İTÜ Rover Takımı’ndan URC’de İki Derece Geldi
Haz 19, 2017

İTÜ Rover Takımı, ABD'de düzenlenen Üniversiteler Arası Robotik Araç Yarışması’nda, Altınay Mars Kâşifi ile iki kategoride üçüncü oldu.

İTÜ Rover Takımı, ilk kez katıldığı Üniversiteler Arası Robotik Araç Yarışması'nın (URC) finalinde, Science Cache ve Autonomous Traversal görevlerinde üçüncü sırada yer alarak, önemli bir başarı elde etti. Takımımız, bilim kategorisinde ise öğrencilerimizin tasarlayıp ürettiği Altınay Mars Kâşifi isimli araçla dördüncü oldu.

rover 2

İlki 2007'de gerçekleştirilen yarışmaya bu yıl 13 ülkeden 82 takım başvurdu. Aralarında McGill, Michigan ve Waterloo gibi saygın üniversitelerden gelen birçok rakibini geride bırakan İTÜ Rover Takımı böylece, 7 ülkeyi temsil eden ilk 13 takım arasına adını yazdırdı. Yarışlar, ABD'nin Utah eyaletinde "Mars Çölü" adıyla anılan ve Mars ile benzer zemine sahip olan, gelecekte uzayda kullanılacak yeni nesil araçların denemelerinin yapıldığı alanda gerçekleştirildi. Yarışların birincisi, Missouri Üniversitesi ekibi oldu. Kontrol ve Otomasyon, Elektronik ve Haberleşme, Elektrik, Uçak, Uzay, Makina, Bilgisayar ve Jeoloji mühendisliği bölümlerimizden 22 öğrencinin takım ruhuyla çalışarak geliştirdiği aracın proje danışmanlığını, Kontrol ve Otomasyon Bölümümüzden öğretim üyelerimiz Dr. Serkan Türkeli ve Yrd. Doç. Dr. Tufan Kumbasar yaptı. Proje liderliğini ise Elektrik Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Tunç Türker üstlendi.

Dr. Serkan Türkeli: “URC’deki başarımızı sürekli hâle getirmeliyiz.

Projenin danışmanlarından olan Dr. Serkan Türkeli, takımımızın URC yarışlarına katılıp kendini kanıtlamasının, kaliteli eğitim verilmesi hâlinde dünyayla yarışabilecek mühendisler yetiştirebileceğimizin işareti olduğunu söyledi. Türkler düşüncelerini: “Nitelikli üretim için İTÜ Rover Takımı kalitesinde mühendisler yetiştirmeliyiz. 13 yıldır yapılan yarışmaya ilk kez kabul almak bir başarı, ancak bunun sürekli olmasını hedeflemeliyiz.” sözleriyle paylaştı.