemize, bilime ve insanlığa hizmet olarak yansıyacağına şüphem yok.”

Davetli konuşmacı olarak söz alan ve akademik kadromuza yeni katılan, Avrupa Yerbilimleri Birliği (EGU) Başkanı Dr. Hans Thybo ise başarılı bir bilim insanının nasıl toplum yararına çalışabileceğini, uzmanlık alanı olan jeolojiden örnekler vererek mezunlarımızla paylaştı.

Törende mezunlarımız adına konuşan Dr. Sedat Soybay ise 1974 yılında katıldığı İTÜ Ailesi’nde bitirdiği lisans ve yüksek lisans aşamalarından sonra, 1982 yılındayken tez aşamasında yarım bıraktığı doktorasını tamamlamanın mutluluğunu paylaştı. Başarı öyküsünün dönüm noktalarını anlattı.

lisansustu-mezuniyet-2017 (1)

Karaçuha: “Çağa ayak uydurmak için nitelikli insan kaynağı yetiştirmeliyiz.”

Doktora ve sanatta yeterlik diplomalarına kavuşan İTÜ’lülerin bu gurur gününde, enstitü müdürleri adına konuşan Bilişim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha ise çağa ayak uydurmanın, doktora ve sanatta yeterlik mezunlarımız gibi nitelikli insan kaynağı yetiştirmeden geçtiğini belirtti. Karaçuha, “bilim insanı” kavramının, bıkıp usanmadan uçsuz bucaksız derinliklere uzanmaya çalışan ve bununla da yetinmeyip hep daha fazlasını arayan bir insan modeli olduğunun altını çizdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Yüksek lisans mezunlarımız geleceğe yön verecek.”

Aynı gün düzenlenen 2016-2017 Akademik Yılı Yüksek Lisans Mezuniyet Töreni’nde de ilk konuşmayı, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca yaptı. Lisans diplomasıyla yetinmeyip akademik kariyerini bir üst noktaya taşımalarının, yüksek lisans mezunlarımızın potansiyelini gösterdiğine dikkat çeken Rektörümüz, mezunlarımızın bugüne kadar verdikleri emeğin yarım kalmaması gerektiğini ifade etti ve doktora aşamasına geçmelerini diledi.

Ülkemizin Ar-Ge’yle, bilimle, yerli ve milli teknolojiyle büyüyen bir ülke olması için nitelikli lisansüstü mezun sayısının önemli olduğunda dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Karaca, yüksek lisans mezunlarımızın da bunun önemli bir parçası olduğunu belirtti. Yaklaşan Endüstri 4.0 süreciyle birlikte sadece üniversitelerin değil, iş dünyasının da nitelikli ve donanımlı insan kaynağı ihtiyacının arttığını hatırlatan Rektörümüz, yüksek lisans derecesini, Türkiye’de teknolojik gelişimde ve akademik eğitimde yeniliklerin öncüsü olan üniversitemizden alan mezunlarımızın bu noktada geleceğe yön veren liderler arasında yer alacağına inandığını sözlerine ekledi.

lisansustu-mezuniyet-2017 (5)

Törene davetli konuşmacı olarak katılan CISCO Türkiye Genel Müdürü ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü 1997 yılı mezunumuz Cenk Kıvılcım ise yüksek lisans mezunlarımızın kendilerine güvendiklerinde başaramayacakları bir şey olmadığını söyledi. Ölçülü riskler alındığında ve iletişimde süreklilik sağlandığında başarının geleceğine dikkat çeken Cenk Kıvılcım gerektiğinde inat etmek ve hırsları törpülemek gerektiğini dile getirdi. Mezunumuz son olarak, yüksek lisans mezunlarımıza, kendilerine ve çevrelerindekilere karşı dürüst olmalarını, kendilerini sevmelerini tavsiye etti.
2017 yılı yüksek lisans mezunlarımız adına konuşan Ezgi Bora ise Fen Bilimleri Enstitümüzdeki öğreniminin; analitik düşünebilen, sorun çözebilen, sorumluluklarının bilincinde, kültürel değerlere saygılı, sağduyulu, ülkesini seven ve onu geliştirmeyi amaçlayan üretken bir birey olmaı için gereken ortamı sağladığını belirtti.

Törenin diğer konuşmacısı ise enstitü müdürlerimiz adına söz alan Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürümüz İsmail Koyuncu oldu. Dünyanın birçok küresel ölçekli sorunla boğuştuğunu söyleyen Koyuncu, yüksek lisans mezunlarımızın bu yolda sorumluluk almalarının beklendiğine vurgu yaptı. Koyuncu ayrıca, başarıyı yakalamada doğru zamanda, doğru yerde, doğru kararı vermenin etkili olduğunu ve bunun içinse iyi bir planlama ve yoğun çaba gerektiğini hatırlattı.

lisansustu-mezuniyet-2017 (2)

İTÜ Ailesi olarak hem yüksek lisans hem de doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerimizi mezuniyetleri nedeniyle kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi ve İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi