25. Dönem Denizcilerimiz Mezun Oldu
Tem 04, 2017

Engin maviliklerde seyrüsefere başlayacak Denizcilik Fakültemizin 2016 - 2017 Akademik Yılı mezunları, diplomalarını 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda düzenlenen törende aldı.

denizcilik_mezuniyet_2017 (3)

Türk deniz taşımacılığına donanımlı bireyler yetiştirilmesine yönelik Türkiye’nin ilk eğitim-öğretim kurumu olan İTÜ Denizcilik Fakültesi 25. dönem mezunları diplomalarına, beyazla mavinin buluştuğu özel bir törende kavuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da katıldığı törende, 106 gencimiz mezuniyet sevinci yaşadı.

Tuzla Yerleşkemizdeki etkinlikte, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, Nikola Vaptsarov Naval Academi Rektörü Prof. Dr. Admiral Boyan Mednikarov ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın yanı sıra, denizcilik sektörü temsilcileri, akademisyenlerimiz ve bu yılki mezunlarımızın aileleri de konuğumuz oldu.

Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt’ün milli mücadele ve deniz şehitleri anısına Tuzla sahilinden çelenk bırakmasıyla başlayan törende; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ KKTC Rektörü Prof. Dr. Ercan Kahya, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Denizcilik Fakültesi Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Ayşe Aslı Başak, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Mühendis Feramuz Aşkın ve mezunlar adına söz alan dönem birincisi Yunus Gülen, konuklarımıza seslendi.

denizcilik_mezuniyet_2017 (4)

Ahmet Arslan: “İTÜ Ailesi’nin bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum.”

Törende kürsüye ilk gelen isim Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan oldu. Konuşmasına kendisi de mezunumuz olan Başbakan Binali Yıldırım’ın tebriklerini ileterek başlayan Arslan, üniversitemizin 244 yıldır ülkemiz için çok şey yaptığını söyleyerek, 133 yıllık bir geçmişe sahip, çok önemli bir fakülte olan İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin ise Türkiye’nin kalkınmasındaki katkılarına vurgu yaptı. Fakültemizin ülkemize kattığı değerlerin artarak devam edeceğini ifade eden Bakan, böyle bir ailenin üyesi olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.”

“Fakülteye staj gemisi sözümüzün arkasındayız.”

Konuşmasının devamında, Başbakan Binali Yıldırım’ın fakültedeki eğitimler için ihtiyaç duyulan staj gemisiyle ilgili verdiği sözü tutmaya hazır olduklarını belirten Arslan, Rektörümüz, Denizcilik Fakültesi Dekanımız ve denizcilik alanında faaliyet gösteren odalarla görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Arslan bu noktadaki görüşünü: “Esas olan geminin işletme dönemidir. Çünkü gemi yapım döneminde teknenin, geminin maliyeti her ne olursa olsun biz Bakanlık olarak gemiyi yapıp işletme adına fakülteye veya sivil toplum kuruluşlarımızın oluşturacağı bir işletmeye vermeye hazırız. Maliyeti önemli değil. Oda başkanlarımıza, kaptanlarımıza, mühendislerimize, üniversitemize ve fakültemize düşen bu modeli oluşturun, beraber çalışalım ve sözümüzü yerine getirelim” sözleriyle paylaştı.

denizcilik_mezuniyet_2017 (5)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca. “İTÜ’nün katkısını mezuniyetten sonra daha iyi göreceksiniz.”

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ise öncelikle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutladı. Fakültemizin 25. dönem mezunlarının, bu törenle birlikte mesleki yetkinliklerini ve akademik başarılarını kanıtladığını söyleyen Rektörümüz, diplomalarını almalarıyla birlikte mezunlarımızın hayatında yeni bir sayfa açıldığının altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Karaca ayrıca, mezunlarımızın, yaşamlarının bundan sonraki dönemlerinde, 244 yıllık köklü bir geçmişi olan Teknik Üniversite’nin toplumsal ilişkiler, profesyonel bağlantılar, hatta sanatsal ve sportif açıdan kendilerine kattığı değerleri daha iyi anlayacaklarını da sözlerine ekledi. Rektörümüz sözlerine: “Gelecek yaşantınızda size başarılar diliyor, bu süreçte üzerinizde emeği olan saygıdeğer akademisyenlerimize ve sevgili ailelerinize teşekkür ediyorum, yolunuz ve bahtınız açık olsun" cümleleriyle son verdi.

denizcilik_mezuniyet_2017 (1)

Törende söz alan diğer isimlerden Denizcilik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt, Türkiye’nin lider denizcilik fakültelerinden birinin mezunları olarak gençlerimizin, fakültemizin kültürünü aldıklarını ve değerlerini benimsediklerine dikkat çekti. Mezunlarımızın, Atatürk ilke ve inkîlaplarına bağlı, liderlik özellikleri taşıyan, yüksek etik değerlere sahip, denizciler olarak yetiştiğini kaydeden Söğüt, gençlerimizin bundan sonra yeni dünyalara açılacağını söyledi. Dekanımız düşüncelerini: “Küresel düzeyde yeteneklerle donanmış gemi adamları ve denizci mühendisler yetiştiren, denizcilikle ilgili araştırmalarıyla lider ve yararlı bir eğitim kurumu olan fakültemiz, başarılarınızla yeni bir ivme kazanacaktır, yolunuz açık olsun.” sözleriyle özetledi.

Fakültemizin 25. dönem birincisi Yunus Gülen ise şehitlerimizi anarak başladığı konuşmasında, öğrencilerimiz olarak yıllardır verdikleri emeklerin meyvesini aldıkları bu önemli günün, bir son değil, yeni bir başlangıç olduğunu söyledi. Bugüne kadar en büyük denizcilik kurumlarının başında gelen fakültemizin devletimize ve milletimize bağlı bireyler yetiştirdiğine dikkat eden Gülen, 25. Dönem mezunları olarak ülkemize karşı görevlerini artık dünya denizlerine açılarak yerine getireceklerini belirtti.

Yemin töreninin ardından, flama devir teslim merasimi düzenlendi ve fakülte birincimiz Yunus Gülen yaş kütüğüne anı plaketini çaktı. Fakülteyi dereceyle bitiren diğer mezunlarımız ise belgelerini, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın ellerinden aldı.

denizcilik_mezuniyet_2017 (2)

Bu unutulmaz gün keplerin havaya fırlatılması ve mezunların birbirini denize atmasıyla, eğlenceli görüntüler eşliğinde sona erdi.

Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi ve İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi