İTÜ GİNOVA Çetin Ceviz Birincileri Berlin’deki Girişimcilik Ekosistemiyle Tanıştı
Tem 10, 2017

İTÜ GİNOVA Çetin Ceviz 2017 girişimcilik kampında birinci olarak Berlin Girişimcilik Ekosistemi Gezisi ile ödüllendirilen Mockingbird ekibi, 21-23 Haziran tarihleri arasında Berlin’deydi.

Kısa bir süre önce ABD’de düzenlenen Cansat Competition 2017 yarışmasından, kritik tasarım dalında birincilikle dönen APİS Ar-Ge Uydu Takımımızın da üyeleri olan Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz Mert Menekşe, İbrahim Dipçik ve Arman Kayhan’dan oluşan Mockingbird üyeleri, Berlin’deki girişimcilik ekosistemini daha yakından tanıdı.

girisimcilik-ekosistem (3)

Ekosistemdeki ortak çalışma alanlarını gezen öğrencilerimiz burada Microsoft, Deutsche Bahn vb. şirketlerin bünyesindeki hızlandırıcıların* etkinliklerine katıldı. Ayrıca kendileri için hazırlanan özel start-up sunum atölyesinde yer alan Mockingbird üyeleri, Betahaus'un geleneksel Betabreakfast etkinliğinde Berlin Girişimcilik Topluluğu karşısında sunumlarını yapıp geri bildirim aldılar.

SAP ve Foodora’dan Mockingbird’e özel sunumlar

SAP Nesnelerin İnterneti Startup Hızlandırıcı Operasyonları Müdürü Stephan Gilles, Mockingbird üyelerine özel olarak gezdirdi. Gilles, şirket bünyesindeki start-up’ları tanıtıp firmanın bu konuya yaklaşımını anlattıktan sonra, hızlandırıcı ve Berlin Girişimcilik Ekosistemi ile ilgili gelen soruları yanıtladı.

girisimcilik-ekosistem (2)

Öğrencilerimiz Foodora’yı ise şirketin Baş Teknoloji Sorumlusu’ndan (CTO) dinledi. Foodora’nın teknolojik altyapısını, şirketin iş modelleri ile organizasyon yapılarını anlatan Manuel Thurner sunumunda, büyüyen teknoloji şirketinin yönetimi ve inovatif yapısı üzerine odaklandı.

Berlin Girişimcilik Ekosistemi Gezisi, Almanya’daki teknoloji şirketleri tarafından düzenlenen dijital dönüşümle ve inovasyonla ilgili konuşmalar ile atölye çalışmalarından oluşan Digital Future Summit ile sona erdi.

Mockingbird üyelerinden Berlin gezisi notları

Mockingbird ekip üyelerinden Mert Menekşe, Almanya’daki girişimcilik ekosisteminin yatırımcı-girişimci-devlet üçgeninde son derece iyi işlediğini gördüklerini belirtti. Girişimcilerin birbirleriyle dirsek teması kurarak çalıştığını dile getiren öğrencimiz, gezdikleri firmaların izledikleri yol ile uyguladıkları şirket politikalarının kendilerine katkı sağladığını ve kurdukları bağlantıları değerlendireceklerini ifade etti.

Mockingbird üyesi İbrahim Dipçik ise Berlin’de ilk dikkatini çeken noktanın, çalışanların iş hayatından gösterdikleri ciddiyet ve disiplinli karakter olduğunu söyledi. Berlin Girişimcilik Ekosistemi’nde aktif birçok kişiyle tanışmalarının, gelişimlerine faydalı olacağını söyleyen Dipçik;sektör ve Almanya pazarındaki fırsatlar konularında önemli bilgiler edindiklerini vurguladı.

girisimcilik-ekosistem (1)

Geziye katılan diğer ekip üyesi öğrencimiz Arman Kayhan, katıldıkları atölyelerin, söyleşilerin, yaptıkları sunumların ve sonrasındaki geri bildirimlerin sayesinde, girişimcilik ekosistemine ilişkin yeni ve geniş bir bakış açısına kavuştuklarını belirtti. Öğrencimiz, Berlin’de karşılaştıkları start up’ların, Almanya hükümetinin yatırım yaptığı araştırma konuları ve Alman girişimci profili üzerine fikir edinmelerini sağladığını söyledi.

İTÜ GİNOVA Çetin Ceviz Birincilerimiz, Digital Future Summit zirvesinde katıldıkları atölye çalışmalarının ve burada tanıştıkları uzmanlarla kurdukları bağlantıların, Mockingbird’ün yurt dışında kendini göstermesi ve hangi noktalarda yatırım alabileceği gibi konularda oldukça yararlı olacağına inanıyor.

*Hızlandırıcı: Start-upların büyüyüp ölçeklenmesini desteklemek için özel olarak hizmet veren ve fiziksel alan sağlayan birimler.